Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest 2016 aneb sejdeme se již po třiadvacáté!

19.02.2016 11:20

CineStar Praha – Anděl

CineStar Praha – Černý Most

17. - 25. 3. 2016

 

Letos se v pražském kině CineStar Praha – Anděl koná 23. ročník Mezinárodní filmový festival Praha -  Febiofest.  MFF Praha – Febiofest je největší filmovou akcí svého druhu na území hlavního města Prahy, prezidentem festivalu je Fero Fenič, ředitelem Kamil Spáčil a na pozici programových ředitelů působí Štefan Uhrík a Hana Cielová.

Na MFF přivítáme Petera Morgana, britského dramatika a autora scénářů životopisných filmů o osobnostech 20. století, jako např. ´Královna´ nebo ´Poslední skotský král´.

 

Třikrát o Peterovi Morganovi

Peteru Morganovi vynesl scénář k snímku o britské královně Alžbětě II. Zlatý glóbus.  Morgan je i autorem scénářů k nejlepšímu závodnímu filmu všech dob s názvem Rivalové o soupeření mezi závodníky Formule 1 Niki Laudou a Jamesem Huntem.

*

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/film-%c2%b4rivalove%c2%b4-aneb-niki-lauda-a-james-hunt-%e2%80%a6-vecni-rivalove-%e2%80%a6%28rush%29/

*
Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/%c2%b4rivalove%c2%b4-aneb-proc-niki-lauda-zacal-zavodit%2c-i-kdyz-nemel-ani-vindru-%21-rush/

*

Peter Morgan byl dvakrát nominován na Oscara, čtyřikrát získal cenu BAFTA, mj. za televizní film The Deal o rivalitě Tonyho Blaira a Gordona Browna. Je ženat s  dcerou politika Karla Schwarzenberga - s princeznou Annou Carolinou.

*

Febiofest Peteru Morganovi udělí Kristiána za přinos světové kinematografii.


 

Febiofest letos přichází s novým grafickým konceptem

  • který navazuje na loňskou grafiku (potlučené tvůrcovy brýle ´febiokuláry´ spolu s drobnými postavami kocoura a ptáčka/
  • hlavním motivem pro rok 2016 je postava toulavého černého kocoura, tajemného pražského bonvivána, který nám přejde přes cestu, a ovlivní tak náš směr
  • „Vloni jsme představili světu tzv. febiokuláry, tvůrcův pohled na svět. Když si brýle nasadíte, zříte obraz, který má umělec před očima. Nyní je čas představit Febia. Je to potulný pražský kocour znající všechna zákoutí, postava, která se dostane všude jako stín, kocour, který malého ptáčka sežral,“popsal autor grafiky Georgi Stojkov.

 

Chceme se stát porotcem?

Festivalovou cenu Grand Prix udělí vítězi sekce Nová Evropa 33členná porota složená z filmových fanoušků vybraných z veřejnosti a jedné známé osobnosti jako předsedy. Zájemci na post porotce/kdokoliv ve věku od 15 do 100 let jakéhokoliv druhu vzdělání, profese či zájmů/se mohou začít hlásit prostřednictvím dotazníku na webových stránkách festivalu www.febiofest.cz do 25. 2. 2016.

 

Vybraní porotci se zavazují denně v termínu konání festivalu od 17. do 25. 3. 2016 a v době cca od 17 do 24 hodin (přes víkend i v dopoledních hodinách) navštívit určená filmová představení, která následně po jejich zhlédnutí bodově ohodnotí. K roli porotce se nevztahuje nárok na ubytování, cestovné či ušlou mzdu nebo jiný honorář. Vybraní kandidáti získají vstupenky na soutěžní filmy, pozvánky na zahajovací a závěrečný večer festivalu, volné vstupenky na další ročník a možnost poznat zákulisí filmového festivalu.

 

Na co se, milovníci jídla, můžeme ještě těšit?

Po loňské úspěšné spolupráci s festivalem Berlinale organizátoři Febiofestu podruhé představí sekci Culinary Cinema - filmy z kulinářského prostředí spojené s exkluzivní večeří nesoucí název berlínské filmové sekce budeme promítat během festivalového víkendu od pátku 18. 3. do neděle 20. 3. 2016 v kině CineStar Praha – Anděl a večeře budou následně servírovat v prostředí speciálně upravené restaurace v přilehlém andel's Hotelu Prague.

*

Na programu bude spolu s italským menu americká nezávislá komedie Trattoria, nahlížející pod pokličku tvrdého kulinářského businessu a okořeněná komentáři skutečných šéfkuchařů, dále

*

  • michelinské nouvelle cosine

*

  • první ´gurmánský thriller´ dokument ´Ryba, kuře, krab´, který sleduje držitele michelinské hvězdy na mezinárodní kuchařské olympiádě Bocuse d' Or

 

  • na závěr asijská kuchyně a japonský historický milostný příběh Kuchyň samurajů inspirovaný skutečnými událostmi.

*

Lístky na Culinary Cinema jsou v předprodeji Ticketportalu od 1. 2. 2016.

*

V ceně od 1 590 Kč bude filmová projekce a večeře o třech chodech uváděná moderátorem.

 

I ty jsi filmařem?!

Febiofest vyhlásil 3. ročník soutěže ´I ty jsi filmařem´, do které můžeme do 1. 3. 2016 prostřednictvím linku https://fsoutez.ha-vel.cz zasílat krátké filmy na volné téma natočené na mobil či tablet. Z filmů zařazených do soutěže vybere odborná porota finalisty, kteří budou pozváni na festival a speciální workshop. Vítěz soutěže ´I ty jsi filmařem´ bude vyhlášen na festivalu a obdrží mobilní telefon Apple iPhone 6s.

 

Febiofest Music Fest

Součástí festivalu bude hudební doprovodný program Febiofest Music Fest, který se koná od 18. do 24. 3. 2016 v prostorách garáží kina CineStar Praha – Anděl. Vstup na Febiofest Music Fest je zdarma.

 

Febiofest následně probíhá ve všech regionech České republiky jako Regionální ozvěny Febiofestu. Vybrané filmy lidé uvidí v rámci Ozvěn Febiofestu ve 14 českých městech napříč celou Českou republikou od 29. 3. - 21. 4. 2016.

www.febiofest.cz
www.facebook.com/febiofest

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)