Mezinárodní festival Film a architektura 2023 aneb 40 dokumentů a hraných snímků na téma architektura, tvorba měst, design a výtvarné umění

30.08.2023 16:40

 

 

Mezinárodní festival Film a architektura 2023

29. 9. – 4. 10. 2023

Praha, Brno + 26 měst v České republice a na Slovensku

 

 

Mezinárodní festival Film a architektura představí

ve dnech 29. 9. – 4. 10. 2023

v Praze, Brně a v dalších 26 městech po celé České republice i na Slovensku

téměř čtyřicítku dokumentárních i hraných snímků s tématem architektury,

tvorby měst, designu a výtvarného umění.

Doposud nejbohatší program zavítá kromě zavedených kin i

do architektonicky významných lokací.

 

„Do letošního open callu bylo zasláno téměř 400 relevantních přihlášek,

nejen z nich byl pak sestaven program zahrnující

rekordní počet krátkých i celovečerních snímků.

Velkou pozornost jsme věnovali našim domácím a zahraničním hostům,

kteří se letos budou účastnit promítání v Praze a častěji také v regionech.

Mimo to jsme připravili speciální program

s hudební performance, přednáškou s tematickými filmovými ukázkami a poprvé

i masterclass.”

dramaturgyně festivalu Karolína Vacková

 

 

Festival Film a architektura 2023

 

Festival nabídne dosud nejbohatší filmový výběr,

speciální doprovodný program i

výjimečná místa promítání!!!

 

·         Mezinárodní festival Film a architektura představí ve dnech 29. 9. – 4. 10. 2023 v Praze, Brně a v dalších 26 městech po celé České republice i na Slovensku téměř čtyřicítku dokumentárních i hraných snímků s tématem architektury, tvorby měst, designu a výtvarného umění.

·         Doposud nejbohatší program zavítá kromě zavedených kin i do architektonicky významných lokací.

·         Hlavní téma letošního ročníku s názvem Konstrukce zastřeší fascinující stavby i podobu měst, domů a způsobů bydlení, které jsou formované společenskými a ideologickými konstrukty.

·         Různé pohledy na to, jak přistupovat k originálu při transformaci poválečných staveb, nabídnou snímky ze sekce Limity originality.

·         Kritické i osobitě filmařsky zpracované portréty významných osobností architektury a designu od Srí Lanky, přes Skandinávii až po Brazílii představí série Persony.

·         Role kurátora tradiční sekce Inspirace se letos zhostil teoretik architektury a designu a publicista Adam Štěch.

·         Doprovodným programem sekce Inspirace Adama Štěcha bude kromě přednášky o Jacquesu Tatim, francouzském režisérovi, scénáristovi a komikovi, také autorský výběr scén z italského temného filmového žánru giallo, v nichž lze sledovat výjimečné realizace tamního interiérového designu 60. a 70. let.

·         Po loňském úspěchu se na festival vrátí Aleš Stuchlý a Vít Schmarc, filmově-kritické duo známé z pořadu Čelisti, kteří budou diskutovat o severském dokumentu Podnikatelský sen. Pojednává o rezidenčním start-upu pro zapálené mladé podnikatele, který maže hranice mezi volným časem a prací.

·         O zhudebnění brutalistní architektury se v rámci hudební performance ke španělské vizuální eseji Brutal Moods postarají Štěpán Kopečný a Jan Kostera, oba působící v audiovizuálních formacích alternativního elektronického žánru.

·         Na program posledního festivalového večera je poprvé zařazen formát masterclass.

·         Dokumentarista Sven Blume, který na festivalu osobně uvede svůj snímek Pokřivené linie krásy, povede pro fanoušky filmu i architektury lekci věnovanou osobnosti a dílu švédského architekta SigurdaLewerentze.

·         Mimo doprovodný program proběhnou v rámci promítání další setkání a diskuze s režiséry, architekty či protagonisty filmů.

 

 

Program 12. ročníku festivalu

 

Program sestává celkem z 25 pražských promítání a doprovodných akcí situovaných zejména do kin Světozor, Edison Filmhub, Kina 35 ve Francouzském institutu a do multifunkčního prostoru CAMP Praha. Brněnská část festivalu zahrnuje na 12 projekcí snímků v kině Art, CIT, na univerzitní půdě Fakulty architektury VUT nebo v brutalistním obchodním domě Prior.

Kromě zavedených kin se na krátkou dobu stanou promítacími místy i architektonicky hodnotné stavby jako například Kulturní dům v Březnici architekta Karla Pragera, od jehož narození letos uplynulo sto let. Diváci si budou moci filmy užít i v nově zrekonstruované Volmanově vile v Čelákovicích nebo v Gočárových Automatických mlýnech v Pardubicích, které v posledních letech prošly rozsáhlou konverzí v kulturní centrum. Promítat se bude také v interiérech brněnské vily Tugendhat a v plzeňském bytě Krausových od klasika moderní architektury Adolfa Loose.

 

„Oproti minulému ročníku se bude festival odehrávat ve více městech

a to i na netradičních místech s architektonicky přidanou hodnotou

ve spolupráci se sesterským festivalem Den architektury.

Necílíme tedy jen na velká města a věříme, že

tuto nabídku ocení diváci v regionech nejen po celé České republice,

ale i na Slovensku,”

Marcela Steinbachová, ředitelka festivalu

 

 

Mezinárodní festival Film a architektura 2023

29. 9. – 4. 10. 2023

Praha, Brno + 26 měst v České republice a na Slovensku

Kompletní program festivalu naleznete na www.filmarchitektura.cz

 

 

Den architektury:

Film a architektura probíhá paralelně s festivalem Den architektury, který od 29. září do 5. října nabídne na 400 zdarma přístupných akcí ve více než stovce měst a obcí po celé republice i na Slovensku.

Program zahrnuje exkurze do běžně nepřístupných budov, architektonické procházky, cyklovyjížďky, přednášky nebo divadelní představení či program pro děti.

Letošní ročník proběhne s mottem Objev konstrukce! a zaměří se na výjimečná konstrukční řešení, a to jak v historické architektuře, industriální architektuře, tak u staveb 20.–21. století. Na nejrůznějších místech republiky připomeneme také dílo výjimečného představitele barokní gotiky Jana Blažeje Santiniho-Aichela, od jehož úmrtí uplyne letos 300 let, a vydá se také po stavbách jednoho z nejvýraznějších představitelů poválečné architektury u nás – Karla Pragera, který se narodil před 100 lety.

Kompletní program bude k dispozici od 28. srpna na www.denarchitektury.cz

Pořádá: Kruh z.s.

Pod záštitou: Česká komora architektů

 

Kontakty a Info:

https://filmarchitektura.cz/program-2023/

www.filmarchitektura.cz  

www.denarchitektury.cz  

www.kruh.info