Martina Kritznerová: Tanec věží na kapotách aneb zkusit si to můžeme všichni sami. Je to krásná a vzrušující foto-hra!

03.06.2015 15:39

Novoměstská radnice – Galerie ve věži – Praha

2.  - 30. 6. 2015

 

Na vernisáži výstavy velkoformátových barevných fotografií ´Tanec  věží na kapotách´, jež se koná  v Galerii ve věži Novoměstské radnice, jejichž autorkou je zpěvačka (soprán) ´Pražského filharmonického sboru, Martina Kritznerová, která se  zahájení svých děl rovněž zúčastnila, jsme se vskutku pobavili.

Ale  proč také ne?! Zrcadlení zachycuje odlesky architektury na kapotách automobilů nebo na skleněných průčelích protějších budov. Autorka používá různé lesklé části aut a budov, které jí odrazem umožňují ukázat zajímavá zakřivení a neobvyklé linie budov, kde poezii nepostrádáme ….autorka se přiznala, že náhodou seděla v tramvajl, která z technických dlouho nejela, a tak si krátila dlouhou chvíli pozorováním z okna /co také jiného, když nemáme náhodou u sebe poutavou knížku/ a  povšimla bizarních tvarů kolemstojících budov, které se na kapotách aut odrážely...a nápad byl na světě!

 

Žižkovská televizní  věž se kroutí jako v křeči, Husův sbor je k nepoznání a další roztodivnosti  provedla Kritznerová , jež zachytila na kapotách aut. Autorka je velmi pečlivá a u popisek fotografií nepostrádáme především značku automobilu,  na kterém autorka zachytila zajímavý  zdeformovaný  architektonický pražský skvost, v dané  chvíli jako odlesk (především) věží.

 

 

Výstava Martiny Kritznerové tak zachycuje tanec věží Čech, Moravy a Evropy v odlescích na kapotách aut. Realita tak dostává nový rozměr, vzpřímené, nehnuté linky věží se vlní v tanečním pohybu, který vzniká interakcí fotografky a naleštěných kapot aut. (oficiální zpráva)

 

Galerie ve věži Novoměstské radnice

Máme otevřeno: úterý - neděle 10.0  - 18.00 hodin

Vstupné v souvislosti se vstupem na věž:

plné 50 Kč, snížené 30 Kč, rodinné 120 Kč

 

 Martina Kritznerová

  • narodila se v Praze
  • je  všestranně múzická osobnost
  • již  od dětských let se věnovala zpěvu (Bambini di Praga)
  • po absolvování Akademického gymnázia v Praze 1 studovala klasický zpěv na Pražské konzervatoři
  • od  1992 je členkou Pražského filharmonického sboru, prestižního uměleckého souboru, se kterým vystupuje na předních tuzemských i zahraničních scénách, vedle světoznámých orchestrů i sólistů a pod vedením uznávaných i začínajících talentovaných dirigentů

vedle zpěvu se od mládí věnuje také fotografii a postupem času v tomto oboru začíná působit systematicky (2005)

  • od  2010 se získává vzdělání  u fotografa Petra Moška (fotograf, kurátor, galerista)
  • zajímá se o mnoho fotografických témat
  • (fotografování živé přírody a krajiny)
  • ( abstraktní fotografie)
  • její svět zachycený jejím objektivem je pln fantazie a hravosti a nabízí nový, překvapující pohled na zdánlivě všední věci okolo nás
  • od 2012 samostatně vystavuje (Praha, Kutná Hora, Blatná)

Hodnocení: 80 %

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto vlevo: © Ing. Olga Koníčková