Martin Šrámek: Dotek světla aneb ´až přijde čas´

14.07.2016 13:14

Kostel sv. Martina ve zdi – Praha

12. 7.  – 15. 8. 2016

 

Na vernisáži v kostele sv. Martina, na vernisáži výstavy ´Dotek světla´ kolem desítky fantazijních obrazů na plátnech Martina Šrámka, jsme po kulturní vložce prohlédli obrazy, které do přítmí kostela vyzařovaly svá světla.  Malíř využívá techniku ´klasické´ olejomalby.  Můžeme ho zařadit do oblasti ´mystic imaginary realism and visionary art´. V každé jeho ženské figuře je skryt anděl.

 

 „Vítejte ve světě fantazie, na křehké hranici  mezi snem a realitou. Magickou nocí zde září světla vzdálených galaxií, vnímáte stopy pradávných civilizací, slyšíte ozvěnu starých bájí a mýtů, procházíte hlubokým lesem elfů a víl, obklopuje vás síla energie tajemných míst.

Je to svět vzdálený a přeci tak blízký, svět ukrytý kdesi hluboko v každém z nás.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Martin Šrámek

  •  narodil se v roce 1967 ve znamení Vodnáře
  • je autodidakt
  •  žije a tvoří v Praze
  • 2000 založil s názorově spřízněnými kolegy Günterem Hujberem a Petrem Válkem výtvarnou skupinu Imagika 2000
  • od  2001 je členem výtvarného sdružení Art-kolegium

 

O lidech, narozených ve vzdušném znamení Vodnáře se v astrologii říká, že lidé v něm narození mají sklony k úvahám spíše nematerialistického typu, spějí spíše k ´vyšším´ duchovním cílům, mají smysl pro mystiku a tajemno … A tak také v tvorbě Martina Šrámka převládá zájem o tyto ´věci mezi nebem a zemí´ – jde o jakousi snovou realitu, o vize z ´jiných světů´, je tu cítit zájem o vesmír, magii, mystiku a mytologii. Terminologií odbornou by se jeho výtvarný projev nejspíše řadil k mystickému anebo mytickému realizmu, symbolizmu či fantazijnímu realizmu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O své tvorbě Martin Šrámek řekl:

Chtěl bych svými obrazy přenést lidi do jiného světa – do světa snové reality. Světa, ve kterém je hranice mezi skutečností a fikcí, či snem jen velmi křehká. Realita se stává snem a sen se pozvolna mění v realitu. Možná Vám mé obrazy budou připadat jako pohledy do jiných vesmírných světů, kde neplatí pozemské fyzikální zákony a věci, krajina či postavy nemusejí mít vždy jasný, definovaný charakter. Možná zde naleznete i trochu tajemna či magie, ale pokud na Vás mé obrazy zapůsobí alespoň trošičku pozitivně, pak je to dobře. A jestli ne, pak doufám, že alespoň potěší Vaše oči a pohladí Vaši duši.

A o to v dnešní uspěchané době přece nejvíc jde …“

 

110 00 Praha 1

Martinská 8

Máme otevřeno: pondělí  – sobota:  15.00  – 17.00 hodin  a v době konání akcí v kostele

 

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková