Martin Beck: Fotograf lidských duší aneb když nás fotograf přesvědčí, že pózovat před objektivem ztráta času není

05.01.2016 12:12

Galerie Novoměstské radnice - Praha

5. - 31. 1. 2016

 

Na vernisáži nové multimediální výstavy fotografií, jejichž autorem je Martin Beck, jsme se zájmem  zhlédli  kolem stovky  z větší části černobílých originálních portrétních fotografií osobností z řad umělců, vědců, vizionářů či politiků (např. dalajláma, Radovan Lukavský, Zdeněk Svěrák s Ladislavem Smoljakem, Václav Havel, Iva Janžurová, Jan Saudek, operní zpěvák José Cura).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Osobně se vernisáže zúčastnili známé osobnosti jako Soňa Červená, Andrej Babiš  a další. Kurátorem výstavy je František Laudát.

 

 Martin Beck nazýváme ´fotografem lidských duší´. Snaží se nahlédnout na osobnosti, které fotí, jinak než je obvyklé. Zobrazuje jejich ideální obraz; to, jak by se chtěly vidět ony samy. Pro Martina Becka je typická úcta k foceným osobám i k samotné technologii a fotografickému umění. Každá fotografie je fyzicky vzniklý originál vyvolaný osobně Martinem Beckem ručním zvětšováním. Vše je zcela klasické: do procesu vůbec nevstupuje digitální technika. Na samotné focení používá film Ilford FP4 Plus a aparát Hasselblad 503CW. Tento konzervativní přístup způsobuje, že každá jeho fotografie je  unikát.

Výstava je rozčleněna na 6 tématických okruhů

  • Počátek – fotografie z let 1996 – 2004 (podle hesla´každý začátek je těžký/aller Anfang ist schwer´, kdy Beckovi nikdo nevěřil a nechtěl mu stát modelem…)
  • Národní divadlo: portrétní fotografie předních umělců Národního divadla v jevištních kostýmech jejich stěžejních rolí
  • Name of the game 2012/2013: projekt zachycující všechny prezidentské kandidáty při historicky první přímé volbě hlavy státu (Miloš Zeman, Vladimír Franz…)
  • Deep inside - (hluboko uvnitř): snaha o zachycení vnitřní krásy a bolesti našich předních česko-slovenských pěveckých interpretů
  • Světové osobnosti: civilní portréty v ateliéru Martina Becka 

 

„V mém životě, ať jsem fotil kohokoliv, ženu či muže, dítě, starce, člověka z ulice nebo osobnost, kterou znal celý svět…Dělal jsem to vždy a budu s  respektem a s úctou k nim.“ M. B.  

 

  • Jak mám bavit svět: časoměrný projekt inscenovaných fotografií, který již Radovan Lukavský podpořil, je reflexí paradoxu hereckého povolání  - bavit ostatní bez ohledu na to, jak se cítí herec sám. Portréty vznikaly po nebo během představení  

Součástí výstavy jsou kromě projekce inspirované prostředím Národního divadla kostýmy z některých představení Národního divadla (Věc Makropulos), katalog a fotografická publikace Martina Becka i besedys  osobnostmi, které Martin Beck fotografoval. Výstava je zahajovacím projektem samostatné internetové galerie evernisaz.cz, která časově přesáhne horizont výstavy a bude partnery prezentovat několik následujících let.  

 

Martin Beck

  • narodil se 4. 7. 1978 v Pardubicích
  • po studiu na SPSPT absolvoval operní zpěv na Pražské konzervatoři, kde byl již během studia přijat do angažmá opery Národního divadla
  • profesionálním fotografem je od roku 2002

 

Máme otevřeno:  úterý – neděle:  10.00  - 18.00 hodin

Vstupné: plné 50 Kč, snížené 20 Kč, rodinné 100 Kč

 

Kurátor výstavy: František Laudát

Grafika: David Boháč

Produkce: Martin Dostoupil, Co&Pub; martin@copub.cz

On-line galerie: Pavel Veverka

Propagace: Lucie Kružíková

 

Máme otevřeno:  úterý – neděle:  10.00  - 18.00 hodin

Vstupné: plné 50 Kč, snížené 20 Kč, rodinné 100 Kč

 

www.martinbeck.cz

Slova Jana Saudka

"Martin Beck. Už to jméno samo o sobě je výborné. Ono totiž jméno někoho, kdo se má proslavit, musí mít sílu. Musí být úderné. Dobře zapamatovatelné. Dobrá, dobrá, to bychom měli… Ale co dál? Podstatná pro fotografa je vůle. Vize. Touha jít svou cestou a neuposlechnout hlasům našeptávačů. A síla vydržet. Protože jakmile začnete dělat kompromisy a pracovat jen pro peníze, jste ztraceni!

U mého ctěného kolegy však cítím jeho nadšení pro fotografii jako takovou. To, že je to pro něj skoro celý jeho život. Zachycovat okamžiky, které by u někoho už dávno upadly v zapomnění, a znovu a znovu je objevovat v samotě a bezpečí fotokomory. Řeknu vám pravdu: už dlouho si myslím, že portréty umí pan Martin Beck mnohem lépe než já. A může za to právě to jeho nasazení, touha po dokonalosti.

Proto mu přeji, aby se mu nestalo to, co mně – aby nepřestal fotografii věřit, aby ho nezklamala, aby si nemyslel, že fotografie je lež. Pokud by totiž ztratil víru, ty obrázky by se staly ničím v jeho očích a posléze i v očích vašich, jejich diváků.

Hodně štěstí a pevnou naději!"

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková, www.nr.cz

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/sona-cervena%3a-%c2%b4tim-vsim-jsem-zila%c2%b4-aneb-kdyz-jsme-pretrzeny-film-po-30-letech-spojili/