Marcela Burdová, Vítězslav Fejlek, Jitka Hilská, David Vávra: Petrkov v nás aneb budem si stále dobře žít….B. R.

20.04.2016 10:40

Nová síň – Praha

20. 4. – 1. 5. 2016

 

 

Na vernisáži prodejní výstavy obrazů  dvou malířek Marcely Burdové, Jitky Hilské (1953 v Praze) a malujícího architekta Davida Vávry, kteří  spolu vystavují již od roku 1997, o  návštěvníky nouze vskutku nebyla. Scénograf Vítězslav Fejlek (viz jeho  překrásné obrazy -  Okna v Petrkově) se k nim přidal v roce 2005. Všichni čtyři mají za sebou společné výstavy na mnoha místech po České republice, několik výstav v Praze, výstavy ve Švédsku. Pro každou výstavu je zadané společné téma. To, jak k němu kdo přistoupí, se ostatní dozvídají zpravidla až na vernisáži.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Další setkání 4 dávných přátel, již podruhé spojené se jménem Bohuslava  Reynka a krajinou, která tohoto krásného člověka utvářela a ovlivňovala. Petrkov, tajemné slovo, při kterém se v mysli vynoří věžička zchátralého, tajemného zámečku obklopeného zarostlou zahradou.

Každého z autorů oslovilo něco jiného. Pohled z okna často rámovaný obrysem kočky, prostorné schodiště s oprýskanými zdmi, knihovna, mozek domu a hlavně stará kuchyňská kamna, u kterých se choulí drobná postava tohoto renesančního, plachého člověka.

 

 

 

 

Vše to je umocněno básněmi dvou bytostí, které osud spojil s touto krajinou. Suzanne Renaud, francouzská básnířka, překlady jejích básní ji svedly s Bohuslavem Reynkem, vychovali spolu dva syny fotografa Daniela a básníka Jiřího. Oba Petrkov obývali a udržovali odkaz svých rodičů. Ze všech těchto podnětů tedy vystavující čerpali inspiraci a vy můžete posoudit, jak se jim to dařilo.

Po zahájení výstavy galeristkou Markétou Polákovou a Davidem Vávrou, který si akci zjevně užíval,  jsme se dočkali překvapení. Bude divadelní představení...!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vernisáž z textu Bohuslava Reynka a Suzanne Renaud

Jako kulturní vložku jsme sledovali  zcela emotivní  divadelní (bytové) představení  ´Na kávě - vernisáž z textu B.  Reynka a S. Renaud´, kterou nám předvedli Radana a Ladislav Matějčkovi.  Představení trvalo skoro 45 minut.  Šlo o příběh začínajícího přátelství mezi B. Renkem a Francouzkou S. Renaud, jež skončilo manželstvím a rodinným životem v Reynkově ratejně v Petrkově (v celkové bídě). 

 

 

…uplést prsten ze zlatých paprsků slunečních…  B. R.

…budem si stále dobře žít….B. R.

 

..když se kočce uráčí,  zda jít domů nebo ven? …

…stárnu a starosti mě drtí…již  S. R.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.jitkahilska.cz

www.novasin.org

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/bohuslav-reynek-1892-1971-aneb-muz-ktery-nikdy-nebyl-na-vlastni-vystave-/


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/bohuslav-reynek-genius-na-ktereho-jsme-meli-zapomenout-aneb-kdyz-netvorime-pro-slavu-/