Ľubomír Schmida, Ivan Kenaz, a Igor Čombor: Slovensko naša zem aneb když trio ružomberských fotografů svou vlast po svém vidí

12.08.2015 09:55

Galerie Slovenského institutu -  Praha

7. 8. – 3. 9. 2015

 

V Galerii Slovenského institutu v Praze se konala vernisáž reprezentační putovní výstavy ´Slovensko naša zem´, kde vystavili své velkoromátové, barevné fotografie  členové Zväzu slovenských fotografov.  Autoři  fotografií  Ľubomír Schmida, Ivan Kenaz, a Igor Čombor zachytili překrásné, nám dosud neznámé scenérie Vysokých a Nízkých Tater, Liptova, Slovenského Rudohoří a Slovenského národních parků, kdy příroda, její nekonečné variace, metamorfózy jsou nosným tématem.

Výtvarné pojetí krajinářské fotografie je dlouhodobým tvůrčím programem. Je to i reportáž, ale ne pouze země, ale i jejích impresí a expresí. Mlhy, mraky světelné průzory, ba i přírodní měnící se světlo slouží jako významný nástroj zachycení především slovenské země. Jde o vyprávění o nevšedních epických a poetických okamžicích.

 

  • Obrazy vznikaly desítky let a byly již prezentovány v mnoha zemích světa. Za autory promluvili předseda Svazu slovenských fotografů Ľubomír Schmida a Igor Čombor.

 

"Krajinářskou fotografii se snažíme dostat na hranici umění, protože fotíme nádhernou slovenskou přírodu v různých ročních obdobích, při různém denním osvětlení a z různých úhlů svým viděním tak, aby to nebylo jen fotografické řemeslo, ale aby v tom bylo i umění," uvedl pro TASR Igor Čombor.

 

 

  • Trio uvedených fotografů s dlouhodobým tvůrčím programem můžeme přirovnávat k triumvirátu výtvarníků, jako jsou  Janko Alexy, Miloš Bazovský a Zolo Palugyai.

 

Výstavu ´Slovensko naša zem´ už obdivovali v newyorském sídle OSN, v Bruselu, Amsterdamu, Sydney, Melbourne, Pekingu, Kyjevě, Krakově, Praze či ve více slovenských městech.

 

110 00 Praha 1

Jilská 16

 

www.mzv.sk/sipraha

www.zsf.sk

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková