Loucký klášter ve Znojmě - Národní kulturní památka aneb po šest staletí nejdůležitější klášterní komplex ve střední Evropě

02.08.2018 09:57

Znojmo -  21. 8. 2017

 

Týden ve Znojmě, čas daný délkou turistického pobytu, není na město s tisíciletou historií hodně. Zejména, když se ještě místo městu samému jeden z těch dnů věnuje okolí Znojma, stráním, kde zraje víno a obtěžkané vinné trati zalévá slunce a pohoda a kde se nalézá celý roj viničných vesniček s vinnými uličkami a záplavou malebných viničných sklepů.

 

A další z dnů zase spolkne návštěva Přímětic při putování za Prokopem Divišem a jeho bleskosvodem. Jen to může být omluvou, že jsme nenavštívili interiér bývalého premonstrátského kláštera v Louce na pokraji Znojma. A otevřeno mají v každém období každodenně od 9 do 18 hodin. Objekt nám ale neunikl, to ne, jen prohlídku jsme oželeli, což  bez mučení přiznáváme a  omlouváme se  klášteru samému. A nepomohlo mu ani to, že právě odtud, právě z kláštera v Louce pochází i přeslavný Graduál loucký, který je aktuálně uložen ve Vědecké knihovně v Olomouci.

 

Kol kolem kláštera 

Dovnitř objektu nás - ne však na odborný prohlídkový okruh - lákala v přízemí umístěná prodejna firmy Znovín. Šíří nabídky vín odrůdových, pozdních sběrů, výběrů z hroznů a výběrů z bobulí, vín ledových i slámových či sektů vyráběných klasickou metodou kvašení v láhvi. Inu nevinný vinný ráj. Ale Znovín v nás vzbudil i jiné než chuťové asociace.

 

 

Ve své době jsme pro jedno vydavatelství vyráběli časopis zvaný Rady pro hobby. A protože se ten titul nevyhýbal ani takovým hobby jako vinařství, připravovali jsme pro čtenáře dlouhodobou soutěž právě ve spolupráci se společností Znovín. A hádejte, co asi pilní, úspěšní a vylosovaní čtenáři dostávali? No, ano, vína ze Znovína. Takže takříkajíc staří známí.

 

A Znovín je tu jako doma. Aby nebyl. V současné době firma Znovín Znojmo totiž část klášterních budov využívá pro uložení lahví s vínem, pro podnikovou prodejnu vín, pro pořádání různých společenských akcí. Firma Znovín tu vybudovala i malé muzeum vinařství. A to je pořád jen obsazena pouhá jedna pětadvacetina celého areálu. Škoda. Většina objektů momentálně nečinně chátrá. Zřejmě čeká na zázrak nebo na mecenáše, jenž by ho zachránil. A měl by. Klášter si takový konec, jaký mu hrozí, nezaslouží. Za to, co v historii pro město, vinařství, okolí a místní udělal.

 

Malý historický exkurz do Louckého kláštera  

Premonstrátský klášter v Louce u Znojma byl po staletí jedním z nejvýznamnějších klášterních komplexů střední Evropy. Založil ho roku 1190 znojemský kníže Konrád Otta II. se svou matkou Marií. A měl šťastnou ruku. Díky opravdu příznivému duchovnímu klimatu vznikaly - a během staletí i přestavbami zase zanikaly - nevšední ukázky architektury, doplněné řadou uměleckých artefaktů. Patří k nim i jedinečná klášterní knihovna, která se po zrušení kláštera za josefínských reforem naštěstí přestěhovala do premonstrátského kláštera na pražském Strahově. Ale právě v tomto znojemském klášteře působil mimo mnohé jiné i Prokop Diviš, jenž právě zde sestrojil svůj bleskosvod, či jako předchůdce elektrických klávesových nástrojů. (viz. článek https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/primetice-prokop-divis-krizovy-sklep-aneb-primesti-znojma-ktere-stoji-za-to-a-ne-ze-ne/)

 

A tak, když louckým premonstrátům patřily nejrozsáhlejší vinice na Znojemsku, vybudovali počátkem 18. století pod klášterem rozlehlé vinné sklepy. V nich za příznivé vlhkosti a teploty i dnes čeká skoro milion lahví znovínských vín. Ale nejen o víně je v podzemí kláštera řeč. Jednou z historicky vůbec nejcennějších památek kláštera, ale i v celé ČR je unikátní románsko-gotická krypta, skrytá v podzemí klášterního kostela Nanebevzetí Panny Marie a sv. Václava. Několikrát ztracený a pokaždé znovuobjevený poklad zde nyní oslňuje návštěvníky. Jenže, jak říkáme, návštěva krypty je sice součástí pravidelných prohlídek klášterního komplexu, ale tahle prohlídka nebyla součástí našeho nabitého programu ve Znojmě.

 

Tak ještě něco málo o historii kláštera

Loucký klášter ve Znojmě patřil, jak už naznačeno, Řádu premonstrátů. Klášter byl založen v roce 1190. A jakožto mimořádně významná duchovní a historická památka ve městě byl právem v roce 2017 prohlášen národní kulturní památkou ČR. Největšího příkoří se mu dostalo za husitských válek. V roce 1425 byl vypleněn husitskými vojsky.

V 18. století  byla zahájena premonstrátory mohutná přestavba.Ta ale zůstala nedokončená, protože byl klášter v roce 1784 zrušen v důsledku církevních reforem Josefa II. Od té doby v budovách sídlila jednak továrna na zpracování tabáku, jednak vojenská akademie a ta tu ´hospodařila´ až do roku 1993, neboť jí klášter sloužil jako kasárna.

 

 

Dnes klášter z části využívá Znovín Znojmo

A snaží se. Návštěvnické centrum, galerie, bednářské a vinařské muzeum (historická lisovna)  a samozřejmě i prodejna vín. A firma Znovín smysluplně využívá nejen část prostor kláštera, ale v jeho režii je i nejbližší okolí. Kuriozitou je nesporně v roce 2017 vybudované a zajímavě designové dětské hřiště. Herní prvky jsou totiž příznačné pro Znovín, tvoří ho sudy mnoha velikostí.

 

V návštěvnickém centru se získají také informace o provozu vinařského vláčku

a samozřejmě i informace o organizovaných prohlídkách klášterního komplexu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I předpolí Louckého kláštera díky Znovínu je stylové.

Od vinařských artefaktů, přes mimizookoutek (hroznové kozy),

zrající révu až po sochu Prokopa Diviše a jeho bleskosvod.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Loucký klášter jsme si tedy uvnitř neprohlédli

Tím, že náš čas věnovaný Znojmu byl omezen na 6 dní a program připraven asi na měsíc, museli jsme redukovat. A tak jsme nenavštívili Loucký klášter a neabsolvovali prohlídku, neviděli románskou kryptu, štukové sály a sklepy, a neochutnali 5 vzorků vína jako součást prohlídky a neodnesli si ´koštovačku´, jenž je v ceně vstupného. Tak snad příště…

 

 

 

Oželeli jsme i galerii

Z pohledu specializace našeho webu jsme museli oželet i klášterní galerii uměleckých děl

Obrazárnu. Je jasné, že v takto starobylém klášteře se nutně musí mísit historie se současností. Historický objekt a jeho vnitřní prostory jsou zajímavým rámcem pro vystavované umění, zejména to moderní. A to galerie nabízí. Mimo typické historické vinařské artefakty, vystavuje i obrazy, grafické listy a díla českých sochařů, malířů a ilustrátorů.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ale i štěstí se prý jednou unaví a sedne…

Ani Koníčci nejsou neunavitelní. Navíc byl právě poslední den našeho znojemského pobytu, a abnormální hic jak na samém jihu Moravy být má, a … a … no, ano, zvítězily naše tělesné požitky nad těmi duševními. Přiznáváme bez mučení. Na omluvu je třeba dodat, že od bran mohutné budovy Louckého kláštera je vidět a v provozu i slyšet typický hlahol znojemského koupaliště. Tak se na nás nezlobte. I tento zážitek stál za půlden našeho nabitého programu. 

 

 

 

Hodnocení:  99 %

Richard Koníček

Foto: © Richard Koníček, © Ing. Olga Koníčková