Linoryt NOW! aneb jako linoleum (ale není to tak!) bezcharakterní, dekorativní i trochu špinavá!

30.05.2016 10:06

Galerie Hollar – Praha

25. 5. – 19. 6. 2016

 

Na vernisáži (v netradičně zajímavé provedené instalaci) lehce konfrontační, lehce intervenční výstavy zaměřené na Galerii Hollar a několi vybraných poloh dnešního linorytu, jsme měli plnou hlavu smutných myšlenek. Vzpomínali jsme právě na nedávno zemřelé dva umělce – mimo jiné grafiky-  Adolfa Borna i Zdeňka Mézla. Později nás při prohlídce výstavy zcela pohltila zátiší zejména Michala Cihláře (autora původního loga pražské ZOO) i modrý koberec trůnící uprostřed výstavního sálu.

 

Jak řekl kurátor výstavy Radek Wohlmuth - ´NOW!´

Projekt volně rozvíjí zatím největší linorytovou výstavu v české historii On-lino, český moderní linoryt 1910–2010, kterou jsem před 6 lety připravil pro GAVU Cheb. Jestli tehdy šlo o to, poprvé vytvořit početnou a celistvou chronologickou řadu podrobně ilustrující oborový vývoj en bloc, podstatou této expozice je naopak malá sonda do našeho ´tady a teď´. Jediným jejím závazným kritériem je současnost – formální, tematická, časová. Pojetím jde o koláž, která vedle sebeintuitivně staví autory různých generací, grafické specialisty i příležitostné rytce, tradicionalisty i experimentátory.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Co se prací týče, kombinuje několikametrové i vysloveně drobné formáty; matrice i tisky; papír i plátno; realismus, expresi a meditativní minimalismus s knihou a ozdobnými potisky na trička.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cílem je představit linoryt (a tím i jisté teritorium grafiky) především jako živý způsob nazírání na svět adekvátní době, který dokáže těžit z tradice, ale i spoluvytvářet obraz dneška. Výstava chce být stejná jako linoleum samo: trochu bezcharakterní, trochu dekorativní, trochu překvapivá a samozřejmě také trochu špinavá.  (Radek Wohlmuth)

 

Doprovodný program

Středa 8. 6. 2016 v 17.00 hodin /Komentovaná prohlídka s kurátorem výstavy Radkem Wohlmuthem

 

Sobota 11. 6. 2016 v rámci Pražské muzejní noci:

19.30–21.30 hodin/Workshop – linoryt s Pavlem Piekarem

22.00 hodin/ Komentovaná prohlídka výstavy s Pavlem Piekarem

 

www.hollar.cz

Máme otevřeno denně mimo pondělí:  12.00 – 12.00 /13.00 – 18.00 hodin

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková