…jsem tu s tebou!` aneb pozitivní umění promluví s každým bez rozdílu věku

25.02.2015 10:44

Galerie  umění pro děti GUD – Praha

9. 1. – 25. 2. 2015

 

Dnes, ve středu  25. 2. 2015 končí prodejní interaktivní výstava pro celou rodinu `…jsem tu s tebou!´, kterou jsme na www.www-kulturaok-eu.cz náhodou objevili. Vystavená díla, jež připravili umělci jako Lukáš Miffek, MICL alias Michal Novotný,  Tomáš Zika,  Lucie Loosová, Martin Šilhavý, Martin Raboň,  skulptura Happy Nuclear Family - jejímž autorem je Shalom Tomas Neuman  či geometrické abstrakce současného českého malíře Jana Kalába alias Pointa,  nás zaujaly velmi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cílem výstavy bylo oslovit celou rodinu. Výstava se zaměřila na díla samotná než přímo na umělce jako takové. Jde o výtvarné práce, jež svou fantazií umí pozitivně komunikovat i s mladším divákem…(z textu Kateřiny Samkové, ředitelky galerie GUD)… takže malí návštěvníci se mohou aktivně  podílet na  tvorbě vlastních výtvorů…

 

Pro děti byly v  Galerii umění pro děti GUD po celou dobu výstavy  připraveny  velmi netradiční sobotní workshopy přímo s autory obrazů, jež byly součástí  výstavy  ´… jsem  tu s tebou!´. Všechny výtvarné pomůcky byly k dispozici v Ateliéru GUD.

 

A co ještě chystáme?

V průběhu března a dubna můžeme s dětmi v Galerii umění pro děti GUD navštívit kurzy malování pro nejmenší, kterými nás provede výtvarnice Ivona Danziger. Opět jsou pro nás připravena nová a zajímavá témata. Děti se octnou ve světě experimentálního malování každou středu od 9.30 do 10.30 hodin v Ateliéru GUD.

 

Kurz je určen pro děti ve věku od 2 do 4 let. Vzhledem k omezené kapacitě  - maximálně  8 dětí ve skupině - je nutná rezervace předem na rezervace@galeriegud.cz

Výtvarnice Ivona Danziger řekla:

Sám výraz experimentální malování napovídá, že při tvorbě nechávám děti experimentovat, aby svobodně výtvarně vyjádřily své prožitky. Používám velké formáty čtvrtek nebo plátno, s dětmi používáme štětce, válečky, houbičky a další nástroje, učíme se tvořit temperou, akrylem, suchými křídami, ale uhlem a pastelem.

  • Pro děti mám připravena nádherná témata, která rozvíjejí jejich tvořivost, vciťování, podpoří vlídné mezilidské vztahy a zaměří se na to, co je krásné, co stojí zahlédnout a s pomocí stětce a barev se dá výtvarně vyjádřit.

V mé práci mi jde zejména o to, abychom s dětmi co nejvíce do hloubky cítili a vnímali své okolí. Ráda s dětmi zkouším abstraktně ztvárnit ticho anebo vůni, vánek a šumění lesa, nádheru květin anebo rosu, která na ně dopadá.

 

Témata malování pro GUD v březnu a dubnu 2015

4. 3. 2015 Zdobíme křídla motýlům. Kam zmizí housenka? Učíme se míchat barvu ZELENOU a zkoušíme malovat prstem nebo celou rukou..

11. 3. 2015 Jak rozkvétá leknín? Jakou barvu má voda? Mícháme barvu FIALOVOU a malujeme houbičkou.

18. 3. 2015 Jak se žije v noci a jakou baru má tma? Mícháme barvu ORANŽOVOU a tvoříme noční svět s netopýrem...

25. 3. 2015 Cihlička, maltička a za chvilku stojí dům. Mícháme HNĚDOU a stavíme pomocí houbičky...

1. 4. 2015 Co je to duha a kde vzniká? Kde bydlí sluníčko? Malujeme DUHU všemi barvami a používáme válečky...

8. 4. 2015 Zdobíme křídla motýlům. Kam zmizí housenka? Učíme se míchat barvu ZELENOU a zkoušíme malovat prstem nebo celou rukou..

22. 4. 2015 Zázračné květiny a další rostliny, proč se slunečnice jmenuje slunečnice? Namaluj si svoji slunečnici..

29. 4. 2015 Svět v potoce - život ve vodách u nás. Jak mluví ryba? Proč chodí rak pozadu? Namaluj si svého vodního živočicha...

 

Cena za jeden workshop je 200 Kč (platí při koupi pernamentky na 5 vstupů, lekce si lze vybrat libovolně do konce června 2015). Samostatná cena lekce je 250 Kč.

 

Více o umělkyni na https://cargocollective.com/kleinart/Profil-Kontakt

 

Ateliér GUD

Organizuje jej  Galerie umění pro děti GUD. Nachází ve stejné budově jako galerie GUD a tj. v 1. patře historického domu Franze Kafky v centru Prahy. Hlavní myšlenkou Atelieru GUD jsou především rozvoj kreativity, cílevědomost a individuální přístup všech dětí. V rámci kurzů, workshopů a jiných aktivit budou představeny mnohé činnosti spojené s kulturou, řemeslem a kreativním uměním. Vedoucími těchto aktivit budou umělci a profesionálové, kteří se budou snažit dětem předat co nejvíce ze svých zkušeností a vědomostí. Jednotlivé kurzy jsou specifické tím, že si kladou za cíl projít s dětmi umělecké řemeslo od začátku až do konce – od návrhu přes realizaci, až po finální závěrečnou exhibici pro veřejnost.

Výtvarná dílna je vhodná pro děti od 5 let

Cena 200,- Kč

Kapacita omezena – nutná rezervace předem na rezervace@galeriegud.cz

 

Hodnocení: 80 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková