Jiří Žáček: Encyklopedie pro děti 21. století aneb škola hrou

08.10.2015 13:59

Chceme tedy zmoudřet? Můj ty světě – otevřeme knížku – čtěme!

V nové encyklopedii Jiřího Žáčka, kterou v těchto dnech vydalo nakladatelství Albatros, najdeme srozumitelná hesla, trochu poezie i legrace a spoustu obrázků.  

 

Děti se rády ptají nejméně již od svých dvou let, a proto není od věci, aby  i rodiče si tuto knihu vzali do rukou a snažili se danou otázku tak odpovědět, s tím, že mohou názorně najít heslo, na které děti ptají a my jim můžeme pomoci v encyklopedii najít ještě případnou i ilustraci.  Pokud jsou děti starší 6 let a již čtou rády, pak je tato knížka velmi vhodným dárkem pod stromeček na již  blížící se  Vánoce…

 

 

 

 

 

 

 

´Encyklopedie pro děti 21. století´ obsahuje na 800 hesel od nejjednodušších a základních slov, s nimiž se naše děti setkávají od svého narození a velmi brzy chápou jejich význam (maminka, otec, babička), přes odborné pojmy z techniky, zeměpisu, biologie (automobil, cédéčko, světadíl, Austrálie, brambory, had, pavouk) až k abstraktům a filozofickým pojmům (cit, fantazie, zdvořilost, demokracie, náboženství).

 

Autor  Jiří Žáček,  původním povoláním inženýr, se spojil se Žáčkem básníkem, a tak se tu snoubí výstižnost a přesnost s poezií, vtipem i nonsensem (myslí se tím, že je občas k některému heslu ještě přiřazena v barevném rámečku  krátká  básnička). A to můžeme využít a s dětmi se ty básničky společně učit.

 

Např. u hesla hmyz:/moucha najdeme tento vtipný textík básníka Jiřího Žáčka:

"Povídala moucha mouše:

Já  mám hrůzu z chocholouše.

Skáče kolem, hop, hop, hop

my jsme jeho ptačí zob!"

 

A hned máme další hesla, mnohdy neznámá (zob, chocholouš), a tak můžeme stále dokola hledat,  ale ouha, v encyklopedii tyto dva pojmy  nejsou,  takže budeme hledat třeba na našem počítači...budeme googlovat...!

 

JInak vše najdeme seřazené podle  abecedy včetně Q a Y, protože jedním z cílů  knížky je děti naučit abecedu formou zábavy a hry.

 

V dnešním světě obrovského množství informací není vůbec důležité znát a vědět o všem, naopak  umět se rychle orientovat  v dostupných materiálech.

 

V závěru knihy najdeme podrobný rejstřík, kdy si podle hesla najdeme tu správnou stránku

 

Vydalo nakladatelství Albatros v Praze roku 2015 ve společnosti Albatros Media a. s.

Texty vycházejí z autorovy knihy Encyklopedie pro žáčky z roku 2010  a jsou tedy oproti dřívějšímu vydání  upravené

 

Ilustrovala a graficky upravila: Radana Přenosilová tak, že po okrajích encyklopedie máme lištu s písmenkami abecedy, a tak to zčernalé písmeno abecedy ukazuje, kde právě na kterém místě abecedy se nacházíme...

 

Vazba : pevná

Počet stran: 240

Doporučená cena: 369 Kč

 

Vhodné: pro děti od 6 let

www.albatros.cz

 

Hodnocení:  79 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková, www.albatros.cz