Jiří Weinberger, Petr Wohl: V kamenolomu má 3 kořeny aneb Autoři jsou amatéři? To vám nikdo neuvěří.

04.04.2022 20:06


Jiří Weinberger, Petr Wohl

V kamenolomu má 3 kořeny

 

 

24. 3. 2022 byla pokřtěna už třetí (!) kniha na první pohled nesourodé autorské dvojice Jiří Weinberger (texty), Petr Wohl (ilustrace). Na druhý pohled (doslova) a po přečtení (tuplem), čtenář zjistí, že ona zdánlivě tak nesourodá dvojice, je dvojicí přímo kongeniální. A dílko nevelké rozsahem (96 stran) i formátem (115 x 165 mm) je něco s velkým Ň.

 

 

Každý zdatný mluvčí vnímá,

čím se liší synonyma.

Ví, co míří k jádru pudla

a co je jen za groš kudla.

 

Kupříkladu požárníci

jedou k cíli, tajtrlíci,

kdežto naši hasiči

ujíždějí v hašiši.

 

Jsou knihy, které ohromí, odezní a jsou knihy, které osloví. Takovou je i knížka s prapodivným názvem, V kamenolomu má 3 kořeny. Abstraktní název, dada, či co. Ale už ten název je důvod knížku rozevřít. Co to je!!?? Táže se váhající čtenář. Ale stačí otevřít a nelze zavřít, dokud se po otočení poslední stránky nezavře – jaksi – sama. A pak ji otevíráte znovu a znovu, s otázkou, jak ono to tam bylo, co všechno bylo na té ilustraci…? A najednou se vám knížka usalaší ve vaší knihovně, či možná spíše na zaplněném nočním stolu u hlavy, která běsní z doby dnešní a potřebuje se před spaním trochu zchladit a zhladit v ní pocuchané nervy. Takových knížek je nám třeba a takových knížek není mnoho. Chvála jí.

 

 

S dobrotami plná chutí

budeš holka k nakousnutí.

 

Nelez ale do mrazáku

a to ani ve spacáku.

 

I mládenci jako duby

vylámali by si zuby.

 

O tom jak se knížka dostala na náš web

 

Ocitli jsme se ve víru kulturních událostí, které nestíháme už ani tlumočit návštěvníkům www.www-kulturaok-eu.cz, v kabaretu. Lehce bizarním, silně přitažlivým, lehce intelektuálním, těžce srandistickém. V divadle APROPO, na Jánském vršku 8, vedeném multiumělcem Filipem Janem Zvolským. Slejzá se tam zajímavá společnost lidiček, co mají rádi inteligentní humor, kterého je tam na tuny. Zatím neredakčně jsme tam vstoupili zvědavě i my. Náš fotograf je tam coby fotograf jako doma už drahný čas. Ten nás tam také dovedl.  A atmosféra divadélka, během chvíle způsobí, že přítomní, jsou rázem přáteli, jež spojuje jediné,          

inteligentní humor, kterého je mezi námi poskrovnu.  Slovo dalo slovo a jeden vrstevník, v převaze lidí o jednu i dvě generace mladších nás samozřejmě přitáhl jako magnet. Byl to známý, i když nám v té chvíli kupodivu (omlouváme se) zcela neznámý autor knihy, jíž je věnován tento článek. Stačilo pár slov, malá slovní sprška hříček a bylo nám oběma jasno, že jsme jedné krve on i my. Humor. A druhý den už se ocitla autorova nejnovější knížka v našich rukou a my vám zde o ní podáváme důkazy, že stojí za to ji získat, otevřít a jak už bylo řečeno… Přivlastnit si ji do své sbírky a do své duše.

 

 

Za pět minut Jack si zvykl

na svůj první motocykl.

Na dopravní předpisy

Do svý smrti nezvyk si.

 

 

O knížce

 

Tak předně, omluvte naši redakční zpozdilost, víte-li co my netušili. Knížka je třetím dílem – po dvou veleúspěšných titulech z autorské dílny Jiří Weinberger, Petr Wohl. Ty první dvě nesly názvy neméně ulítlé a k obsahu plně pasující. První se jmenovala „Anebo jen nezvyk?“ a druhá „Jak stalagnát!“

Námi absorbovaná třetí z této autorské série „V kamenolomu má 3 kořeny“ je kombinací nonsensových hříček, básniček, svěžích nápadů, často nekorektních, jak by se dnes řeklo, ale totálně milých, jak se zatím ještě říci smí. Je v nich humor jdoucí v šlépějích našich jazkohravých velikánů, V + W, S + Š, Š + G anebo S + V (Skoumal + Vodňanský). To v závorce je pro nepamětníky. Oba posledně jmenovaní pánové skloubili zpravidla skvostnou až polovážnou hudby páně Petra Skoumala se slovními ekapádami páně Jana Vodňanského. Byla v tom absurdnost, kontrapunkt, který povýšil obojí. A sem k těmto dvěma bychom si dovolili přiřadit koncepci knížky autorů W + W. Není zde ale muzika, nýbrž obrazy. Obrazy na výsost zralé a krásné samy o sobě, z oblasti polokasického malířství skloubené s nevázanými slovními hříčkami obdařenými nevnucující se myšlenkou. Také kontrapunkt povznášející obojí, a vzájemně se netříštící, leč oživující.

 

 

Vynalezl jsem!

 

Vynalezl jsem,

jak jinak než omylem?

Perpetuum mobile!

 

Vítej a zdráv buď, debile!

 

Vítej a zdráv buď, debile!

 

 

O „amatérech“ v úvozovkách

 

Proč v úvozovkách a proč zmínka o nesourodé dvojici. No, ani jeden mistr oboru není potrefený uměleckým vzděláním a cepováním. Oba si tvoří, jak chtějí a je to na tom znát. Jak řek jednou náš redakční fotograf, jenž je z téhož kadlubu, tedy „amatér“, dělá-i kdosi, cosi zadarmo a z nadšení, je to na tom výsledku znát, víc, než když to dělá z profese, zatížen školami a za peníze. Ano, ani u jednoho z autorů by člověk nečekal, čeho se dočkal.

Jiří Weinberger, je původně matematik, absolvent MFF UK. A přesto napsal někdy sám, někdy se spoluautory, 15 knih básní, povídek, písňových textů a scénářů. Překládal poezii amerického autora Ogdena Nashe. Napsal mj. i texty písní pro hru Myška z bříška v Divadle v Dlouhé.
Petr Wohl je zase absolventem 1. lékařské fakulty UK a pracuje jako diabetolog, endokrinolog a vedoucí Centra domácí parenterální výživy v IKEM. Spolu se svým bratrem Pavlem se však již od dětství věnuje výtvarnému umění a má za sebou početnou řadu výstav.
A pak, že amatéři…

A ta zdánlivá nesourodost? No kdo by čekal, že poloklasické, mistrovské olejomalby a grafiky a další žánry, mohou tak strašně dobře pasovat k jádru českého slovního humoru.

Takže, lidé čtěte a nezblbněte! Knížka „V kamenolomu má 3 kořeny“ to jistí…

 

Text: Richard Koníček

Citace z knihy: RNDr. Jiří Weinberger (v knize je takových 66!)

Ukázky ilustrací: MUDr. Petr Wohl (v knize je takových kopa, čili 60!)

 

 

Důchodci a důchodkyně,

Probuďte se, nejste v kině.

Volební čas pochmurný?

Neváhejte! Do urny!

 

    

Jiří Weinberger, Petr Wohl

V kamenolomu má 3 kořeny

115x165mm, 96 stran, brožované, cena 188,- Kč
Vydalo nakladatelství KRIGL (
www.krigl.cz )

Více na: www.j-w.cz