Jiří Nekola: Vánoční vůně dřeva/výstava soch aneb když dokážeme do dřeva vtisknout něčí tvář

30.11.2016 13:16

Kostel sv. Martina ve zdi – Praha

29. 11. 2016 –

6. 1. 2017

 

Na vernisáži vánoční (prodejní) výstavy dřevěných soch Jiřího Nekoly, kterou jsme si za www.www-kulturaok-eu.cz mezi dalšími vernisážemi toho večera (Nová síň, Havelka, Galerie FotoGrafic a AVU) vybrali, byl sympatický Jiří Nekola, autor dřevěných soch plných pohybu a citu, osobně přítomen.  Výstavu zahájila za správu kostela paní Marta Vršková, poté herec Zdeněk Podhůrský moderoval akci formou rozhovoru s autorem a na závěr promluvil o své múze i o své největší šestimetrové soše sám Mistr dřevořezby Jiří Nekola.

 


 

 

 

 

 

Na závěr slavnostní chvíle nám zazpívala Zuzana Stirská s vlastním doprovodem na klavír.

 

 

 

 

Dřevořezbě se Jiří Nekola věnuje skoro 17 let, jinak pracuje se dřevem již od dětství (se strýcem), ale netušil nikdy, že to budou sochy. Používá všechny druhy dřeva (jasan, lípa, javor…), protože v každém materiálu nachází osobité kouzlo. Jiří Nekola je také znám svými sochami z ledu. S jeho pracemi jsme se mohli setkat i letos na Zemi živitelce 2016  na Výstavišti České Budějovice.

 

Jiří Nekola

  •  žije a pracuje střídavě v obci Štipoklasy u Týna nad Vltavou a v Březnici u Příbrami
  • poslední dobou v jeho tvorbě dominuje především figurální tvorba
  • nevyhýbá se však ani abstraktním věcem nebo zvířecím motivům či sochám v nadživotní velikosti, případně pracuje i na zakázku
  • tvoří i sochy z ledu, betlémy
  • práce je možné vidět na různých výstavách, v zoologických zahradách (Jihlava, Hluboká nad Vltavou), parcích, veřejných prostorech, v soukromých sbírkách nebo přímo při práci na různých dřevařských sympóziích
     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

110 00 Praha 1 – Staré Město

Martinská 8

Máme otevřeno: pondělí – sobota: 14.00 -16.00 hodin

Kostel svatého Martina ve zdi je gotický (původně románský) kostel na pražském Starém Městě. Byl postaven mezi lety 11781187 v tehdejší osadě Újezd, která pak byla podle kostela nazývána Újezd u Svatého Martina. Stavba kostela svou jižní stěnou přiléhala k hradební zdi, proto název „ve zdi“.

Kostel užívá Českobratrská církev evangelická

 

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: internet)

www.drevorezby-nekola.cz

Foto: © Ing. Olga Koníčková