Jindřiška Radová: Život s keramikou aneb když jsme dokázali vedle slavnějšího muže tvořit po svém!?

14.05.2015 09:59

Novoměstská radnice - Galerie v přízemí 
14. 5. - 14. 6. 2015

 

Na vernisáži nové, netrpělivě očekávané, retrospektivní výstavy naší jedné z nejznámějších keramiček a sochařek Jindřišky Radové, jsme zhlédli kromě stovky nadšených návštěvníků výběr z prací z celoživotní autorčiny tvorby. Osobně vernisáži přítomna jubilantka Jindřiška Radová (90 let) se, podle svých slov, snaží stále pracovat, a tak se realizuje hlavně při tvorbě porcelánových reliéfů s krajinným zátiším. Na této výstavě se může pyšnit svými něžnými pracemi  z majoliky a kameniny,  plastikami a reliéfy z porcelánu z pozdějších let i ze současnosti, jež dosud neztratily nic ze svého původního půvabu.

 

Od malované majoliky ke krajinným reliéfům

Radová pracovala (na foto vpravo) nejprve s malovanou majolikou. V 50. a 60. letech 20. století se věnovala užité tvorbě a spolupracovala s podnikem Karlovarský porcelán, pobočkou Royal Dux v Duchcově, kde navrhovala  drobné předměty.

 

Na vysoké škole  vystudovaná textilní výtvarnice  Radová svůj vrozený smysl pro optický účinek dekoru v souhře s jemným citem pro poddajný materiál, jakým jsou textilie, dovedla  umně převést i na zpracování hlíny až po ztvárnění její definitivně vypálené podoby. 

 

„Jako by vždy oblékala pevnou kostru tvaru do půvabného šatu, spředeného z plástů hliněné hmoty, zdobené hebkým plastickým detailem a sceleného tónem polevy. Její konvice a další a předměty z porcelánu, majoliky a kameniny prozrazují tvarem i dekorem křehkost základní

hmoty, které podtrhují i pastelové tóny polevy…došla i  k obnově zapomenuté techniky  krajkových otisků do tekutého porcelánu.. .“

(Zdroj: Jiří Šetlík)

 

Čas, který jsem věnovala keramice, jsem musela často s velkým  úsilím nahrazovat v noci, o sobotách a nedělích. Ale drželo mě nadšení pro věc.“ J.R.

 

 

Na výstavě zhlédneme  i fotografie jejích realizací pro architekturu (i pro exteriér), kdy spolupracovala se svým manželem Pravoslavem Radou (1923-2011).

 

"Českou volnou keramickou plastiku obohatila rozsáhlou škálou glazur na porcelánových plastikách a kameninových objektech s rostlinnými a zvířecími motivy v té době v Čechách unikátních,"

uvedla kurátorka Dita Hálová (na foto vlevo).

 

 

 

 

 

 

 

 

Jindřiška Radová

  •  narodila se 1. 4. 1925 v Libkově (rozená Švadlenková)
  •  žije a pracuje v Praze
  • 1941-1944 studium  na Škole uměleckých řemesel v Brně (prof. Malý)
  • 1945-1950 na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze (prof. Kybal)
  • členka Umělecké besedy, Sdružení výtvarných umělců - keramiků a Mezinárodní keramické akademie (AIC) se sídlem v Ženevě
  • od  1950 vystavovala samostatně a se svým manželem ve 40i galeriích doma i v zahraničí
  • od 1966 spolupracovala na založení Mezinárodního keramického  sympozia v Bechyni  - Libor Těhník, Václav Šeráka  Bohumil  Dobiáš ml.
  • spoluzaložila Mezinárodní muzeum keramiky v Bechyni
  • je zastoupena v soukromých i veřejných sbírkách, její práce vlastní Slovenská národní galerie v Bratislavě a muzea v Německu, Švýcarsku, Itálii a Francii
  • oceněna na Mezinárodní výstavě keramiky v Praze 1962 a na Mezinárodním bienále keramiky ve Vallauris 1972 zlatými medailemi
  • zúčastnila se svojí tvorbou i světové výstavy Expo 58 v Bruselu
  • ve svém rodišti, kam se ráda vrací, je nadšenou zahradnicí
  • v mládí lyžovala a hrála tenis
  • dcera =  keramička Šárka Radová (1949)

 

Kurátorka výstavy:  Dita Hálová


Máme otevřeno: mimo pondělí:  úterý  - neděle:10.00  do 18.00  hodin

Vstupné:

plné 50 Kč, snížené 20 Kč, rodinné 100 Kč, děti do 6 let a ZTP zdarma

www.radova.cz/jindriska

www.upm.cz

Výstava se koná pod záštitou ministra kultury Mgr. Daniela Hermana, hejtmana Pardubického kraje JUDr. Martina Netolického, starostky městské části Praha 2 Mgr. Jany Černochové a Ph.D., ředitelky Uměleckoprůmyslového musea v Praze PhDr. Heleny Königsmarkové.

 

Hodnocení: 100 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/p-rada-parada-/