Jim Marshall: The Haight: Love, Rock & Revolution aneb když dokumentujeme ´kdo je kdo´ v americké rockové historii…

28.01.2016 09:49

Leica Gallery Prague – Praha

29. 1. – 28. 3. 2016

 

Louis Armstrong jednou řekl, že existují jen dva druhy hudby: dobrá a špatná.. To samé lze říct také o fotografii.“ – INAS FAYED (ILF)

 

Na tiskové konferenci, kterou uspořádala Leica Gallery Prague – Praha u příležitosti zahájení nové fotografické výstavy, putovní výstavy děl tentokrát Jima Marshalla, jednoho z  nejznámějších reportážních fotografů, který dokumentoval historii rock ´n´ rolové éry, jsme byli kurátorkou paní Karin Rehn-Kaufmann podrobněji seznámeni s vystaveným zlomkem vskutku rozsáhlého Marshallova díla, a také s principem fungování Leica Gallery, kterých je po celém světě rozmístěno třináct.

 

 

 

 

 

 

Jak dále uvedla velmi sympatická a empatická Karin Rehn-Kaufmann (na foto vlevo v barevném šátku), princip Leica Gallery spočívá v tom, že kromě galerie se provozuje kavárna, poskytuje se prostor pro přednášky pro milovníky umění i pro další setkávání různých osobností.

 

Během Marshallovy, dosud jeho první výstavy v Česku, v Leica Gallery Prague si připomeneme výročí 80 let od jeho narození (3. února 1936) a zároveň 6 let od jeho úmrtí (24. března 2010).

 

Jim Marshall je považován mezi profesionály za ´fotografického génia´, který byl v pravou chvíli téměř všude, ale zároveň dokázal být naprosto nenápadný a vystihnout tak jedinečné okamžiky. Díky tomu jsou jeho fotografie jednoduché, přirozené a zároveň vytvořené v bezprostřední blízkosti muzikantů. Marshall upřednostňoval přírodní zdroje světla a vyhýbal se složitým kompozicím. Nikdy nebyl spokojený pouze s jediným záběrem, jako řada jiných rock ‘n‘ rollových fotografů té doby. Chtěl, aby na jeho snímcích byly objekty zachyceny jako celek v souladu s kulturním a módním prostředím, aby z fotek vyzařovala nálada a duch kapely. (Marshall se cítil mnohdy spíše jako člen hudební skupiny, např. to platilo zejména u Rolling Stones, takže měl přístup i do zákulisí kapely). Takto vznikaly legendární portréty a obaly alb, které zná celý svět a které z něj učinily jednoho z nejvýznamnějších kronikářů rockové scény.

 

29. srpna 1966 zahráli Beatles na stadionu Candlestick Park v San Francisku svůj poslední oficiální koncert jako skupina.

Byl jsem jediný fotograf, který měl přístup do zákulisí. Necítil jsem se jako svědek historické události. Stadion nebyl dokonce ani vyprodán a fanoušci dělali ohlušující hluk, takže Beatles chvílemi neslyšeli ani sami sebe. Byl to naprosto normální koncert, který se teprve měl stát součástí historie Beatles. Celý den vypadal spíš jako scénář z A Hard Day’s Night.

Jim Marshall

 

Od té doby fotografoval všechny: Janis Joplin, Jimiho Hendrixe, Boba Dylana, Erica  Claptona, Carlose Santanu, Stevie Wondera či Arethu Franklin. S trochou nadsázky lze říct, že vytvořil obrazové dějiny americké rockové scény 2. pol. 20. století.

 

  • 1959: koupil si první fotoaparát Leica, model M2, vytváří první reklamy
  • Marshall měl vždy u sebe 5 –. 6 Leica kamer, které používal podle okamžité potřeby
  • 1960: vznikly první snímky (9 rolí filmu) světoznámého saxofonisty Johna Coltrana, který Marshalla požádal, zda by ho nesvezl svým vozem. Jim M. neodmítl a za odměnu mohl Johna Coltrana portrétovat v domě Ralpha J. Gleasona…což mu vyneslo pověst mladého nadějného fotografa….
  • 1964:  v rodném San Franciscu dokumentuje legendární hippies čtvrť Haight- Ashbury, kde na více než 100 tisíc snímcích zachytil každodenní život v ulicích, panorama tančících hippies, milenců, protiválečných demonstrantů, policistů nebo užaslých kolemjdoucích (na základě těchto fotografií byla až po Marshallově smrti vydána kniha:   The Haight: Love, Rock & Revolution)
  • 1967: nafotil festival v Monterey – Jimi Hendrix zde pálí svou kytaru, Janis Joplin slaví úspěchy jako začínající hvězda a poprvé se objevují na fotografiích skupiny The Who nebo Cream
  • v dalším roce fotografuje živé nahrávání Johnnyho Cashe ve státním Folsomském vězení
  • nemohl chybět ani na Woodstocku, a tak v roce 1969 vzniká řada ikonických fotek právě odtud
  • 1972: doprovázel Rolling Stones na jejich turné po USA. Během turné zaznamenal jak legendární jevištní show, tak i okamžiky ze soukromí hudebníků v zákulisí a během turné
  • fotografoval i koncerty s klasickou hudbou
  • nikdy pro žádnou agenturu nepracoval, nepotřeboval to, byl vždy pro osobní kontakt

 

Až do své smrti 24. března 2010 intenzivně pracoval a trávil svůj čas na cestách s největšími hvězdami hudební scény

 

  • mezi Marshallovy poslední snímky patří fotografie Lennyho Kravitze a Bena Harpera
  • po své smrti se jako jediný fotograf stal čestným držitelem ocenění GRAMM

 

Můžeme říci, že v současné době jsou reportážní fotografie opět a stále ´in´.

Kurátorka: Karin Rehn-Kaufmann

 

110 00 Praha 1

Školská 28

Vstupné: plné 70 Kč, snížené 40 Kč

www.lgp.cz

 

Máme otevřeno:

pondělí - pátek: 10.00 – 21.00 hodin, sobota + neděle: 14.00 – 20.00 hodin

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková