Jeden z nejdražších obrazů Andy Warhola je v Praze! aneb proč jsme jej odhalili?!

10.10.2014 15:36

Museum Kampa – Nadace Jana a Medy Mládkových – Praha

Pátek 10. 10. 2014/10.00 hodin

 

Byli jsme za www.www-kulturaok-eu.cz exkluzivně pozváni za přítomnosti zástupců tisku a médií na rozbalení a představení díla Andyho Warhola v expozici v rámci připravované výstavy Warhol, Lhoták, Pištěk a další: ´Automobil ve výtvarném umění – Auto v proměnách času´.

 

Na nádvoří pražského Musea Kampa ve čtvrtek 9. 10. 2014 dorazil jeden z nejdražších obrazů (10 milionů EUR) amerického popartového tvůrce Andyho Warhola  ´ Daimler Motorkutsche (1886) und Benz Patent-Motorwagen (1886)´. Jako vždy, když se něco  v Museu Kampa děje, se akce zúčastnila  samozřejmě i usměvavá paní Meda Mládková, zakladatelka Musea Kampa, a dohlížela na transport díla Andyho Warhola.  

Dílo o rozměrech 2,34 x 6,40 metru přivezl kamión Artex Art Service a jeho pracovníci ho přenesli do výstavního sálu. Tam obraz zůstal nerozbalený a dnes jej organizátoři slavnostně odhalili. Přítomni byli kromě Medy Mládkové i pan JUDr. Jiří Pospíšil (je dlouholetým spolupracovníkem významné české mecenášky umění Medy Mládkové. Je členem správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových, která spravuje Museum Kampa umístěné v prostorách Sovových mlýnů na pražské Kampě).

 

Paní Mládková (se zářícíma očima),  po odklopení dřevěného dvojvíka obrazu pracovníky,  zbavila obraz igelitu, aniž by došlo k nějakému karambolu a dlouho očekávaný obraz  se nám pak hned představil ve své  nádheře…již umocňuje jednoduchá, ale rytmicky  i barevně řešená kompozice. Ta upoutá jistě všechny další návštěvníky…

 

Jedná se o obraz Andyho  Warhola Daimler Motorkutsche (1886) und Benzs Patent-Motorwagen (1886) z roku 1897, jenž si na výstavu Auto v proměnách času zapůjčila ze Švýcarska Meda Mládková ( Museum Kampa). Obraz s automobily (10 x 4 motivů) je nejdražší obraz tohoto autora, který byl kdy v České republice dosud vystavený. Jedná se o jedno z posledních děl, které autor vytvořil před svou smrtí, a které je unikátní tím, že na rozdíl od jiných Warholových tisků existuje jen jedno jediné. Unikátní dílo a jedno z posledních originálních pláten tohoto autora přivezené speciálním transportem ze Švýcarska, má rozměry 2.34x6.40 m, je vytvořený technikou akrylu na plátně a ačkoliv se jedná o serigrafii, je jedinečné tím, že dílo vzniklo na zakázku a existuje jen jeden tisk. Takto významné dílo A. Warhola dosud nebylo v Čechách vystavené a je proto pro českého diváka, který zná především Warholovy sítotisky menších rozměrů, raritou.

Trošku podhalíme z pohnuté historie vzniku jednoho z nejdražšího Warholova obrazu

Obraz A. Warhola Daimler Motorkutsche (1886) und Benz Patent-Motorwagen (1886) z roku 1987 patří do Warholovy slavné, ale nedokončené série historických automobilů pro značku Mercedes-Benz. V roce 1986 Andy Warhol souhlasil s objednávkou německého galeristy Hanse Meyera na obraz slavného vozu Mercedes-Benz 300 SL. Obraz následně tak zaujal vedení automobilky, že se rozhodla Warhola požádat o vytvoření celé série mapující historický vývoj vozidel Mercedes-Benz. Cyklus obrazů byl zamýšlen jako oslava 100. výročí vynálezu automobilu, jehož prvními tvůrci byli němečtí konstruktéři Gottlieb Daimler a Karl Benz. Oba vynálezci posléze své úsilí spojili a dali vzniknout dnes již legendární značce Mercedes-Benz.

Série obrazů Andyho Warhola na téma historie značky Mercedes-Benz však zůstala neukončena vinou autorovy smrti v únoru 1987. Ze zamýšleného cyklu 80 obrazů celkem 20 historických automobilů Warhol stihl dokončit 36 pláten a sítotisků a 13 kreseb. Série začíná chronologicky nejstaršími modely z roku 1886 Daimler Motorkutsche (Daimlerův motorový kočár) a Benz Patent-Motorwagen (Benzův patentovaný motorový vůz). Právě tyto dva nejstarší vozy jsou tématem obrazu vystaveného v Museu Kampa. Dalšími auty, která následovala, byly klasické modely z dvacátých let minulého století, závodní formule W125 z roku 1937 či futuristický koncept C111 z roku 1970.

 

Celá série 32 obrazů a 13 kreseb je v současnosti vystavena v rámci rozsáhlé sbírky umění Daimler Art Collection v sídle automobilky ve Stuttgartu. Z celkového počtu 36 obrazů, jež stihl Andy Warhol dokončit, jsou nyní jen čtyři v soukromých sbírkách. Velký úspěch Warholovy série mercedesů k stému výročí vzniku automobilu byl prvním impulzem pro vznik sbírky umění, která nyní čítá více než 1800 prací.

Warhol pojal v rámci série každý automobil jiným způsobem, a to jak celkovou barevností, tak také rozměry pláten. Obraz Daimler Motorkutsche (1886) und Benz Patent-Motorwagen (1886) se vymyká právě svou nadstandardní velikostí. Jako by malíř chtěl jeho monumentálními rozměry (234×640 cm) zdůraznit důležitost vynálezu automobilu pro 20. století.

 

Obraz Andyho Warhola   bude v muzeu prezentován v rámci výstavy ´Auto v proměnách času´, která potrvá od 14. 10. 2014 do 11. ledna 2015. Kromě Warhola se na ní podílejí i čeští umělci, například Theodor Pištěk, Kamil Lhoták a Bedřich Dlouhý.

 

Kurátor výstavy: Jiří Machalický

Záštitu nad výstavou převzal Mgr. Daniel Herman, ministr kultury České republiky.

 

Museum Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkových

U Sovových mlýnů 2

118 00 Praha 1

www.museumkampa.cz

Hodnocení: 100 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková