Jan Šrámek & Dizzcock: Between the World and Me aneb jaký je vztah mezi periférií a City Center?

19.03.2016 18:11

Video NoD - Praha

16. 3.– 10. 4. 2016

 

Na vernisáži výstavy videa, ´Between the World and Me´, kterou pro galerii Video NoD připravil Jan Šrámek jako technologicky unikátní 360-ti stupňovou projekci. Jedná se o site-specific projekt, který odkazuje k literárnímu dílu amerického autora Ta-Nehisi Coatese.

 

Obsah výstavy se vztahuje k aktuálnímu albu Dizzcocka Elegy of Unsung Heroes, čerstvě oceněného cenou Vinyla za nejlepší album roku 2015, na jehož vizuální podobě se Jan Šrámek podílel. Výstava rozšiřuje původně audiovizuální performance o kontext galerijního prostředí. Tematicky se výstava dotýká aktuálních sociálních a politických problémů - v případě výstavy Between the World and Me zobrazených prostřednictvím krachem zasaženého amerického města Detroit. (zdroj:  Lumír Nykl)

 

bohatí vs. chudí

renovace vs. zničení

bezpečí vs. nebezpečí…

přičemž tu funguje jistá symbióza mezi oběma oblastmi …

 

 

 

 

 

 

 

 

Americkým výrazem ´Projects´ bývá historicky označována ´sociální výstavba´, zpravidla financovaná veřejnými prostředky, realizovaná v mohutných blocích paneláků či nekončících řadách předměstských buněk a určená většinou společensky znevýhodněným. Optimistická projekce do budoucnosti, plán v pevných mantinelech daných ekonomických sil bez možnosti přerozdělení…To vše v případě spektakulárních neúspěchů exkluzivních ´projects´ padá do propasti produktivního chaosu, nových forem organizace a zhodnocení nemovitostí podle jiných než spekulativních kategorií. Za fasádou škrtů, mizejících zdrojů a hromadícího se šrotu zní syntetické melodie, které demonstrují organickou klanovou identitu a gangovou pospolitost….(zdroj:  Lumír Nykl a Ondřej Bělíček)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jan Šrámek

  • je současný etablovaný vizuální umělec nastupující generace, ilustrátor a grafik
  •  známý též svými aktivitami v oblasti VJingu, v rámci kterých se jako VJ Kolouch účastní mnoha domácích a zahraničních audiovizuálních festivalů
  • soustřeďuje se na experimenty s pohyblivým obrazem, tj. s animovaným filmem či vektorovou grafikou
  • zajímá se o prozkoumávání možností a vztahů mezi statickými a pohyblivými obrazy
  • výsledná Šrámkova audiovizuální díla jsou charakteristická zvláštní narativní poetikou, která vypráví příběhy z nejasně definovaného pomezí mezi světem přírody a urbánního prostředí

Kurátorka: Veronika Zajačiková
 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková