Ján Šipöcz:- Résidence Praha - Strasbourg: Plein air/ Souvenirs a Niveau stable aneb zůstalo jen moře/hladina ustálená

23.09.2016 11:32

Francouzský  institut /Galerie 35 - Praha
15. 9.  – 15. 10. 2016

 

Na vernisáži fotografií - Résidence Praha - Strasbourg: Plein air, kterou připravil slovenský fotograf Ján Šipöcz na základě svého rezidenčního  pobytu  v Evropském centru současného umění ve Štrasburku - byl autor osobně přítomen.

 

 

 

 

 

 

 

Rezidenční pobyty pro české a francouzské umělce a kurátory pořádají Francouzský institut v Praze a Meetfactory.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ján Šipöcz díky svému výtvarnému vnímání fragmenty ze skutečnosti a každodenně viděné předměty povýší na artefakt. Ve tvorbě Jána Šipöcza převládá zejména téma zátiší (Skleněná kostka, Zlatá niť, Vyprané papírky..). Většinou jde o nalezené nebo znovuobjevené předměty, které spojují sérii na principu určeného konceptu, o kterém mnoho prozrazuje jen název. ( Na výstavě zhlédneme rovněž video, kde se promítají autorovy fotografie moře (80), zbavené všeho ostatního speciální fotografickou technikou…

Vnímat prostředí, mít čas sledovat, co se odehrává kolem. Vidět a poznávat nové situace, vztahy. Člověk, když dlouho žije ve stejném prostředí, toto prostředí se mu stává neviditelným V novém prostředí proto vnímá citlivěji nové situace, ale také situace známé, které prožíval denně, ale přehlížel je. V rychlosti každodennosti mu unikaly. Bez ohledu na to, zda se jedná o kompozice nalezené nebo inscenované. Na obraze mně vždy zajímají vzájemné vztahy snímaných objektů…též jejich vzájemná závislost…Jako by jeden bez druhého nemohl ve své nynější podobě existovat. Plein- air-  čas prožitý venku – v novém prostoru – na ´čerstvém vzduchu´….“ J. Š.

 

 

Projekt Plain air se skládá z vícero samostatných sérií. První byla vystavena v Bratislavě v květnu 2016, druhou Souvenirs a Niveau stable vidíme zde, a třetí bude ve Štrasburku začátkem roku 2017.

 

Jak Ján Šipöcz řekl o rezidenčním pobytu:

Rezidencia ako ryba čo sa vyhodí nad hladinu aby sa nadýchla.

Podarilo sa mi vypadnúť z mesta. Z mesta ktoré ma už pekne dlho dusilo. Ocitol som sa v krajine. Mal som čas. Spomalil som, sledoval situácie, komponoval. Nemal som konkrétnu tému. Moja téma bolo všetko. Fotografie vznikali ako samostatné kompozície, spája ich však jedna vec, a to - Plein air. Nie je dôležité či fotografie vznikali vonku, dôležité sú skôr pocity ktoré som prežíval.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ján Šipöcz (* 1983 Bratislava)

  •  laureát letošního roku programu „Rezidenční pobyty pro české a francouzské umělce a kurátory“
  • je absolvent Katedry fotografie VŠVU v Bratislavě
  • 2011 byl finalistou ceny Oskára Čepana, okrem Slovenska vystavoval v Rakousku, Slovinsku, Česku či ve Finsku

 

GALERIE 35 je otevřena současné výtvarné tvorbě a jejím posláním je zavést dialog a výměnu mezi francouzskou a českou uměleckou scénou. Dalším jejím cílem je podporovat nové talenty. Střídají se zde výstavy z různých uměleckých oblastí, jako je fotografie, design, video či ilustrace. Postupem času se tento prostor etabloval jako důležité výstavní místo současného umění v Praze.

111 21 Praha 1
Štěpánská 35
Máme otevřeno:  pondělí - sobota 10.00 -  19 hodin

Vstup: volný

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková