Jan Parkman – Paříž v Praze aneb když si Paříž 90. let nostalgicky připomenout můžeme jen

05.12.2016 14:21

K-café/Praha

24. 11.  – 31. 12. 2016  

 

Na vernisáži  komorní prodejní výstavy fotografií, která se konala za osobní účasti autora, empatického a citlivého pana profesora Jana Parkmana v K-café, nebylo vůbec k hnutí.  Nás na www.www-kulturaok-eu.cz kromě pana profesora Jana Parkmana pozvala Správa majetku odborových svazů kultury, Jaroslav Matoušek – předseda správní rady a ředitel SMOSK Petr Masopust.

 

 

Prezentace 22 fotografií, fotografovaných ještě nedigitálně, výstava černobílých žánrových snímků z hlavního města Francie na sklonku 20.  století (1991), známého pražského fotografa, profesora Jana Parkmana, přilákala hodně jeho známých. Od té doby v Paříži  profesor Jan Parkman nebyl. Úvodu se zhostil PhDr. Jan Kříž.

 

Umění zachytit atmosféru Paříže

Do této Mekky malířů, sochařů a fotografů se čeští umělci tradičně rádi vrací. Výjimkou není ani Parkman, jemuž tato kolébka kumštu učarovala stejně hluboce, jako Muchovi, Kupkovi, Zrzavému a mnohým dalším. Jelikož je ale jeho výtvarným nástrojem fotoaparát, namísto palety a malířského štětce, můžeme v jeho případě hovořit nejenom o kráse prchavého okamžiku či romantickém prožitku, ale i o určitém dokumentu doby. Jan Parkman bloudil pařížskými čtvrtěmi a uličkami mnohokrát. Nejraději má ale svou práci z 90. let minulého století, kdy se ještě po Paříži dalo chodit beze strachu z islamického atentátu a kdy parky i v centru historického města neokupovali stanující běženci. (zdroj: www.dama-online.cz)

 

 

 

 

 

 

 

 

Jan Parkman

  • narodil se 9. září 1942 v Černčicích u Loun
  • vystudoval Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a posléze FAMU. Žije a tvoří v Praze
  • fotoreportér je členem Syndikátu českých novinářů
  • spolupracuje s řadou časopisů a své bohaté zkušenosti předává mladším v rámci své pedagogické činnosti na Soukromé střední odborné škole umění a managementu
  • jeho díla jsou zastoupena v galeriích i soukromých sbírkách u nás i v zahraničí, například ve Švýcarsku, Belgii, Francii a USA

 

 

 

 

 

 

 

 

www.dama-online.cz

www.panelplus.cz

 

110 00 Praha 1

Senovážné náměstí 23

Vstup: volný

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: www.dama-online.zc, www.panelplus.cz)

Foto: © Ing. Olga Koníčková


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/jan-parkman-depresivni-romantika-aneb-stara-alej-s-novou-mizou/