Jakou podlahu v kuchyni aneb kde se nacházíme nejvíce?

13.04.2013 10:22

Jakou podlahu v kuchyni aneb kde se nacházíme nejvíce?

Kuchyně je nezřídka nejfrekventovanější místností celé domácnosti. Abychom si nemuseli dělat starosti s vodou, mastnotou a nečistotami, které se často v kuchyni dostanou na podlahu, musí podlaha musí být vodovzdorná a splňovat požadavek hygieny, tj. snadné a rychlé její údržby a bezpečnosti.

 

Jaká podlaha je vhodná?

Podlaha v kuchyni se musí dát snadno čistit, má být trvanlivá, odolná proti chemickému i mechanickému poškození, pokud možno teplá. V kuchyni dochází i k mnoha úrazům, proto by měla mít ani kluzký povrch, ani příliš tvrdý, což při dlouhém stání zatěžuje páteř. A čáry od podrážek a dětské čmáranice by se neměly stát předmětem rodinných hádek. Musejí se dát snadno odstranit. A materiál na podlahu se musí nejen správně vybrat, ale i položit, aby pod ni nezatékalo. Zcela nevhodné jsou kusové koberce a textilní podlahoviny.

 

* snadná údržba

* absorpce hluku

* nesnadná zápalnost a odolnost vůči otěru

* odolnost vůči cigaretovému žáru a chemikáliím

* pevnost v tlaku (vhodné pro kolečkový nábytek)

* necitlivost ke skvrnám a stálobarevnost

 

Materiály

Nejběžnějších vhodných druhů podlahových krytin je řada. Od laminátových přes umělé hmoty, linolea, PVC, korek, až po dlaždice, pálenou cihlu. Krytinu můžete sice během života obměňovat víckrát, ale bývá to většinou jen otázkou výměny staré prošlapané krytiny za novou. Mezi podlahové krytiny, které splňují ekologická hlediska i požadavek snadné udržovatelnosti a hodí se do panelových domů, patří linoleum a PVC.

 

Linoleum

Dříve se pokládalo do kuchyně především cenově dostupné linoleum. Jeho obliba sice poklesla, ale výběr na trhu je nadále široký. PVC má naopak širší paletu vzorů a barev, i rozdílných tlouštěk i podkladových materiálů. Linoleum je vhodné pro alergiky, neboť odstraňování prachu i roztočů je snadné. Linoleum životní prostředí neohrožuje a navíc je trvanlivé a odolné námaze. Linoleum je dražší než PVC a rozdíl je ve vstupních surovinách i užitných vlastnostech. Linoleum vydrží dvakrát déle než heterogenní PVC, tedy až dvacet let. Dnes se však linoleum nahrazuje takovými umělými materiály, jako je podlahová krytina z PVC.

 

PVC

Umělohmotné podlahové krytiny, např. PVC, se vyrábějí v rolích i v deskách. Značná odolnost a minimální údržba jsou jejich velkým plusem. Je snad nejrozšířenějším podlahovým materiálem v panelových domech, a nesporně v řadě případů i zůstane, PVC. Je to levná krytina, a pokud se dobře fixuje k podkladu, je její smršťování minimální. Spáry musí být ale dobře svařené. Na trhu se občas objevují i samolepicí čtverce PVC. Jsou sice dražší, ale jsou i značně oblíbené. V současné době jsou populární vzory mramorované. Zvolíte-li krytinu pestrobarevnou, budou na ní skvrny a nečistota méně znatelné.

 

Keramická dlažba

Do rodinných domků se hodí keramická dlažba. Cena se pohybuje podle druhu dlažby od 300 do 2000 korun za metr čtvereční.

 

Laminát do kuchyně? Ano!

Plovoucí laminátová podlaha najde v kuchyni uplatnění, ale musí být správně vybrána. Do málo zatěžovaných místností postačí přímý laminát (melamin), který je náchylnější k proražení a poškození, tudíž do kuchyně zcela nevhodný. Na druhé straně vysokotlaký laminát je konstrukčně provedený tak, aby vydržel větší zátěž. Renomovaní výrobci označují podlahy symboly domečků a postav, jejichž počet vyjadřuje odolnost podlahy. Je dobré si zjistit u prodejce, které plovoucí podlahy z vysokotlakého laminátu jsou odolné vůči oděru a vhodné do kuchyně. Používají se ve formě lamel nebo čtvercových desek. Čtverce můžete sestavit do vzoru inspirovaného kamennou dlažbou a lamely do klasických řad. Dokonale těsné spoje zabraňují průniku vody a samotný vodovzdorný povrch odolává i poškrábání a nárazům. Údržba je jednoduchá, stačí rychle setřít vodou s trochou čisticího prostředku. Jeden metr čtvereční včetně pokládky a DPH vás přijde na více než na jeden tisíc korun.

 

Korková plovoucí podlaha

Jsou to desky 185x900 mm s profilováním (zámkem), ne nepodobnýn např. známým palubkám. Nelepí se přímo na podlahu, nýbrž se spojují navzájem slepením v zámku. Jsou vyrobeny z kvalitního fíbru, na němž je vrstva hutného aglomerovaného korku. Na tomto podkladu je vrchní dekorační dýha, která může být buď korková nebo z různých, i exotických, dřev. Celá deska je opět opatřena vinylovou vrstvou. Největší výhodou plovoucích podlah je - kromě vysoké životnosti - snadná instalace, rychlost kladení a především skutečnost, že podklad nevyžaduje žádnou zvláštní úpravu.

 

Richard Koníček

Foto : internet