Jak byla vosa Marcelka ráda, že je.. aneb Marcelka už dolétla až na prkna D21

18.09.2014 14:22

Divadlo D21 – Praha

14. 9. 2014

 

Michal Čunderle napsal čtivou a stejnojmennou knížku pro děti od 4 do 100 let, kterou vydalo nakladatelství Kosmas. V roce 2008 vznikl pro ČT třináctidílný večerníčkovský seriál osmiminutových příběhů nazvaný zkráceně ´Vosa Marcelka´. Divadlo D21 po knížce s osvědčeným tématem sáhlo v letošním roce a vznikla tak ještě navíc i divadelní hra pro tento soubor, která si zachovala původní knižní název celý.

 

 

Pestrý příběh u dětí vyvolává smích i strach

Pestrá divadelní hra o příhodách malé vosy, která je postižená handicapem - nemá křidélka - a přesto sní o létání jako její družky, by mohl snad tématem zavádět k nějakému sladkobolnému litování. Omyl. Statečná vosička to bere sice ne s nadšením, ale tak, jak to je, a při své pouti světem zjišťuje, že svět hmyzu je pestrý a že ´v tom´“ není sama. Nejprve se setkává se dvěma chlapsky frajerskými komáry, kutily, kteří jí z čistého kamarádství, aby ji překvapili,  vyrobí létací kolo. Kromě nich se Marcelka skamarádí i včelkou Mindou, která zase pro změnu nemá čich a je alergická na pyl. I ona by ráda létala s ostatními družkami a pracovala na tvorbě medu, ale nemůže. Potkají ale i mnoho dalších představitelů z říše hmyzu, tu více, tu méně přátelských. Prostě, je to dobrodružství a putování od jednoho zážitku ke druhému. Od jara až do podzimu a zazimování. 

 

Premiéra nepremiéra

Skoro až jarmareční hra, která se už v létě předpremiérově hrála při zájezdech divadla D21  -například na Červené Lhotě – měla oficiální premiéru 14. 9. 2014 přímo v D21. A stálo to za to.

 

Premiéra byla přišedším divákům podána coby bonus k tiskové konferenci při zahájení nové sezony. A jak jsme si na www.www-kulturaok-eu.cz všimli, nenechala si ji ujít ani řada novinářů, kteří se této tiskové konference zúčastnili. Spolu s dalšími diváky a jimi přivedeným početným houfem dětí  jsme pak v nabité malé scéně D21 zhlédli pestrou divadelní féerii.

Sled příhod vosičky (Hana Mathauserová), dvou vykutálených komárů Jaruna a Maruna (Petr Pochop a Michal Dudek), kteří pomocí převleků (výprava Rozálie Vašíčková) zahráli řadu hmyzích i lidských postav, a včelky Mindy (Jana Kozubková j. h.), která měla také víc rolí, byl záživný a nenudil.

Podstatné, typické a moudré bylo, že v dialozích i akcích si našel své i dospělý průvodce malých diváků. Tudíž zábava pro celou rodinu. Atmosféra a možná i radost z rozjezdu nové sezony přinesla na jeviště zjevně i některé momenty, které prostě vznikly a předem je tak, je se odehrály, určitě ani sám režisér (Jiří Ondra) nepředvídal a neplánoval. Hra, v mnoha bodech interaktivní, oslovovala malé diváky přímo a osobně, takže bariéra mezi jevištěm a hledištěm chvílemi mizela. Pro dětské představení ideální stav. Děcka to také rychle vycítila a zmizel brzy ostych i odtažitost.

 

Herečky a herci

Vosička Marcelka (H. M.) už tradičně využila své výrazové tvárnosti a dokázala se chováním, gesty i mimicky přiblížit malým divákům, kteří jí pak nemohli nefandit.

Včelka Minda (J. K.) novicka na scéně D21 zapadla pohybovou variabilitou a D-jednadvacítkovou multiuměleckostí (hrála, zpívala, předváděla pohybové divadlo a je i spoluautorkou hudby k představení). A vzhledem k tomu, že ji 9. 10. 2014 uvidíme shodou okolností i v říjnové premiéře (hra Egona Tobiáše – Gould) ve zcela jiné roli, naskýtá se nám zajímavá šance porovnat možnosti této herečky (se zkušenostmi v alternativních souborech -Experimentální prostor NoD, Divadlo Puls, Meet Factory, Mezery, o.s., Divadelní studio Továrna, i souborech usedlejších - Divadlo Disk a Divadlo Na zábradlí). Oba pány komáry a mnohé jiné postavy známe naopak z D21 dobře.

 

Petra Pochopa, navíc, dnes může znát úplně každý, dokonce i nenávštěvník D21, neboť se - díky úspěšné účasti v konkurzu - stal tváří rádia Frekvence 1, a vidíme ho všichni denně v tisku i na internetu v reklamách na akci tohoto rádia.

Jeho výkon je vždy standardní a například v roli mile chlapáckého řízka od ponku ve hře ´Jak byla vosa Marcelka ráda, že je´  mu to sedlo. Také jeho principál blešího cirkusu a zejména pak kouzelník byly prostě figury, jaké moc dobře umí. Inu, novopečený tatínek synka (www.www-kulturaok-eu.cz blahopřeje) prostě jede.

 

Michal Dudek už také hrál v D21 kdeco. Zatím ale asi nejvýraznější byla jeho veskrze odporná postava v inscenaci ´1984´ od Georgeho Orwella.

 

 

 

viz. informace na www.www-kulturaok-eu.cz o této hře:

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/%c2%b41984%c2%b4-aneb-kdyz-moc-neni-pouhy-prostredek%2c-ale-rovnou-cil/

Skoro až zahrozilo jeho zaškatulkování. Jak ale ukázal naopak v jiné inscenaci D21, ve hře Jiřího Ondry ´Kryl-Zmrdvýchvstání zažít´ umí i postavy komediální. Takže jeho principál ve hře ´Jak byla vosa Marcelka ráda, že je´ by obstál na každé návsi s potulným cirkusem, stejně jako jímavá figurka zamilovaného ´krasojezdce´.

viz. informace na www.www-kulturaok-eu.cz

 

 

 

 

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/kryl-%c2%b4zmrdtvychvstani-zazit%c2%b4-aneb-jak-z-idolu-fetis-vyrobime-%21/


Takže závěr?

Citujme oficiální text avíza k této hře z programu D21:  

"To jsem ráda, že jsem. Myslím, že bych si zasloužila točenou a něco dobrého k tomu."

Vosa Marcelka nemá křidélka. Jarun a Marun jsou komáři, křidélka mají a dělají do techniky. Jednoho dne to dají dohromady a spadnou do dobrodružství, při nichž se dech tají a bránice třese.“

Pohádka pro děti od 4 do 100 let…

Ano, za www.www-kulturaok-eu.cz s tím nejde, než souhlasit.

 

Titul: Jak byla vosa Marcelka ráda, že je…

Režie: Jiří Ondra

Hudba: Jana Kozubková a Libor Mikyška

Výprava: Rozálie Vašíčková

Premiéra: 14. 9. 2014

Hrají: Hana Mathauserová, Jana Kozubková j.h., Michal Dudek, Petr Pochop

 

Nejbližší reprízy:

12. 10. 2014

ZÁJEZD,  ne | 15.00 hodin| KD Jilm - Jilemnice |

26. 10. 2014

ne | 16.00 hodin | D21 | Záhřebská 21

|rezervovat vstupenky|

 

Představení se hraje také v dopoledních hodinách v rámci projektu Divadlo školám.

 

Divadlo D21, o. s. Malé Vinohradské

Záhřebská 21, Praha 2, 120 00

tel. +420 222 512 922, 774 512 922

info@divadlod21.cz

https://www.divadlod21.cz

 

objednávky DIVADLO ŠKOLÁM:

divadloskolam@divadlod21.cz

 

rezervace vstupenek: rezervace@divadlod21.cz

 

Hodnocení:  85 %

Richard Koníček

Foto: © Ing. Olga Koníčková

Proč ten divadelní pejsek loudí stále...