Já, kocour aneb když máme osud v chlupatých svých packách a na PARAGON to nehrajeme

27.09.2016 11:01

Nový film ´Já, kocour´, jež je dílem produkce Francie a Číny, je hlavní hrdinou, kolem něhož se celý děj točí, boháč Tom Brand  (hraje: Kevin Spacey). Tom Brand  je závratně úspěšný, neuvěřitelně bohatý, ale blbec. Snaze postavit nejvyšší mrakodrap FIREBRAND na severní polokouli, je sebestředný miliardář připraven obětovat cokoliv. I lásku své rodiny. Chystaná stavba je skoro stejně monumentální jako jeho ego.

 

 

Tomův pracovní život ho od jeho rodiny odcizil. Neváží si oddané manželky Lary (hraje Jennifer Garner), zanedbává dospělého syna Davida a ignoruje žadonění o pozornost dcerky Rebeccy. Ta má k 11. narozeninám jediné přání: chce kočku. Tom se náhodou ocitá v pet shopu, který vede podivínský Felix Perkins (hraje Christopher Walken). Svérázný majitel přesně ví, co Tom potřebuje: velkého kocoura jménem Pan Chlupáč (Fuzzypants).

 

 

Po cestě na dceřinu párty má Tom Brand fatální nehodu. Zatímco jeho tělo leží v kómatu v nemocnici, jeho mysl se ocitá v těle kocoura. Tomu však kočičí jídlo samozřejmě nechutná…Tajemný pan Perkins kocourovi dává jasné ultimátum: má týden na to, aby své rodině dokázal, že je miluje a záleží mu na nich. Jinak navždy zůstane chlupatým kocourem. A tak poprvé nemá Tom život ve svých rukou, ale v chlupatých packách a jeho osud doslova visí na drápkách. (oficiální text distributora).

 

 

 

 

 

 

Rodinnou komedii Já, kocour natočil režisér Barry Sonnenfeld, který má na svém kontě kasovní trháky jako je trilogie Muži v černém či Addamsova rodina.

 

Roli egoistického boháče ztvárnil dvojnásobný držitel Oscara Kevin Spacey (Obvyklí podezřelí, Americká krása), který v současnosti exceluje v seriálovém hitu Domek z karet.

 

 

 

 

Jeho manželku Lary si zahrála Jennifer Garner (Daredevil, Druhá míza, seriál Alias)

 

 

 

 

Role potrhlého majitele pet shopu (s průzračnýma očima) připadla Christopheru Walkenovi, který má patent na démonické  a excentrické charaktery (Ospalá díra, Pulp Fiction, Klik – život na dálkové ovládání, Nesvatbovi). 

 

 

 

 

 

 

Podle režiséra Sonnenfelda byl Spacey pro tuto roli ideální. Nejprve hrál necitlivého člověka, a pak pouze pomocí hlasu ztvárňoval tutéž osobu v těle kočky.

 

 „Kevin byl pro tuto roli skvělý, protože je chytrý, vtipný, sarkastický a dokáže být na plátně neuvěřitelně vřelým člověkem a během chvíle je tak studený, že vás z něj mrazí. Navíc disponuje hlasem, který dokáže skvěle znít komicky a hned zase zatrpkle. Prostě přesně to, co potřebujete pro namluvení kocoura.“

 

Jennifer Garner si zápletku filmu vyloženě užila: „Jsem nebohá maminka, která má manžela v kómatu, doma zmatenou dcerku a k tomu kocoura, který se chová jako blázen, holduje alkoholu a je naprosto divoký a šílený. A já se s tím vším snažím vyrovnat.“

„Lara je milá, citlivá, milující, ale svého manžela už má po krk. Ve skutečnosti ho ale miluje. Jen se snaží stanovit mu hranice. Jenže on selže,“ dodala Jennifer Garner.


 

 

 

 

 

Nahánění koček

Není nic zábavnějšího, než skutečné kočky,“ řekl supervizor vizuálních efektů Craig Hayes, který dostal nelehký úkol prolnout reálné kočky, které jsou ve filmu, s těmi počítačově vytvořenými. „Takže jsme stáli před otázkou, jak pracovat se skutečnými kočkovitými šelmami na rozdíl od toho, co dokážeme s digitálně vytvořeným kocourem. Prvním krokem bylo pokusit se získat co nejvíc výkonů od skutečných zvířat.“

 

 

Zábavný mix rodinné komedie s magickými kouzly a prvky grotesky?!

Připravme se na rodinnou komedii, která je hodně podobná rodinným komediím americké produkce, zejména když se vše odehrává v prostředí Manhattanu. To je první, nepříliš žádoucí poznání, zejména pro ty, kteří netouží po amerických komediích, plných dokonale upravených manželek, děvčátek i afektovaných, důležitých manažerech, příliš netouží.

 

Aspoň, že ten prodavač koček a kocourů v provedení herce Christophera Walkena (sám byl velký milovník koček, za život jich měl spousty) byl démonický bláznivý, úžasný. Jeho oči viděly dál…role potrhlého Felixe, kouzelného zaříkávače koček, mu dala další šanci ukázat svou komediální stránku.

 

A kocour?

Sibiřská kočka. Musela být, protože režisér Barry Sonnenfeld je na kočky silně alergický. Toto plemeno je hypoalergenní. Ale získání exotické kočky se ukázalo jako hodně těžký úkol pro trenéry. „Nejtěžší bylo najít ten správný vzhled, který Barry požadoval,“ řekla Janine Aines. „Chtěl sibiřskou, s velmi specifickou modrou barvou očí a hustou srstí.“

 

Pana Fuzzypantse ve skutečnosti hraje 6 koček, z nichž každá je vycvičená pro určité druhy úkolů.  Pokud máte rádi kočky, tento kocour nás nezklame. Jeho ekvilibristické výkony  jsou báječné, ale doma bychom ho určitě mít nechtěli…ale v kocourovi je duše zatím v kómatu ležícího Toma Branda, který si úraz zavinil sám a tak se vše v jeho firmě začne odvíjet úplně jinak, intriky následují za intrikami, jež se nezastaví ani před nemocničním Tomovým lůžkem, kdy ani syn David nemá tu moc svého otce zastupovat při slavnostním otevření věžáku……

 

A zatím se odvíjí děj v Tomově rodině, která jen zírá, proč ten kocour tak vyvádí… no, uvidíme sami, ale nečekejme toho moc… boj dobra se zlem je mezi lidmi bohužel stále neúprosnější…

 

Režisér Barry Sonnenfeld řekl:

Staré hollywoodské pravidlo říká: Nikdy nepracuj se zvířaty nebo s dětmi. A mně se tak nějak podařilo vydělávat si na živobytí tím, že obě tato pravidla porušuji. Když odvedete svou práci dobře, diváci to ocení. A to za to stojí.

 

 

Titul: Já, kocour

Originální název:  Nine lives

Produkce: Francie, Čína

Formát:1.85 : 1, Dolby Digital, 2D digital

Jazyková verze: dabing

Žánr:   komedie, rodinný

Stopáž:  87 minut

Přístupnost: přístupný bez omezení (5 -85 let)

Režie:   Barry Sonnenfeld

Scénář:  Matt Allen, Dan Antoniazzi, GwynLurie, Ben Shiffrin, Caleb Wilson

Hrají:  Kevin Spacey, Jennifer Garner, Christopher Walken, Robbie Amell a další

Formát:1.85 : 1, Dolby Digital, 2D digital

Jazyková verze: dabing

Žánr:      komedie, rodinný

Stopáž:  87 minut

Přístupnost: přístupný bez omezení (5 -85 let)

 

 

 

 

 

 

Premiéra: 6. 10. 2016

 

 https://www.bioscop.cz/_web/film/ja-kocour

            https://ninelivesmovie.com/

 

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=INKKKGTjXYE

Facebook:  https://www.facebook.com/magicbox.cz/?fref=ts


Distributor: Bioscop

 

 

 

Hodnocení: 69 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: internet