Fresh senior je svěží senior aneb Wabi Daněk nestárne také....................

29.06.2016 09:53

Začalo to klubem a knihovnou v žižkovské Vozovně. Nás na www.www-kulturaok-eu.cz zajímá vše. Co se kde děje, co je nové, co neznáme. Je to tak od nepaměti, ale ve chvíli, kdy jsme se z novinářů na volné noze stali konečně opravdu volnými – tedy seniory, to mohlo konečně propuknout naplno. Půl pracovního života na (té údajné) volné noze jsme totiž volní nebyli ani zbla. Zakázka měla přednost před vlastním já i volným časem. Pořád nám někdo něco nakazoval a pořád někdo něco dlužil. Teď jsme konečně opravdu volní, a protože nic jiného neumíme, než psát, píšeme si dál, jak léta před tím. Jenže už o tom, co nás zajímá a co chceme. Za své a na svém. A komu se to nelíbí, dodáváme, ať si píše lépe za své na svém…

 

Jo, a teď už k té zmíněné žižkovské Vozovně

Tak ještě jednou. Začalo to klubem a novou knihovnou v žižkovské Vozovně. Zajímalo nás, co to Praha 3 vytvořila a jak to tam, kam jsme z jedné z našich redakcí kdysi chodili nakupovat svačinu pro pozdně noční časy korektur a uzávěrek, nově vypadá. Jsme prostě zvídaví a zvědaví. A rádi se o zjištěné podělíme. Proto vznikl článek (https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/kc-vozovna-zizkov-aneb-%c2%b4zlata-sedesata%c2%b4-kdyz-jiri-helekal-s-nami-evergreeny-zpival/) a naše povědomí o fungujícím klubu a programu nazvaném Fresh senior. A také naše přidružení se k této bohulibé a prospěšné aktivitě. 

 

A kdo, že je to ten fresh senior?

V překladu je to svěží senior, čili důchodce. A svěží, neposední, aktivní důchodci to teda jsme. Nestudujeme sice univerzity třetího věku, neběháme veteránské maratony, neděláme pilates či co, my si jen tak píšeme a lítáme, kam nás zvědavost táhne a pak o tom vykládáme na našem webu. Takže jsme fresh senioři? Jsme. Vítejme tedy v klubu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V klubu Fresh senior. Ten klub je totiž klíčovou aktivitou spolku zvaného PORTE (dobrovolné, nezávislé, nestátní organizace sdružující členy na základě společného zájmu, kde členy jsou odborníci z různých oborů s humanitním, technickým či sociálním vzděláním).

 

Cílem projektu Fresh senior je nabízet kulturně společenské programy, koncerty, besedy s osobnostmi, vycházky, přednášky, tanec, divadlo, mezinárodní večery a další zajímavé věci, které přinesou seniorům podněty a alternativy trávení jejich volného času. A samozřejmě i možnost setkávání se s lidmi stejné věkové kategorie, podobnými zájmy, životními zkušenostmi, no zkrátka stejného ražení. Takže hurá, jsme tu správně!

 

A obzory se nám rozšiřují…

Spolek PORTE z. s. podporuje rozvoj, činnost a aktivity jmenovitě v historickém objektu Písecká brána na pražských Hradčanech. Od října 2014 ale také provozuje skvostný objekt kulturního domu  - Villa Pellé. Obojí na Praze 6. A do třetice využívá i prostor oné výše zmíněné žižkovské Vozovny a úzce spolupracuje i s Prahou 3.

A tak, jako bychom už toho, co děláme, měli málo, nabízí nám klub Fresh senior i řadu možností, pořadů, přednášek a projekcí, z nichž si my, coby – fresh senioři – vybíráme.   

 

 

Festival Fresh senior

Vrcholem sezony projektu Fresh senior je letos už po čtvrté - Festival Fresh Senior. Festival se snaží propojit generace přes společné zájmy, aktivity a kulturu. A má nás i upozornit, že zdravý životní styl a pozitivní přístup není vůbec limitován nějakým věkem a že generace – když ovšem budou mít tu ochotu – se mohou docela dobře vzájemně dokonce obohacovat.

Fresh Festival je celodenní směs volnočasových aktivit, koncertů, divadla, přednášek a tvůrčích dílen. K mání jsou i odborníci z oborů jako sociální, finanční, právní a zdravotní.

 

 

 

 

 

 

 

 

Prostě zdravý styl má vliv na fyzické i psychické zdraví a týká se nás od kolébky. Fresh Festival hostila Villa Pellé, a protože v den konání bylo krásně, tak hlavně její rozlehlá zahrada. Na pódiu, ale i mezi diváky, se celý den střídaly koncerty, představení hudebních či tanečních souborů a divadelní produkce. Přednáškový sál vily nabízel přednášky a besedy. Vrcholem nabitého dne bylo vystoupení Ivana Mládka a jeho ´staré gardy spolupracovníků´.

 

A ještě tečka na konec (ročníku)

Tak jako každý pořádný celoroční projekt má i projekt Fresh senior svoji závěrečnou tečku. Tou letošní se stal koncert a prostor k jeho konání poskytla pohostinná a na projektu výrazně participující Praha 3. Dohodla prostor svébytného Žižkovského divadla Járy Cimrmana. Ale nešlo tentokrát o standardní představení tohoto neobyčejného divadla, ale o koncert barda českého folku (prý – jak se nám sám přiznal – zběhlého bigbíťáka) Wabiho Daňka.

 

Proč?

Wabi Daněk byl uveden slovy: Je senior, ale věčný a vzorový fresh senior, jenž toho překonal moc, moc prožil a i zdravotní problémy si užil, ale nikdy se ničemu nepoddal a je stále fresh.

A sám Wabi Daněk, když vyšel na podium jen tak s kytarou, pronesl: „Nazdar, vrstevníci…“

A pak už hrál a zpíval a povídal. Z části s mikrofonem, ale protože diváci – jako vždy po pár taktech a první písni - dýchali v témž rytmu jako on, dal i dva bloky anplak, tedy naživo, akusticky, bez mikrofonu, tak nějak důvěrně, skoro jako kdyby jenom pro každéhoz nás osobně. Atmosféra byl skvělá a brzo došlo k prolomení všech ostychů.

 

První půli koncertu se Wabi věnoval svým písním, jež se nějak týkaly stáří a vyrovnání se s ním. Optimisticky, sarkasticky a hlavně s nadhledem, tak jak to umí snad jen právě Wabi Daněk.

V druhé půli ale dopřál nám i našim hlasivkám (nakonec už s ním zpíval snad opravdu každý v sále) své už téměř zlidovělé písně. Však také v jednu chvíli poznamenal, že je paradoxně metou všech autorů písní, aby se časem zapomnělo, kdo skladbu složil, a aby ji každý znal – jaksi - odjakživa. Hned to ale vypointoval svým daňkovsky typickým shazovacím humorem, když dodal: „akorát Ochranný svaz autorský by měl pořád velmi přesně vědět, kdo to napsal…“.    

 

No, tečka za ročníkem projektu Fresh senior to pro nás fresh seniory byla milá a povzbudivá. Osvěžující skoro jako rosa v Daňkově neoficiální hymně českých folkařů, Rose na kolejích.

 

Rosa na kolejích

Tak jako jazyk stále naráží

na vylomený zub.

Tak se vracím

k svýmu nádraží

abych šel zas dál.

 

Přede mnou

stíny se plouží

a nad krajinou krouží

podivnej pták,

pták nebo mrak.

 

Tak do toho šlápni

ať vidíš kousek světa.

Vzít do dlaně dálku

zase jednou zkus.

Telegrafní dráty

hrajou ti už léta

to nekonečně dlouhý

monotónní blues.

 

Je ráno, je ráno.

Nohama stíráš rosu na kolejích.

 

Pajda dobře hlídá pocestný

co se nocí toulaj.

Co si radši počkaj až se stmí

a pak šlapou dál.

Po kolejích táhnou bosí

a na špagátku nosí

celej svůj dům - deku a rum.

 

Tak do toho šlápni

ať vidíš kousek světa.

Vzít do dlaní dálku

zase jednou zkus.

Telegrafní dráty

hrajou ti už léta

to nekonečně dlouhý

monotónní blues.

 

Je ráno, je ráno.

Nohama stíráš rosu na kolejích.

Nohama stíráš rosu na kolejích.

 

Villa Pellé

160 00 Pelléova 10

tel. č. 224 326 180, e-mail:info@porteos.cz

www.villapelle.cz

 

KC Vozovna

130 00 Praha 3

Za žižkovskou vozovnou 18

 https://www.freshsenior.cz

 

Písecká brána

160 00 Praha 6

K Brusce 5

www.piseckabrana.cz

 

Nejbližší akce:

22. – 26.8, 2016/10.00 hodin: letní výtvarný kurz Malba v plenéru Villy Pellé/nutná rezervace!

 

Hodnocení:  99 %

Richard Koníček

Foto: © Richard Koníček a ing. Olga Koníčková