Fraser Brocklerhurst: Primalex Nights aneb díváme-li se na jeho obrazy skrz fotoaparát

31.03.2014 11:33

Galerie Petr Novotný - Praha

26. 3. – 8. 5. 2014

 

Byli jsme pozváni do Galerie Petr Novotný na vernisáž obrazů u nás skoro neznámého britského umělce  Frasera Blocklerhursta, který se vernisáže osobně účastnil. Jinak autor  žije a pracuje v Praze od konce 90. let 20. stol..

 

Mohli jsme zhlédnout jeho obrazy malých formátů deníkového typu, na které autor rychle zaznamenává  své každodenní zážitky a vzpomínky. U velkoformátových maleb se skrývá 20 až 30 vrstev různých variant.  To, co si myslíme, že je rychlý kaligrafický záznam, že to bychom také uměli, je ve skutečnosti výsledek mnohaměsíční činnosti. Obrazy navíc vypadají, že z nich malba každou chvíli spadne, ve skutečnostj  jsou však dokonale technologicky fixovány.

 

Proč tak maluje?

Blocklerhurst svými syrovými, bezprostředními a jakoby špinavými obrazy  chce dosáhnout toho, aby náš prožitek z jeho obrazů byl co nejautentičtější,  Rovněž i obsahová část jeho malby nematoucí. Na obrazech můžeme pozorovat zvířata, ale to nic nemění na zobrazení zobecňujících idejí, které chce autor vyjádřit. Ale po přečtení popisky obrazu získáme jiný pocit, mnohem hrozivější…

 

 

Co autor řekl?!

„Název této přehlídky je Primalex Nights. Vybral jsem si ho, protože všechny obrazy byly vyrobeny v noci s použitím převážně produktů Primalex. Každý obraz je výsledek opakovaných pokusů vytvořit něco silného a jedinečného. Potřebuji na každý obraz desítky litrů vody. Použití barevné emulze usnadňuje tento způsob práce, je to levné a rychleschnoucí. "

 

 

My za www.www- kulturaok-eu.cz jen přemýšlíme, zda nejsou pak velkoformátová plátna takto ošetřovaná příliš těžká?!

 

Fraser Blocklerhurst  a dílo

  • původně začal pracovat s videem a textem,  zabýval se sociálními a kulturními průzkumy
  • postupně  začíná malovat, nejdříve malé formáty: obrazy/ deník
  • později ho zaujala práce na velké formáty, které už jsou zcela jiné od předchozích maloformátových obrazů/deníků,  naopak při malbě na velký formát  autor rozvažuje pečlivě jaké vrstvy různých variant na sebe naskládá, až nakonec přijde varianta finální,kterou spatříme   
  • samostatné výstavy:

2000 – Galerie Behémót, Praha (již zrušena)

2008 – Galerie 207, Praha

 

170 00 Praha 7 - Holešovice
Heřmanova 35

 

info@galeriepn.cz
www.galeriepn.cz

 

 

 

Máme otevřeno:  úterý, středa, čtvrtek 12.00 – 18.00 hodin
Mimo tuto dobu po domluvě na: tel.: +420 608 862 324

Hodnocení:  69 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka