Fenomén umění ´Fantasy, Sci-fi a Dobrodružství´ aneb kde se třpytí meče a páchne krev

09.02.2016 13:42

Galerie 1 - Praha
5.  – 27. 2. 2016


Na vernisáži prodejní výstavy ´Fenomén umění Fantasy, Sci-fi a Dobrodružství´, která jistě potěší všechny milovníky fantasy, sci-fi a dobrodružství, jsme zhlédli (uznáváme, že však nejsou asi každému návštěvníkovi po chuti) jinak fantastické (s draky) i eroticky podbarvené práce autorů (např. Juraj Maxon, Martin Zhouf, Petr Šrédl, Jan Patrik Krásný, Milan Fibiger,) včetně oblíbeného známého autora, jímž není nikdo jiný než Karel Jerie (olej na plátně - obraz Mr. Fluor ´09 - dole vlevo).

Výstava vznikla ve spolupráci s galerií Nemesis (založena v roce 2010), která se jako první a doposud jediná galerie v České republice specializuje na žánr fantasy, scifi a dobrodružných námětů. Galerie Nemesis zastupuje přední české a slovenské umělce, kteří jsou známi především svou spoluprací s českými a zahraničními nakladatelstvími, společnostmi specializujícími se na výrobu počítačových her, filmovými studii, hudební produkci a podobně.

 

 

 

 

 

 

 

Česká fantaskní výtvarná tvorba sdílí osudy fantaskní literatury. … Je to jev umělecký stejně jako společenský. V soudobé epoše plné sporů se lze opřít o jedinou, zdá se, nespornou jistotu, že totiž chybí určující autorita a pevná měřítka. V souvislosti s undergroundem se začalo mluvit o subkultuře. Ovšem netrvalo dlouho a underground se začal pokládat za overground.  Je to svět vyčnívající nad jiným světem, možná větším, ale také plošším. Dříve snad byly umělecké skupiny založené na osobních vazbách a společných zájmech. Soudobé overgroundové subkultury, anebo snad kultury, nemusí mít pevnou vnitřní strukturu. Jejich pojivo je jinde, totiž nevyslovené sdílení pohledu na svět….

Zvláštností fantaskního výtvarna je jeho snaha o precizní zpodobnění snad snu, snad touhy nebo obavy. Často používá realistických, někdy až hyperrealistických technik, proto se v něm pevně uhnízdily techniky používající airbrush. Další důležitý prvek je hravá nadsázka, někdy až sebeironická. Hrdinové jsou hrdinští, až bůh brání a ženy tu jsou někdy něžné, někdy divoké, avšak vždy krásné a žádoucí. Tvůrce i divák vědí, že nikdy podobnou bytost nepotkají a i z toho pramení část jejich uspokojení. Potkávají sen a mohu se ho dotknout.

Heroická fantazie je dítě poloviny 20. století a je zřejmé, že se jí bude v 21. století dařit neméně dobře. … hrdina je hrdina a bestie je bestie předurčená k záhubě. Třebaže se tu třpytí meče a páchne krev, je to vlastně útěšná selanka, poskytující přístřeší jistoty, že zlo i dobro tu jsou pojmenovány, jak náleží. Asi to není přístřeší pro každého, ale ten, kdo ho tak či onak okusil, asi uzná, že je mu v něm dobře.“

(zdroj: Ondřej Neff)
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100 00 Praha 1

Štěpánská 47

tel.: +420 602 613 305, mobil: 775 158 112
 www.galerie1.cz

 

 

 

 

 

Hodnocení:  59 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková