Febiofest 2018: Smyčka aneb nejen světové dějiny jdou do kruhu…

07.05.2018 14:26

Mezinárodní filmový festival Praha - Febiofest oslavil 25 let!

 

Queer Now

Žánrově rozmanitý výběr toho nejlepšího ze současné queer kinematografie přináší jeden z nejoceňovanějších filmů loňského roku Call Me By YourName. Zakázanou lásku prožívá v ortodoxní židovské komunitě Rachel Weisz, Marvinovi v Paříži ukazuje cestu Isabelle Huppert a argentinský herec hledá štěstí v New Yorku. Queer historii odhaluje skandální zrození komiksové superhrdinky WonderWoman nebo boj o dekriminalizaci homosexuality v Británii. Různorodost identit, příběhů a filmařských přístupů ukazuje také mrazivý islandský horor, hořko-sladká romance z Mexika, německé drama o ženském dospívání a na MFF Cannes uvedený artový debut, který citlivě zobrazuje nebinární rodovou identitu teenagerů.

 

 

Smyčka

Dospívající traumatizovaná Leila, tajemná Ann a citlivá Frenja se setkávají na společném pokoji psychiatrického sanatoria. V odloučení od okolního světa se mezi nimi začne rozvíjet přátelské i erotické pouto, které každé z nich pomáhá znovu důvěřovat, milovat a být sama sebou. V suverénním celovečerním debutu Leonie Krippendorff září v hlavní roli vycházející hvězda německého filmu Jella Haase. (oficiální anotace)

 

Dívko, dívko toulavá, dej mi srdce půl...

Snímek začíná na pouti, kde otec Leily pracuje. Pubertální Leila se chce však bavit, nechce stále pracovat, a dostane se však do nezáviděníhodné situace vlastní vinou. Když je vyzvána k jízdě vskutku sympatickým řidičem tiráku po městě, netuší vůbec, co může od tohoto řidiče očekávat. Pak už je pozdě. Zbývá jen psychiatrie, kde se setkáme s dalšími pacientkami, jež nám sdělují své však od osudu Leily jinak odlišné osudy. Zbývá jen nechápající otec (matka Leily od nich již dávno odešla), který dál nic nechápe, protože jeho dcera Leila má přece všechno, co si přeje. Má? Asi ne, protože nebetyčná důvěřivost Leily je opět vzbuzena dalším objevivším se mužem na pouti…

 

 

 

 

 

 

 

 

Titul: Smyčka / Looping / Looping (TIP)

Země původu: Německo

Rok výroby: 2016

Režisér: Leonie Krippendorff

Kamera: Jieun Yi

Střih: Jihyeon Park

Hudba: Tammy Ingram

Producent: Jost Hering

Distributor: Jost Hering Filme

Scénář: Leonie Krippendorff

Hrají: Jella Haase, Lana Cooper, Marie-Lou Sellem, Markus Hering, Christian Kuchenbuch, Michel Dierks, Maëlle Giovanetti, Ilona Schulz, Henning Peker

 

 

Stopáž: 106 minut

Původní znění: německy

Titulky: anglické, české

 

Hodnocení:  59 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková, www.febiofest.cz

 

trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=LF8-6F0pIYU

 

Herečka Jella Haase (* 27. 10. 1992 Berlín, Německo)

Neovlivněný talent, mladá a kreativní herečka. Hudba je důležitou součástí jejího života, hraje na kytaru. Jella hovoří plynně anglicky a francouzsky a samozřejmě německy, žije v Berlíně. Kromě hraní miluje Jella sporty jako fotbal, krasobruslení a jízdu na koni. Před kamerou stojí od roku 2004 a již spolupracovala s řadou německých režisérů.

 

 

 

 

Režisér: Leonie Krippendorff (* 1985 v Berlíně)

  • studuje na filmové univerzitě Babelsberg
  • KONRAD WOLF. HEIMAT (krátký doc, 2010)
  • KOPFSPRUNG (krátký dokument, 2010)
  • STREUNER (krátký, 2012)
  •  TEER (krátký, 2013)
  • a celovečerní debut LOOPING (2016)