Febiofest 2018 oslavil 25 let – nechme se unést! aneb Catherine Deneuve nakonec do Prahy přijela…!

10.05.2018 14:19

Praha/Hotel Boscolo – 22. 3. 2018

 

 

 

 

 

Když jsme dostali na www.www-kulturaok-eu.cz zprávu, že francouzská herečka Catherine Deneuve zrušila z vážných zdravotních důvodů svou účast na zahájení Febiofestu, bylo nám trošku smutno. Následovala zpráva, že naopak místo ní na festival zavítá a ve Smetanově síni Obecního domu cenu Kristián si převezme skladatel, šansoniér a herec Charles Aznavour. Právě v tyto dny totiž přijel do Prahy na svůj koncert, který se  v Kongresovém centru Praha konal v rámci koncertní série Jazz Meets World.

 

Catherine Deneuve 

jako hlavní host letošního ročníku Mezinárodního filmového festivalu Praha/Febiofestu,

jejíž hvězda od 60. let 20. století, kdy ztvárnila své první výrazné role,

nepohasla dodnes

 

 

Ke konci týdne přišla radostnější zpráva, že francouzská herečka Catherine Deneuve opravdu dodržela svůj slib a po odeznění nejhorších příznaků nemoci  do Prahy přijela, aby  svou přítomností završila francouzskou vlnu, na níž se letošní filmová přehlídka nesla a aby také převzala cenu Kristián za své celoživotní dílo a stala se tak ozdobou zakončovací party. Herečka Catherine Deneuve, jak jsme poznali na vlastní oči, je skutku ztělesněním dokonalé elegance a francouzského šarmu.

 

 

 

 

 

 

 

Po photocallu, kdy fotografové z médií netrpělivě očekávali příchod herečky, začala tisková beseda.

 

 

 

 

 

 

 

 

Není divadelní herečka, na pódiu trpí trémou…

Tisková beseda s Catherine Deneuve (herečka, modelka, producentka) se konala ve čtvrtek 22. 3. 2018. Trpělivě odpovídala na naše dotazy. Jak jsme se dozvěděli, původně chtěla být módní návrhářkou či architektkou, dále hovořila o současné době, že filmaři to mají díky novým technologiím snazší oproti době, kdy začínala hrát, ale že má přesto pocit, že vzniká pak mnoho příliš filmů…a na režii že by si však nikdy netroufla. A když jí bylo 17 let, vůbec netušila, že se stane herečkou, což nastartovala epizoda, kdy se její starší sestry Francoise (herečky) z produkce zeptali, zda by Catherine také nechtěla účinkovat ve filmu. Na kamerových zkouškách okamžitě uspěla, a tak začala její filmová kariéra.

 

Dlouho jsme s Catherine Deneuve debatovali o jejím nejoblíbenějším filmu Paraplíčka z Cherbourgu, muzikálu z roku 1964. Vyzdvihla Gérarda Depardieua, kterého má i přes všechny jeho chyby ráda, protože na place je vynikající herec, vynikající společník a bavič. A Charles Aznavour? Nikdy s ním nespolupracovala…při žádné akci…a pokud jde o její paměti, nehodlá psát o lidech, které milovala, či se kterými se setkávala, protože by mohlo dojít k neblahému vytržení z kontextu….

 

 

(copyright Carole Bellaiche H&K)

 

Catherine Deneuve

  • 1964: první výraznější úspěch zaznamenala díky filmu Paraplíčka z Cherbourgu Jacquese Demyho
  • 1957: před kamerou se ale objevila v menší roli
  • od té doby hrála v desítkách filmů a stala se nezpochybnitelnou ikonou francouzské kinematografie
  • 60. léta neznamenala pro Catherine Deneuve jediné úspěšné období, protože dodnes točí až 5 filmů ročně
  • vdala se za Marcella Mastroianniho,  dcera Chiara, Mastroianni od ní utekl do Ameriky
  • má syna Christiana (otec = režisér Roger Vadim)
  • je pětinásobná babička

 

Proslavila se rolí znuděné krásky Séverine ve filmu Kráska dne režiséra Luise Buñuela z roku 1967. S režisérem Françoisem Truffautem natočila v roce 1969 kontroverzní film Siréna od Mississippi.

 

  • 1980 získala svého prvního Césara za film Poslední metro
  • na  Francouzskou filmovou cenu byla od té doby nominována ještě osmkrát
  • v USA ztvárnila  kultovní roli bisexuálního upíra v thrilleru Hlad po boku Davida Bowieho a Susan Sarandon
  • kromě  filmová dramata natočila úspěšné filmové komedie jako například Divoch s Yvesem Montandem nebo Afričan s Philippem Noiretem
  • v poslední době zářila například ve filmech Tanec v temnotách režiséra Larse von Tiera
  • poprvé byla nominována na cenu Oscar za roli Eliane ve filmovém eposu Indočína režiséra RégiseWargniera, ale slavnou sošku doposud nezískala
  • je držitelka čestné Palmy z Mezinárodního filmového festivalu v Cannes a mnoha dalších filmových cen
  • v posledních letech hrála v celovečerních filmech: Milovaní Christopha Honorého, kde si zahrála v jedné scéně s Milošem Formanem, dále v komedii Zbrusu nový zákon Jaca van Dormaela, v drama Hlavu vzhůru! režisérky Emmanuelle Bercot či v komorním drama Martina Provosta Polibek od Beatrice
  • 2008: za filmovou tragikomedii Vánoční příběh režiséra Arnauda Desplechina získala  zvláštní cenu na MFF v Cannes

 

Charles Aznavour na Febiofestu 2018

 

 

Francouzsko-arménský šansoniér, herec a skladatel Charles Aznavour převzal před svým ohlášeným pražským koncertem na slavnostním zahájení 25. Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest cenu Kristián za celoživotní přínos světové kinematografii.

 

Charles Aznavour se celosvětově proslavil nejen jako zpěvák a hudebník, ale pozoruhodná je také jeho filmová herecká kariéra. Poprvé si zahrál menší roli ve filmu Válka kluků v roce 1936. Hvězdnou kariéru však začal jako hudebník. Po osvobození Francie v roce 1944 nejprve intenzivně spolupracoval s Edith Piaf. V padesátých letech se prosadil jako textař písní Juliette Gréco, Johnny Hallydaye nebo Maurice Chevaliera. Záhy ale získal popularitu a uznání také jako filmový herec. V roce 1957 mu úspěch přinesl film Hlavou proti zdi. Další větší roli měl ve filmu Donchuani (1958) a s Lino Venturou exceloval ve filmu Taxík pro Tobruk (1960). Jedním z nejlepších filmů, kde hrál, byl film Střílejte na pianistu (1960) režiséra Françoise Truffauta.

 

Aznavour se prosadil také jako skladatel filmové hudby. Mezi nejznámější filmy, ve kterých můžeme slyšet jeho hudební kompozice, patří Čas vlků (1969) nebo slavný Plechový bubínek (1979). V mnoha dalších filmech tvůrci využili jeho písně, kterých za život složil víc než 1000. Spolupracoval a hrál s těmi nejlepšími francouzskými herci a režiséry. Účinkoval ve více než 60 filmech. Jeho zatím poslední natočený film je drama Můj plukovník z roku 2006.

 

Charles Aznavour byl v roce 1998 anketě prestižní americké televizní stanice CNN zvolen Největším umělcem století a předčil tak třeba Elvise Presleyho nebo Franka Sinatru. V Praze měl Aznavour vystoupit v roce 1969, ale koncert v souvislosti se smrtí Jana Palacha zrušil. Poprvé živě v Praze vystoupil v Kongresovém centru 6. 4. 2016. Do Prahy se na stejné místo vrátil 16. 3. 2018 ve spolupráci P&J Music.

 

 

 

Hodnocení: 100 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková, www.febiofest.cz