Febiofest 2016 – Praha: ´Kluk ve světě příšer´ aneb jak svého tátu konečně poznáme?!

25.03.2016 16:40

Febiofest - Cinema Star

24. 3. 2016

 

Febiofest Junior je sekcí blízkou nejen světu dětského mladého filmového diváka. Ale přináší  snímky, které slibují jedinečný divácký zážitek pro celou rodinu. Letošní výběr zahrnuje filmové adaptace výrazných děl světové literatury pro děti a mládež, která si získala oblibu napříč generacemi.  Japonský animovaný snímek ´Kluk ve světě příšer´  se věnuje přátelství mezi chlapcem a zvířetem, zde ztělesněným osamělým medvědím bojovníkem fantazijního světa Zvířecího království.

 

Devítiletý Kjúto je obyčejný kluk z moderního Tokia. Hodně věcí o životě ještě neví a neměl dosud ani tušení o tom, že vedle reálného světa existuje ještě skrytý fantazijní svět obývaný zvířaty. To až do chvíle, než se v něm náhodou sám ocitl. V kouzelném světě Džútengai ale nejsou lidé příliš vítáni a celou zemí navíc zmítají nepokoje s nástupem nového panovníka. Chlapce se ujme osamělý medvědí válečník, aby ho uchránil nebezpečí v neznámém světě. Společně se svým novým zvířecím průvodcem prožije René - Kjúto nečekaná dobrodružství. Pohádkový příběh o důležitosti rodiny, lásky a cti vyniká fascinujícím mistrovstvím animace japonského režiséra Mamoru Hosoda. (oficiální anotace)

Animovaný film ´Kluk ve světě příšer´ nás předem zaujal už svým názvem.   

 

 

 

Když maminku ztratíme ještě moc malí

Příběh začíná smutně.  Malému, sotva devítiletému, chlapci  Renému - Kjúto náhle zemře při autonehodě matka. A otec?  Ten žije jinde, oba rodiče byli rozvedeni. A co uděláme s René? Dáme ho k nějakým cizím lidem… a nebojácný René reaguje jako normální osamělé dítě… uteče… a jako lidské dítě se náhodně dostane do světa příšer… no, nejsou tak hrozné ty příšery, spíše úsměvné... …v té době probíhá akce, kdy stávající vládce Zvířecího království hledá nástupce za sebe, aby poté se mohl stát bohem… a i když teprve souboj mezi následovníky určí nového vladaře… přesto následují další úkoly, které musejí oba zájemci o trůn splnit včetně nutnosti mít své žáky… a medvěd je tak osamělý... jako René/Kjúto.

 

 

Závěrem - silou se chlubit nemáme

Film je akční. Je natolik skvělý, že ani nevnímáme, že je animovaný. Snímek je nabitý ukázkami bojových sportů.  Příběh se rozvíjí tak, jako se rozvíjí přátelství mezi medvědem/učitelem Kjúto a mezi René-Kjúto. Je však smutné vidět, jak ve Zvířecím království si zvířata/příšery vedou lépe než lidé…. dokonce se ve Zvířecím království tvrdí, že … v lidech je temnota… a tak jsme svědky, co se stane, kdy se ta temnota otevře v srdcích  lidských mláďat… nastává nelítostný boj na život a smrt...

 

 

 

 

 

 

 

 

Titul: Kluk ve světě příšer / The Boy and the Beast / Bakemono no ko

Země: Japonsko

Rok výroby: 2015

Režie: Mamoru Hosoda

Hrají: Koji Yakusho, Aoi Miyazaki, Shota Sometani, Suzu Hirose, Kazuhiro Yamaji, Mamoru Miyano

Scénář: Mamoru Hosoda

Hudba: Masakatsu Takagi

Producent: Studio Chizu

Distributor: Asociace českých filmových klubů, z.s.

Kopie: Asociace českých filmových klubů, z.s.

Hrají: Koji Yakusho, Aoi Miyazaki, Shota Sometani, Suzu Hirose, Kazuhiro Yamaji, Mamoru Miyano

Délka filmu: 119 minut

Formát filmu: 2k digital

Původní znění: japonsky

Titulky: české

Žánr: animovaný, fantasy

 

Ocenění a nominace:

MFF San Sebastián 2015 – V soutěži

https://www.youtube.com/watch?v=yJToxerQuqE&feature=player_embedded#t=1

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková