Febiofest 2016: Love & Mercy aneb skvělý film o mládí nás starých

13.05.2016 15:43

CineStar Anděl – Praha

17. – 25. 3. 2016

 

Už zavedenou sekci Febiofestu ´Straight To Video´, čili ´Rovnou na video´, kde se promítaly filmy k distribuci na VHS a pak na CD, nahradila sekce ´Video On Demand´. V překladu je to ´Video na vyžádání´ a ve zkratce VOD. Jde o filmy určené pro počítače a internet do virtuálních půjčoven, kde si lze zvolit film z nabídky kdykoli a kolikrát libo. Tedy VOD.

 

V reakci na tento trend se Febiofest spojil s Bontonfilmem a vybrali tři filmy, jež budou distribuovány metodou VOD. Všechny jsme na www.www-kulturaok-eu.cz zhlédli. O filmu Švadlena s Kate Winslet píšeme na jiném místě (viz. náš článek https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/febiofest-2016-svadlena-aneb-kate-winslet-neni-davno-uz-jen-panenka-z-titanicu/), stejně jako o filmu Tah pěšcem. A vychutnali jsme si i skvělý a nám osobně blízký snímek Love & Mercy., který je natočen o Brianu Wilsonovi, zpěvákovi a skladateli skupiny Beach Boys.

 

Love & Mercy

Životopisné drama o Brianu Wilsonovi, frontmanovi a skladateli skupiny Beach Boys. Po záchvatu paniky opouští staré hity plné surfů, holek a prosluněných pláží, tvoří album jinak a poslouchá své vnitřní hlasy. Při práci na albu Pet Sounds se ale propadá do psychotických stavů. O dvacet let později jeho duševní zdraví paradoxně narušují metody psychoterapeuta Eugena Landyho. Pravým lékem pro jeho duši se zdá být seznámení s krásnou prodavačkou cadillaců Melindou. Film odhaluje nitro Briana Wilsona a poodkrývá Wilsonovy svébytné umělecké postupy při nahrávání legendárních hitů.(z tiskových materiálů)

 

Přiznám se, že z titulu snímku mi to nedošlo

A přitom je to jasné. Love & Mercy je jeden z hitů Briana Wilsona a kapely Beach Boys. Tenhle vznikl v roce 1988 a scénáristovi dal inspiraci pro název životopisného filmu o dosud žijící a tvořící hudební legendě. Zásadně předem záměrně nečtu – abych nebyl ovlivněn – anotace filmů, a tak jsem ani i po prvních záběrech v úvodních titulcích netušil, nač koukám. Až hudba napověděla. A po pár záběrech a pár tónech známé hudby se ukázalo, že sleduji film o mládí nás starých. O dávných, krásných, 60. letech době začínajícího bigbeatu a rocku, jenž se sem - vzdor budování a jiným nesmyslům - samozřejmě stejně dostával i z té imperialistické Ameriky. A už bylo jasno. Kdo by je neznal? Beach Boys… A kdo kdy snad neslyšel Wilsonův song Love & Mercy v podání jeho legendární skupiny Beach Boys…

Pro ty mladší jedno pozor!

Nezaměňovat Beach Boys s názvem jiné kapely – Bee Gees. Ti už - nechtěně - zanikli. A patřili původně do téže éry. Ale Beach Boys hrají a zpívají dosud.

 

Na počátku žili, byli a hráli tři bratři

Duší skupiny byl a je dosud jeden ze tří bratrů Wilsonů - Brian. Ano ten, který - jak se ostatně i píše v závěrečných titulcích tohoto filmu - je celosvětově dodnes vnímán jako geniální muzikant, textař a především skladatel s neskutečným talentem. S časem se skupina přeměnila co do obsazení vícekrát. Oba bratři z kola vypadli, ale hraje se dál, pod stejným názvem a hlavně se stejným lídrem. Prostě něco jako náš Olympic a jeho ´otec´ - Petr Janda. 

 

Film líčí to, co většina z nás „šede-až sedmde – sátníků“ zažila na vlastní kůži

Školní kapely. První koncerty. První písničky. První úspěchy i zklamání. Pro ty vytrvalejší z nás nakonec i první opravdové koncerty. A pro ty nejúspěšnější z nás i první desky. Tehdy tzv. singly s dvěma písničkami. A pak pro ty, co to dotáhli ještě dál, třeba i první alba.

 

Beach Boys začali v šestašedesátém

Ne, nebylo to 1866 a u Králova Hradce, ale 1966 a v USA. Pamětníci počátků beatu jako my si přijdou v retro pasážích filmu, jež prolínají současný příběh, opravdu na své. Je to tam fakt se vším, co k tomu patřilo. Éra květinových dětí, hippie, drogy na tuny a sex na potkání…

 

Ale pak už hlavní duši a skladateli celé skupiny začala být jeho kapela malá

Hudebně se rozešli. Kapele nevyhovovaly nové hudební pokusy Briana. Kritiky a odborníky sice vnímané jako cosi neuvěřitelného a zcela výjimečného, publikem ale moc v té době nepřijímaného. Nastal zlom. I ten, jsme si na vlastní kůži zažili, kdo jsme s tím tady také koketovali. A došlo na lámání chleba. Kdo má pravdu? Co je dobře? U Beach Boys stála otázka samozřejmě zásadněji než u kapel, jež se jako my tady plácali nanejvýš na okresní úrovni. Beach Boys byli světová špička. A tak přišel velký třesk.  Brian Wilson odmítal návrat do původní plážové pohodové muziky a relativně plytkých songů o lásce a nanejvýš tak ještě o surfování a pláži a jachtě.  Měl na víc. A raději si šel dál po svých. Bez party, se kterou začínal. A ta si šla také po svých. Ve vyjetých kolejích osvědčených na začátku. A výsledek? Kapela zapadala, bez Briana to prostě nešlo. A Brianovi to užíralo duši. A to tak, že moc.

 

Hříčka v rukou takypsychiatra

V Americe bylo, je a bude, zvykem, že když je někdo rozhozen a má problém, zavítá za psychiatrem. Ten, na nějž narazil Brian, byl ale spíš psychouš než psychiatr. A tak za pomoci nesmyslného dávkování zbytečných léků a drog učinil Briana závislým. Na těch sajrajtech, co mu cpal na kila a hlavně závislým na sobě. Geniální hudebník se tak postupně stal bezmocnou hříčkou v rukou rafinovaného takypsychiatra, jenž začal cíleně naivního génia manipulovat ve svůj prospěch a v jeho neprospěch. Oblbovat ho léky a tvrzením, že je nemocný, a vydírat k nucené tvorbě. Ale moc bohatou úrodu to ani jednomu neneslo. Na povel a na dost tvrdě vymáhaný povel se prostě svobodně a s rozletem tvořit nedá. Ani géniovi se to nepodaří. Kapela v nové sestavě šla ke dnu a Brian pod kuratelou vyčůraného takypsychiatra stejně tak.

 

Mistr je ale pořád ještě Mistr a se svými penězi si občas může dělat, co chce

A to se stalo oběma a vlastně i nám všem v tom nejlepším slova smyslu osudným. Z náhodné a takypsychiatrem nepříliš kvitované návštěvy autosalonu se poštěstila osudová láska. Tak moc osudová, že když postupně ta Ona vidí, jak je její náhodně se zjevivší záhadný miláček likvidován nenasytným ´opatrovníkem´, zasáhne. Je totiž manažerka a ne naivní umělec, a umí si poradit líp, než by si kdy poradil – mít k tomu vůbec vůli - sám Brian. On je zkrátka, jak už to tak u géniů bývá, pro praktický život pořád vlastně dítě. Akorát že v dospělém těle.

 

Osudová láska jde do boje

Naštěstí je manažerka chytřejší než prohnaný takypsychiatr. Ale neprozrazujme už raději nic. Fakt, že Briana Wilsona slýcháme dosud z rádií a stále koncertuje s úspěchem po světě a s kapelou s původním názvem Beach Boys, kterou už ale dávno netvoří bráchové a bratranec a neterorizuje je a neuráží jejich otec, sebestředný ´vševěd a všeuměl´, mnohé naznačuje.

 

Život šel dál

Hudební genius nám zůstal zachován díky péči oné zcela náhodné lásky z autoservisu. Má s ní děti a žijí šťastně. Takže sladkobolný happyend? Ano. Ale hlavně poučný příběh o tom, že láska a rozum a vůle věci měnit se někdy vyplácí. A pak také o tom, že každá – nějaká – která sbalí celebritu a pracháče - nemusí být ještě nutně zlatokopka. Tedy alespoň za mořem ne. U nás nevím, nevím…V její prospěch hovoří, že první balení zkoušel Mistr a že Osudová láska o tom moc slyšet nechtěla. A také ho sama nevyhledávala. Zatímco on ji ano. Ba co víc, díky věkovému rozdílu a jinému zaměření ani netušila, kdo to ten podivný chlápek je, a to dost dlouho. Vše tedy záleželo jen na něm. Až teprve později, když poznala i rub věcí a setkala se výhrůžkami toho takypsychiatra a takyopatrovatele, se do toho obula. A vymanila nám jednoho skvělého muzikanta z cesty do záhuby. Jak se jí to povedlo, uvidíte ve filmu. A díky jí zato. Zachránila ho pro své a vlastně i naše štěstí, díky dál a dál jeho vznikající muzice.

 

Lidi, nenechte se zmanipulovat!

Zachovejte zdravý rozum, když vám ho nelikvidují drogy, chlast a hlasy. A od těch se - jak vidno - dá pomoci. Chce to ale pravou lásku a ne nepravého psychouše – totiž – psychiatra.            

 

Titul: Love &Mercy / Love &Mercy / Love &Mercy

Režie: Bill Pohlad

Země: USA

Rok výroby: 2014

Hrají: Paul Dano, John Cusack, Elizabeth Banks, Paul Giamatti, Jake Abel, Kenny Wormald

Scénář: Oren Moverman, Michael A. Lerner

Kamera: Robert D. Yeoman

Střih: Dino Jonsäter

Hudba: Atticus Ross

Producent: Bill Pohlad, Claire Rudnick

Distributor: Bontonfilm a.s.

Kopie: Bontonfilm a.s.

Délka filmu: 121 minut

Formát filmu: 2k digital

Původní znění: anglicky

Titulky: české

 

Ocenění a nominace:

Zlaté glóby 2016 – Nominace (Nejlepší herec ve vedlejší roli, Nejlepší původní píseň)

 

Trailer filmu:

https://www.youtube.com/watch?v=OpGVVvkxjhI&feature=player_detailpage#t=10

 

Hodnocení:  100 %

Richard Koníček

Foto: © Ing. Olga Koníčková, www.febiofest.cz