Expozice výroby vína aneb jó, když třešně zrály… či víno je jediný nápoj na světě, který se trvale zlepšuje

30.06.2017 18:45

Botanická zahrada hl. města Prahy - Troja

28. 6. 2017

 

 

Na oslavě 8. narozenin expozice výroby vín a slavnostního křtu nových vín ročníku 2016, po tiskové konferenci, kde nám byly představeny novinky pro nacházející období, následovala degustace vín, ukázka nejmodernějších technologií ve výrobě vína, představení vín a jejich skvělých úspěchů, kterých vína z Vinice sv. Kláry dosahují jak u odborné, tak i u laické veřejnosti. Botanická zahrada hl. města Prahy totiž se svými víny získává každoročně více jak dvě desítky medailí.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Např. Rulandské modré rosé, ročník 2016,

se stalo vítězem 2017

a získalo zlatou medaili v Národní soutěži vín pro vinařskou oblast Čechy 2017

v kategorii růžová vína a klarety.

Hrozny pro výrobu byly sklizeny 3. 10. 2016

a bylo vyrobeno 1450 lahví.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Role kmotrů vín ročníku 2016 se osobně ujali režisér Jan Hřebejk,

umělecký fotograf Tono Stano

a sommeliér Vinného klubu Bokovka - Roman Novotný.

 

 

 

 

Karel Petrželka, předseda Klubu přátel botanické zahrady, v zastoupení pověřeného ředitele Botanické zahrady Bc. Bohumila Černého,

připomněl, že Vinice sv. Kláry zde existuje už 800 let a v péči Botanické zahrady že je od roku 1995.

 

 

 

Ing. Martin Beránek, vedoucí vinice sv. Kláry nás uvítal slovy, že letos je to již poosmé, co se sklizené hrozny zpracovávají přímo v botanické zahradě ve sklepě umístěném pod vinohradem.  S nadšením kvitoval, že opět po roce může nechat pokřtít zase další úspěšný ročník, 2016. Vína z Vinice sv. Kláry ohodnotil jako průměrně dobrá, pro něj prý průměrně výborná, a připomněl, že v obrovské konkurenci, která existuje, je i ´být průměr´ velice náročné. Vyžaduje to, jak zdůraznil, 3 podmínky záruky úspěchu:

  1. prostor, kde víno zraje, a to vinice sv. Kláry má vynikající   
  2. tým lidí, kteří o vinici a víno pečují, nejen po stránce řemeslné, ale i s notnou dávkou nasazení a osobního zájmu. A takový tým, že už na Vinici sv. Kláry vykrystalizoval
  3. podporu provozovatele, tedy vedení, které se nesmí moc míchat do toho, co a jak se na Vinici dělá, protože oni sami tam vědí nejlépe, co mají dělat a jak. Což se prý také v podstatě daří

 

Pak už dostali slovo tři křtitelé ´tři sudičky´

Zástupce sommeliérů Vinného klubu Bokovka - Roman Novotný opravil ing. Beránka s tím, že je zbytečně skromný, protože z řeči dosavadních čísel vyplývá, že v celkovém auditu všech u nás vín hodnocených (bílých a růžových), vína z Vinice sv. Kláry dosahují 80 bodů ze 100. Což není průměr, ale nadprůměr.

 

Dodal, že Praha má celkem 14 vinic, ale aktivně jich funguje 12. A z nich  Vinice sv. Kláry zaujímá  3. místo.

 

A do třetice připomněl, že Vinice sv. Kláry je umístěna ve městě. Dokonce v hlavním městě. A že už to není běžné místo na pěstování vína a je tedy péče o ně mnohem náročnější. A zdůraznil také, že podobná vinice, podobně daleko od centra města, je už na světě jen ve Vídni, v Bratislavě a překvapivě i v New Yorku.

 

Druhá ´sudička´, režisér Jan Hřebejk citoval své dva světové kolegy režiséry. Kteří, i když nejsou vinaři pěstitelé, se zajímají o víno. A citoval tedy dvě moudra, která mu jsou nejbližší.

  • víno je nejskvělejší nápoj světa, ale není nic hnusnějšího než dvojka ve stánku někde na rohu
  • a druhý výrok zněl, že víno je jediný nápoj na světě, který se trvale zlepšuje

 

 

 

Třetí ´sudička´, fotograf Tono Stano už mohl novému ročníku vína z vinice sv. Kláry popřát jen to nejlepší.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A pak už se konala degustace vín, a kdo měl ještě sil a zájem,

tak mohl sledovat i komentovaný výklad samotným vedoucím Vinice sv. Kláry, ing. Martinem Beránkem.

 

 

 

 

 

 

 

 

*****************

 

Od roku 2009 se celá úroda zpracovává v místním sklepě vybaveném nejmodernější technologií. Kombinace dlouhé tradice, výjimečné lokality i technického zázemí jsou zárukou produkce kvalitního vína.

Sklep má plochu 200 m².

Tvoří jej tři na sebe navazující klenuté sklepní prostory,

funkčně rozložené tak,

že střední místnost slouží jako vstupní prostor

západní místnost je určena ke zpracování hroznů

a východní slouží jako reprezentativní prostor pro skladování a degustace vín.

V dubových sudech zde několik let zrají červená vína.

Část moderního vybavení  je umístěna za prosklenou stěnou ve střední místnosti – jedná se o vinifikátor, mlýnkoodstopkovač, rmutové čerpadlo a lis na hrozny. Ve vedlejší západní místnosti

je pak lahvovací a etiketovací linka spolu s nerezovými tanky s řízeným kvašením.

Expozice výroby vína je přístupná pro veřejnost formou komentovaných prohlídek s průvodcem zakončených degustací.

Navštívíme technologické zázemí, dozvíme se, jak se zde hrozny zpracovávají. Termín je nutné si rezervovat předem. Objednávky přijímáme na adrese poukazy@botanicka.cz

***

Historie Vinice sv. Kláry

Památkově chráněná vinice připomíná dlouhou tradici pražského vinařství, která sahá
až do 13. století. V trojské kotlině pěstovala vinná réva již za vlády Karla IV. Největší rozkvět přišel za Rudolfa II., kdy se Praha dokonce stala ´městem vína´. Po prohře na Bílé hoře následovalo několik století úpadku, vinice postupně pustla, a na čas ji dokonce nahradil třešňový sad.

V 50. letech 20. stol. se ale naštěstí dočkala obnovy a od roku 1995 je nedílnou součástí trojské botanické zahrady a jednou z jejích nejnavštěvovanějších expozic.

Na dlouholetou tradici výroby vín z vinice sv. Kláry navázala Botanická zahrada hl. m. Prahy v roce 2003, kdy zpracování hroznů převzalo vinařství Chloumek v Mělníku, patřící České zemědělské univerzitě.

 

Botanická zahrada, která od samého počátku intenzivně pracovala na obnovení pražského vinohradnictví, se v roce 2008 rozhodla využít vlastní potenciál a začít zpracovávat hrozny přímo na vinici.

V průběhu roku 2008 vznikl stavební projekt moderní expozice výroby vína a v květnu 2009 byla zahájena jeho realizace. Slavnostní kolaudace proběhla 1. září 2009 v přítomnosti dvou milovníků vína a skvělých umělců

 herečky Ivy Janžurové a herce Václava Postráneckého.

 

Víno na Vinici sv. Kláry

Sortiment révy vinné nacházející se na této historické vinici je velmi obsáhlý a skládá se z části produkční a části ukázkové. V produkční části jsou zastoupeny bílé moštové odrůdy Ryzlink rýnský, Müller Thurgau, Sauvignon, Muškát moravský, Tramín červený, Ryzlink vlašský, Rulandské šedé.

Z červených moštových odrůd je zde Modrý Portugal a Rulandské modré. Ze stolních odrůd jsou v produkční části vysazeny odrůdy Chrupka bílá, Chrupka červená a Královna vinic.

V ukázkové části se představuje sortiment téměř všech moštových odrůd révy vinné, které jsou povoleny k pěstování a výrobě vína v České republice. Zařazen je i sortiment zhruba 50 stolních odrůd révy vinné.

Jedná se o odrůdy vhodné pro pěstování jak venku, tak i ve skleníku, odrůdy s různou velikostí a barvou hroznů a bobulí.

Zastoupeny jsou též odrůdy s hrozny o hmotnosti až jeden kilogram, odrůdy vhodné pro přímý konzum, ale i pro zavařování či výrobu lehkých stolních vín.

 

Degustace a vinařské akce

Pro milovníky vína každoročně pořádáme oslavu vinobraní a svatomartinský přípitek. Další příležitostí k seznámení se sortimentem našich vín jsou pravidelné řízené degustace. Kromě klasických degustací můžete vyzkoušet také snoubení místních vín se sýry a jinými delikatesami. V případě zájmu pro vás rádi připravíme soukromou degustaci podle vašeho přání. Aktuální termíny akcí a další informace najdete na www.botanicka.cz.

 

Vinobraní a plány do budoucna

K září neodmyslitelně patří tradiční oslavy sklizně – vinobraní.

O víkendu 16. až 17. 9. 2017 se můžeme těšit na vína z místní vinice,

ale i od dalších předních českých a moravských vinařů.

Chybět nebude ani nezbytný burčák a bohatý hudební program.

V blízké budoucnosti v areálu Vinice sv. Kláry vznikne zcela nová expozice,

 věnovaná výrobě korkových zátek.

 

www.prazskevinice.cz

 

Hodnocení: 100 %

Zapsal Richard Koníček

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková, www.botanicka.cz