Erofest 2017 aneb když spojíme erotiku s uměním, wellness i kosmetikou

24.11.2017 09:55

 

 

 

PVA EXPO Praha - Letňany

17. – 18. 11. 2017

 

Mezinárodní veletrh Erofest, jeho 3. ročník,  již v těchto dnech skončil. Říkává se, do třetice všeho dobrého. Nechť. Náš web www.www-kulturaok-eu.cz se se zájmem zúčastnil všech tří ročníků a také o nich náležitě referoval.

 

O Erofestu 2015, konaném ještě ve stísněných podmínkách pražského hotelu (viz. náš článek https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/mezinarodni-eroticky-veletrh-erofest-2015-aneb-proste-nam-to-tu-chybi/), stejně jako o jeho pokračování (Erofest 2016) konaném už v příhodnějších prostorách výstavní haly v Letňanech (viz. náš článek: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/eroticky-veletrh-erofest-2016-aneb-dva-tucty-pornohvezd-24-hodin-vzruseni-a-jedna-velka-show/). Máme tedy možnost jistého srovnávat. A i když trojka není ještě bilančně kulaté číslo, určité statistické číslo to je. Tak do toho…

 

Festival se zjevně stále hledá…

Ve třech letech se začíná profilovat dítě. Ve 3. ročníku se má profilovat i veletrh. A zdá se, že se to děje. Což je dobře. Pořadatelé neusnuli na vavřínech a zkouší se vyvíjet. Tu více, tu méně vhodně. Pro další ročník se z úšlapů poučí a odvážně zkusí kroky nové. A tak to má být.   

Mezinárodní erotický veletrh EROFEST se konal opět ve vžitém předadventním termínu od 17. do 18. 11. 2017. Zdá se, že se ustálil na výstavišti PVA Expo Praha - Letňany. A dobře činí. Malebnější holešovické Výstaviště je v rozkladu a objekt za objektem tam nachází v systematické přírodní či lidské likvidaci (stačí pořádný vítr a další část secesního paláce se změní v trosku).

 

Letos poprvé, jak zdůrazňovali organizátoři, měl veletrh oficiální přesahy od čisté erotiky k přehlídce módních trendů (orientovaných na lechtivější část produktů), plastické chirurgie (obor jednoznačně se svůdností související) a pár dalších pokusů. Vše témata, jež mírně prosakovala už do minulých ročníků, ale letos se stala oficiálními. Lze to chápat. Komerční důvody jsou samozřejmě ´až na prvním místě´. Má to ale dva dopady. Prvním je mírné šolíchání čistě erotiky- či porna- chtivých návštěvníků směrem k naštvání, že tam ty aktivity – pro ně zbytečné až nežádoucí – ruší. To je jedna strana mince.

Druhá stránka by zas mohla svědčit o toleranci k těmto oborům, protože erotika není jen koitus a koitus není zdaleka jen pohyb sem tam a zpět. Erotika souvisí s oblečením a v řadě případů i s tou plastikou. Co si budeme povídat. Napumpovaná ňadra osloví mnohé víc než prsa po tatínkovi, jež jsou specifikou pro minoritu. I když, jak se říká, na každý hrníček se najde poklička, či drsněji, do každé díry pasuje špunt. Je samozřejmě také pravda, že oběma přesahy erotický veletrh koketuje do kategorie některých kosmetických veletrhů a přehlídek módních doplňků, kde samozřejmě nejsledovanější kategorií je právě dámské prádlo. Ne že ne.  Tak se hard fest tím ředí na soft fest. Je je tak na uvážení pořadatelů, jak daleko v tom chtějí zajít a co se osvědčí a co ne.

 

Hard fest má své meze a u soft verze mnohé dorovná delikátnější ´pánská´ či ´dámská zóna´ konaná pod uzavřením, a hard fest v širokém měřítku může být v době nabídky internetu poněkud retro jako strip v baru, či obsluha nahoře bez v hospodě. Video to převálcovalo tak jako i tištěnou erotiku a v podstatě také CD distribuci. A je tak z čeho vybírat.

 

Takže, festival se zjevně profiluje, a hledá. Pro někoho špatně, pro jiné dobře, ale podstatné podle nás na www.www-kulturaok-eu.cz je, že má chuť se hledat. Protože, kdo hledá, ten najde. Jiný ne. A protože kultura je i erotika, musejí se prostě hledat ty správné proporce.

 

Jak to celkem rozumně formulují i sami pořadatelé:

„Veletrh byl cílen jak na jedince, tak na mladé i starší páry,

které chtějí poznat novinky ze světa erotických pomůcek.

 A proto byla prezentována

i ta plastická chirurgie, vířivky, oázu tantry, povzbuzovací a

konzumační prostředky, tetování, spodní prádlo či kostýmy.“

A pro lačné a movité byla přece součástí veletrhu i velkolepá večerní afterpárty, plná doprovodného programu. Tak co by…

 

A teď pár informací o veletrhu

Potěšující i normální je, že na veletrhu šlo fotit i točit. Výjimkou byly jen zóny ´dámská´ a ´pánská´. Zmiňujeme to jako doklad, že jsme ještě v normální zemi, neboť předskokanský festival na Slovensku s tím měl - z moci úřední - problémy. Inu, čím dál na východ… 

Hlavní tváří erotického veletrhu byla opět Tarra White, celosvětově uznávaná herečka. Není divu. Dodnes je legenda, dodnes vypadá skvěle a hlavně umí moderovat už s ohledem na svou praxi v televizních pořadech.  Ta se se svým slovenským doplňkem postarala o průběh hlavního programu. Což někdy při volnomyšlenkářství účinkujících nemusí být tak snadné, a míru improvizace vyvažuje čas a pohotovost. Víme, o čem mluvíme…

Nabídky všeho i půvabů hostesek a často i hvězd byly interaktivní. Tedy, bylo lze sahat. A nejen na nejnovější erotické pomůcky a vychytávky, ale i – s mírou – na vše ostatní.

Příjemné, ač ze softového soudku, byly nezbytné módní přehlídky značkového spodního prádla, oblíbené soutěže a workshopy. Ale workshop, jak nasadit kondom, se nám zdál už poněkud přehnaný, i když to kompenzoval k demonstraci použitý stříkající (!) umělák…

 

 

 

 

Pecka byly moderní vířivé vany v akci s modelkou i divákem, oba nude…

 

 

 

Lákavě obležené byly nejen penis burgery, ale i koktejlové bary a stánky s občerstvením, stejně jako půvabné hostesky a mužní promotéři, kteří drželi (hlavně držely) zásadu, že poodhalená nahota je větší rajc než ta totální. I když… No nic. A ještě plno dalšího…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veletrh začal v pátek 17. 11. 2017 od 10 do 20 hodin (vzdor mediálnímu kartáči na téma 17. listopad 1989) a pro zájemce pak běžela od 17 do 4 hodin ráno na Střeláku i tradiční afterpárty. Sobota 18.11.2017 opakovala model pátku, akorát že na PVA se končilo už v 18 hodin.

 

 


 


 

 

 

 

 

 

Standardní vstupenka šla zakoupit předem levněji (200 Kč), dráž na místě u pokladny (300 Kč). Kdo chtěl sesli u pódia, měl to za předem za 500 Kč, na místě za 700 Kč. Do VIP zóny byly lístky předem za 2000 Kč, namístě za 2 500 Kč. Hodně? Možná, ale kdy se to v Praze zas poštěstí… A pro úplnost ještě byly vstupenky do tajemně vzrušující speciální zóny. Předem za 600 Kč, tam za1000 Kč. Když se to všechno sečte, peněz jak za kozu (kozy), ale kdo chce, ten si šetří a zklamán nebyl.

 

Autogramiády hereček

Nezbytnost, bez níž by Erofest ´jakoby´ nebyl, je autogramiáda hereček. Ale, jak je dávno běžné, nejde jen o podpis na fotku. Hvězdy jsou tu i jako spolumodelky vašeho selfíčka, jako modely vašich pro vaše foťáky, ale i jen tak na pokec, třeba na omak a dokonce se dá dočkat i políbení. Hvězdy, které známe z internetu, jsou tu pro nás. My na www.www-kulturaok-eu.cz jsme se takto sblížili s těžkým kalibrem, českou světovou hvězdou prvního řádu - s Angel Wicky.

 

Autor těchto řádek měl po jistou dobu čest vytvářet pro zájemce dnes už zaniklý magazín Fontána (obdoba Cinema, akorát že o filmech a hvězdách filmů pro dospělé). Když ale vstřícná a mile přátelská (i k našim šedinám) Angel  Wicky v roce 2009 začínala, specializovaný magazín Fontána končil. Jméno i osobnost hvězdy sice ještě zaznamenal, ale už s ní osobně žádný medailonek nepřipravoval a o jejích filmech čtenářům nereferoval tak, jako s plejádou jiných v té době excelujících doma i ve světě. Škoda, je opravdu skvělá. (více faktů o Angel Wicky, v bločku na konci tohoto článku). 

 

Internet, internet, internet…

Doba pádí od hmatatelné (!) reality k realitě virtuální. A organizátor veletrhu, ale i odborný znalec erotických pomůcek, ing. Petr Auterský, to ví lépe než kdokoli jiný. Trendy nezastavíš. Proto nechyběly ani moderní aplikace a technologie, které ať chceme nebo ne, pronikají i do sexuálního byznysu.

 

„Pro někoho bude možná překvapivé zjištění, že řada erotických pomůcek je dnes ovládaná aplikacemi z mobilu, takže dokážou přenášet rozkoš partnera nebo partnerky pomocí internetu přes celý svět,“

uzemnil nás ing. Auterský.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hlavní hvězda Erofestu?

Nesporně legendární Tarra White, jíž partnersky sekundoval (příhodné slovo) úspěšný slovenský striptér Diego. Táhla opět celý veletrh a dokonce předvedla fanouškům i neználkům svou příslovečně precizní show. Ač ani pro Tarru White čas nestojí, znát to není. Autor s ní osobně jednal a psal o ní ve své době nejednou, vnímal tak i některé její životní peripetie, ale co musí potvrdit, kočka je pořád. A neztrácí se ani mezi o generaci (v erotické branži se generace počítá 10 let, ne 20 jako v populaci) mladšími kolegyněmi.

 

Kdo ale vyčpěl a dospěl, až k diskutabilním vyprávěnkám, byla jiná legenda, Robert Rosenberg. Mávání údajným odlitkem svého druhdy proslulého pánského vybavení, kdysi dominantní postavy naší erotiky a líčení dětství či historek z natáčení, nebyly hodny jeho dávného významu. Kdo ho neznal, kroutil hlavou. Kdo znal, ještě víc. A pár posluchačů před pódiem připomínalo jeden kreslený vtip, kde stařec s rozpaženýma rukama – jako, že létá – v kukle z dob dvojplošníků líčí cosi otráveným dětem s i-Pody a notebooky, rozvalenými na sedačce pokoje. A popisek:: „Starý letec poučuje děti o létání…“

 

Nechyběla oblíbená Miss Erotika

Průběžná soutěž Miss Erotika znamenala, že soutěžily tanečnice, herečky i extravagantní dívky. Šlo o hlavní cenu, o titul Miss Erotika a cenu za ´nejhezčí zadeček´. Hlasovala nejen odborná komise, ale i diváci. Rozhodovaly hlavně volné disciplíny. Dívky u tyče. A i když nahota nebyla podmínkou, některé se rozjely a ukázaly víc, než musely. Někdy vše.

 

Prezidentkou soutěže byla Marta Hladíková. Ku prospěchu věci je, že dívky prošly castingem. Vyhnuly jsme se trapasům. A nasazení finalistek bylo značné. Inu, čekalo je pár desítek tisíc korun a možná angažmá od nějakého producenta. Lidí z branže tam bylo nemálo. Porotu tvořili Lady Dee, Antonín Svoboda, Angel Wicky, Robert Rosenberg a loňská vítězka, Barbora Hubová.

 

Miss Erotika Internet a Miss Sexappeal Trenýrkárna.cz se stala Silvie Řeháková. Nejvíc sexy zadeček ukázala Jessica Hanzelková. Na druhém místě skončila blond kráska Sarah Chlebková. Na třetím a titul II. Vicemiss vyhrála exotická Novi Adriyani. Celkovou vítězkou, jež okouzlila porotu a vyhrála hodnotné ceny, byla dívka s č. 10 Patricie Procházková.

 

Myslelo se i na ženy

Erotické veletrhy jsou hojně navštěvovány muži. Trendem doby ale je, že na veletrh míří páry, často už i ženy ve dvojici a dokonce i samotné. Což je důvod přizpůsobit program i jim. Kromě specifické ženské zóny tu našly zmíněnou eromódu i oblíbený a spontánně prožívaný pánský strip. Mnohé si se zájmem vyslechly i přednášku na téma, jak být přitažlivější, anebo jak ukuchtit erotické palačinky. K tomu tam našly i vtipné dárky (čokopenisy, eropralinky, aj.), jež před blížícími se Vánocemi jakoby se našly. Odvážnější si dokonce mohly dát odlít své přirození a nechat z něj vytvořit vlastní mušličku. Což může jako dárek pod stromečkem způsobit mnohé.

 

Autům se přece říká přibližovadla

Auta, označovaná za přibližovadla, jsou tak označována, proto, že našince přiblíží rychle, kam chce. Prodlužují mu tak život. Pokud ho tedy naráz náraz nezkrátí. Ale to přibližovadlo má i jiný význam. Lovte děvu na ojetý traboš. Když ale předjedete s bourákem či motorkou, není pak přiblížení se problém. Takže, jak je to s tím přibližovadlem. Ano i tento sortiment na veletrhu byl. A obdivován jak luzná těla. Ale nejvíc, když se ta těla k těm strojům měla.  

 

O slavnosti a hostech

Významnými hosty byl tradičně dr. Radim Uzel, nechyběla oblíbená travesti skupina, tentokrát Divoké kočky. Muži ocenili pořádně otevřenou kočičku v kleci, stejně jako bičující žhavou dvojku Terru Twein a Karu Rose na Fordu. Na autogramiádu zavítaly i herečky filmů pro dospělé (kromě Tarry White, Nikky Dream, Nicole Vice, Lady Dee, Daisy Lee a námi atakovaná Angel Wicky). Dámám se líbila jedna z nejlepších pánských striptérských skupin Hot Men Dance, disponovaný LIL C z USA i Mistr Marcus ze Slovenska.

 

Naši mladí staří známí

 

 

Příjemné pro nás bylo setkání s fotografem Janem Mlčochem, jenž tam prezentoval svůj projekt ´Hysteria´- umělecké černobílé fotografie a srdečně nás vítal. Sdělil nám také, že bude mít v pátek 1. 12. 2017 v Czech Press Photo v Praze - Stodůlkách křest své fotopublikace .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zajímavý byl i – zatím, alespoň pro nás – neznámý Slavomír Gibej ze Slovenska, jenž představoval působivou expozici torz ženských těl.

No, zkrátka, stálo to za to…

 

Angel Wicky (26 let) - model, Playboy Playmate, director

Rodačka z Pelhřimova (*8. 4. 1991).

  • 2009: nastoupila na uměleckou dráhu
  • jako herečka působí zatím 8. rok
  • stihla už účinkovat v 1500 filmech pro dospělé
  • na celosvětovém žebříčku hvězd se propracovala na 177. místo, což je - při celkových počtech obdobných hereček (jdou do tisíců) - jasný úspěch.

 

 Jak už to ale bývá, ve vyhledavačích ji lze najít i pod jinými jmény. Začínající hvězdičky totiž dostanou pseudonym nejprve od režiséra, scénáristy, někdy podle vlastní momentální představy, ale Angel Wicky je jen jedna.  

 

Jinak: Angel Wicky je modrooká bloncka, je vysoká 165 cm, váží 60 kg a další míry bez pomoci plastických chirurgů činí 38DD-26-36. Tetování zatím nemá, zato má piercing.

 

Hodnocení:  89 %

Richard Koníček

Foto: © Richard Koníček, © Ing. Olga Koníčková

www.mlcoch.net

www.erotickyveletrh.cz

www.sexdolls.cz

https://www.facebook.com/events/1504049583223251/

www.sestryvecneradosti.cz

www.angelwickyofficial.net