Dvě fotovýstavy: Poznej svět, poznáš sebe /Ladislav Ryvola: Jižní Čechy - Blatensko

03.02.2016 15:09

Galerie Idea

2. 2. - 2. 3.  2016

Na únorové vernisáži v Galerii Idea jsme se zúčastnili akce, kterou připravila sympatická galeristka Olga Trusková (sama aktivně maluje a její obrazy si můžeme v její Galerii Idea také zakoupit), tentokrát ve znamení dvou rozdílných fotografických  výstav. V zadní části galerie jsme zhlédli povětšinou exotické výsledky soutěže pořádané Domem zahraniční spolupráce ´Poznej svět, poznáš sebe´a  v přední části galerie jsme vystavili (prodejní) snímky fotografa Ladislava Ryvoly, který fotografoval krásy domácí pahorkatiny Blatenska v jižních Čechách.  Ryvola byl osobně přítomen.

 

Poznej svět, poznáš sebe

7.  ročník tradiční fotosoutěže pořádané Domem zahraniční spolupráce nese název „Poznej svět, poznáš sebe“. Abychom lépe poznali sami sebe prostřednictvím okolí, musíme navštívit odlehlé kouty světa, nebo se jen pozorně rozhlížet kolem sebe a všímat si zajímavých lidí, míst či okamžiků.

Vítězné (barevné) snímky byly nafotografovány např. ve vzdálené Kubě, Berlíně, Novém Zélandě či pod Rozsutcem. Dům zahraniční spolupráce je příspěvková organizace zřízená MŠMT s více než třicetiletou historií. Má na starosti řadu mezinárodních programů a realizuje aktivity vztahující se k oblasti podpory vzdělávání. Posláním instituce je zajišťovat studijní a výzkumné pobyty oficiálně nominovaných stipendistů na základě mezinárodních smluv a činnosti s tím spojené.

 

 

 

 

 

 

 

 

Naučili jsme se tolik hledět pouze sami na sebe, že občas zapomínáme, jak krásný svět je. Stačí se jen pořádně dívat. “

(Romana Říhová)

 

Jižní Čechy – Blatensko

Ladislav Ryvola

Krásu západní části jižních Čech představil fotograf Ladislav Ryvola ve svých vystavených (barevných) fotografiích, v nichž se poeticky odráží duše pahorkatiny plné rybníků, lesů, luk a polí mezi Blatnou a Strakonicemi.

Ladislav Ryvola je dítě měnové reformy a rok 2016 je pro něj významný dvěma událostmi. Čeká ho jeho 1. výstava fotografií a půl roku poté nástup do starobního důchodu. Fotografii měl rád již jako kluk, kdy pomáhal svému otci přendávat fotografie z vývojky do ustalovače v temné koupelně na pračce jejich břevnovského bytu.

 

To pravé nadšení pro hru barev, světel a stínů ve mně propuklo po padesátých narozeninách, kdy jsem od rodiny dostal svůj první digitální fotoaparát,“ dodal autor výstavy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

170 00 Praha 7

Františka Křížka 10 (vchod z Vinařské)

 

Máme otevřeno:

úterý – čtvrtek: 12:00-18:00 hodin

pátek: 12.00 – 17.00 hodin

sobota, neděle, státní státky: po předchozí domluvě

www.galerieidea.cz

Hodnocení:  79 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva Olgy Truskové)

Foto: © Ing. Olga Koníčková