Dušan Kochol: Jako kapka inkoustu ve sklenici mléka aneb neupřednostňujme fyzickou úplnost před tou psychickou!

26.05.2016 14:34

Galerie Fotografic – Praha

18. 5.  – 30. 6. 2016

 

Na vernisáži fotografií Dušana Kochola jsme zhlédli jeho sérii mužských portrétů (40), většinou mužů kolem třicítky. Černobílé fotografie zobrazují konkrétní věk a stav duševního vývoje, se kterými se autor prostřednictvím projektu ztotožňuje.

  •  

Dušan Kochol  „patří k velkým nadějím mladé generace současné slovenské fotografie. Přitom jeho místo v ní je velmi specifické, jeho práce se značně odlišují od dominantních směrů dnešní fotografické tvorby. Málokdo je ochoten ve svých fotografiích prozradit tolik ze svého života, ze svých vztahů i ze svého nitra jako on", řekl o Kocholovi  prof. PhDr. Vladimír Birgus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na  jednotlivých fotografiích rozpoznáme (zcela nepřehlédnutelné - abstraktní) inkoustové skvrny, které se volně odvolávají na skvrny z Rorschachovho testu. Abstraktní obrazce vznikaly přímo při jednotlivých fotografických sezeních. Autor během těchto sezení sám začal vyprávět o sobě, sám se modelům tak otevřel, takže získal větší důvěru. Autor poprosil každého fotografovaného, aby vytvořil obrázek tak, že vyleje inkoust na papír, ten se přeloží na polovinu a zase otevře. Vznikne zdánlivě symetrická skvrna. A pak si Kochol nakonec s fotografovanými vyprávěli o tom, co v abstraktních skvrnách vidí a podle toho se i jednotlivé fotografie jmenují. 

 

Každá kreativní práce je podle Kochola terapií

Během interpretace výjevů pozorovaných na papíře se dialog zaměřil na vnímání vlastní transformace, ke které dochází při vnitřním zrání muže. Akt fotografování vklouzl do jisté míry do roviny psychologické studie. Nepopsaná strana, nabývající svůj obsah krvácením inkoustu, se stala analogií pro snímanou tvář jako projekci osobnostních rysů a myšlenkových pochodů. Při této práci sklouzávající až do fikce. Dušan Kochol využívá roli kompozice, světla i pózy.

 

Dušan Kochol (1983)

  • pochází ze Slovenska, kde absolvoval studium propagačního výtvarnictví designu na Uměleckoprůmyslové škole
  • studoval v kurzech fotografie v Londýně (Central Saint Martins College of Art and Design a London College of Fashion)
  • v oblasti fotografie získal titul bakaláře umění
  • doktorandské studium završil na Institutu tvůrčí fotografie v Opavě
  • je zakladatel bratislavského fotografického OFF_festivalu a šéfredaktorem magazínu FORM
  • vystavoval v galeriích na Slovensku, v České republice, Rakousku, Polsku, Německu, Litvě, v Anglii a ve Spojených státech

 

110 00 Praha 1 - Staré Město

Stříbrná 2

www.dusankochol.com

Partner projektu: Liga za duševné zdravie

 

Web: https://www.fotografic.cz

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková