David Vávra: Běžet s materiály aneb ´Smalt Art = Smile Art´

08.03.2017 14:13

Galerie Kuzebauch - Praha

8. 3. — 12. 5. 2017

 

 

 

Na vernisáži výstavy v Galerii Kuzebauch, výstavy architekta, herce a výtvarníka Davida Vávry - Běžet s materiály, byl kromě možná až stovky dobře se bavících návštěvníků přítomen i sám David Vávra, jenž  9. 3. 2017 dosáhne 60 let. (I my z redakce mu tímto přejeme do dalších let hodně zdraví a hodně radosti z další tvořivé práce... )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Při zahájení výstavy si David Vávra neodpustil, aby nám, po postupném navlečení na sebe několika vest se startovními čísly závodů, nepřevyprávěl svůj humorný příběh o zatrachtilých problémech z běžeckého závodu na  Jizerské padesátce, kde mu praskla jedna z lyžařských bot ... a kdy zoufale hledal nápravu… a  když ji shledal, tak  závod doběhl s botou vyspravenou (uměle a umělecky) lepicí (mnohou!) páskou… (předmětnou botu proto Vávra vystavil rovněž)...

 

David Vávra

své životní jubileum oslaví sérií výstav, které se v průběhu roku 2017 uskuteční na různých místech (např. v pražské Galerii J. Fragnera – Běžet s domy).

 

 

 

 

V Galerii Kuzebauch si tak můžeme prohlédnout jeho nesčetné materiálové experimenty.

 

 

 

 

 

Jak jsme se při zahájení výstavy dozvěděli, David Vávra již od podzimu 2016 navážel do břevnovské Galerie Kuzebauch nesčetné množství předmětů, které mínil vystavit. Na dotaz galerie, kdo udělá výběr exponátů, Vávra suverénně odvětil...

 

Nikdo nic vybírat nebude, protože ta vaše minimalistická estetika dostane prostě na frak, … chci, aby to v galerii vypadalo jako v zapadlém vietnamském krámku. A hotovo.“

Což se opravdu povedlo dokonale, jak jsme na místě zjistili…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na výstavě si tedy kromě exponátů, Vávrových produktů,  můžeme na cca desítce  panelů přečíst, do jakých oborů lidské tvořivosti a umění se David Vávra (skoro můžeme říci -   renesanční to člověk) s vervou pustil. Ať již se jedná o porcelán, spékané či ručně foukané sklo… kravaty nebo modely… smaltované obrazy pro přehlídku v Ostravě…   

 

 

David si materiály vybírá na první pohled a náhodně. Nebo lépe řečeno – materiály si vybírají Davida. Beton, sklo, porcelán, textil, papír, kov, hlína i plast. Žádný materiál není preferován ani zatracen. A tvarosloví je bujaré, hravé, překvapivé.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Expozici dominuje perspexový stůl, inspirovaný výstavou Expo v Bruselu 1958, který má nohy z násady od krumpáčů. Před téměř 20 lety ho David navrhl pro interiér divadla Dobeška.

 

Na výstavu patří i dlouhatánské kravaty - ke každé z nich napsal David báseň

 

Do vily soukromého investora navrhl reliéf z betonu inspirovaný zkamenělým trilobitem

 

 

 

 

 

 

 

 

Mosazné madlo navržené pro Švandovo divadlo, vypadá jak z počátku minulého století

 

V interiérech – kostelů, kaváren, divadel – autor často používá skleněné tabule, vytvořené metodou ´fusing´ v TGK Skalice

Kreslí, ilustruje a píše texty

 

Navrhl obal na preservativ stejně jako vzhled obchůdku Kondomérie

 

V galerii vystavuje také křehký porcelánový čajový servis inspirovaný pobytem v Japonsku

 

Seznam exponátů se zdá býti nekonečným. Má ale vždy společné jmenovatele: radost z tvorby, spontánnost, divokost, neokázalost, pestrost, barevnost, nespoutanost, zvědavost a pokoru.

 

David je David. Na nic si nehraje. Na trendy nedbá, svoje výtvarné vidění má propojené s humorem divadla Sklep. A to je návod, jak chápat Davidovu estetiku. Pěkně při zemi. Humor nesmí chybět. Překvapení taky ne. Nasazení je tu vždy, protože Davidovi bije v hrudi srdce sportovce. Fair play je samozřejmostí. Pracuje s láskou a úctou k životu, které čerpá z křesťanské víry.

(zdroj: text Lucie Havlová, spolumajitelka Happy Materials Galerie Kuzebauch )

 

169 00 Praha 6

Říčanova 19

(tramvají č. 22 nebo 25 do zastávky U Kaštanu, pak po schodech nahoru, cca 300 m pěšky směrem k Břevnovu…)

 

Máme otevřeno: po – pá: 10.00  - 17.00 hodin

Vstup: volný

Galerie (je provozována společně s prima bistro a kavárnou DO KO LA) a je dočasně přístupná pouze po zazvonění na zvonek Happy Materials nebo Knihovna materiálů.

 

Galerie Kuzebauch byla založena v Praze v roce 2012. Prezentuje výjimečné příklady studiových děl jak mladých, tak zavedených designérů a výtvarníků, kterým tak pomáhá zviditelnit se napříč uměleckými obory a kontinenty. V posledních třech letech se zaměřuje na výstavy sklářských výtvarníků.

 

Hodnocení:  89 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

https://art.ihned.cz/umeni/c1-65649280-david-vavra-60-galerie-jaroslava-fragnera-kuzebauch-vystava

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/david-vavra-vnima-architekturu-jako-sluzbu-bez-cloveka-neni-ziva/1457921