Co připravil na rok 2015 Národní památkový ústav (NPÚ) aneb Velká hradozámecká inventura!

10.03.2015 11:17

Na tiskové konferenci  NPÚ  ve středu 4. 3. 2015, která se uskutečnila v překrásných prostorách NPÚ na Valdštejnském náměstí v Praze 1,  jsme byli seznámeni s pečlivě připraveným programem (čítající desítku stránek) na našich hradech a zámcích, a také s potěšujícím pro NPÚ faktem, že ve velmi úspěšném roce 2014 na stovku památek ve správě státu přišlo 4,8 milionu  návštěvníků.  Nejnavštěvovanější památkou ve správě NPÚ se loni opět stal zámek Lednice.

 

Na tiskové konferenci byli přítomni gen. řed. Naďa Goryczková, která rovněž vyjádřila potěšení nad vysokou návštěvností výstavy Hrady a zámky objevované a opěvované, která probíhá do 15. března 2015 v Jízdárně Pražského hradu. Náměstek pro správu památkových objektů Petr Fedor vyjádřil zájem udržet návštěvnost hradů a zámků v letošním roce aspoň na úrovni roku 2014.   

 

 

V letošním roce 2015, jak řekla generální ředitelka NPÚ, Naďa Goryczková,  v roce 2015 chceme připomenout tisíciletou historii hradeckozámeckého komplexu. ´

 

Pro letošní 5. ročník projektu Po stopách šlechtických rodů jsme pro návštěvníky památek připravili program  ´ Velká hradozámecká inventura´. Zaměřuje se na aristokratická sídla a význam jejich majitelů v historii, ale také na proměnu sídel v moderních dějinách, hlavně v posledních 25 letech. Příznivcům památek to umožní nahlédnout pod pokličku činnosti kastelánů hradů a zámků, pochopit principy fungování provozu památek a hlavně poznat zákulisí a důvody jejich proměn“.

 

  • projekt je reakcí na skutečnost, že NPÚ spravuje prvotřídní soubor státních hradů a zámků, má v této své činnosti zkušenosti i í praktické výsledky a zájem prezentovat je stále častěji a důkladněji všem návštěvníkům.
  •  
  • připravujeme  výstavy, kde  současný  stav hradů a zámků srovnáváme se situací před lety, před jejich obnovou
  •  
  •  kasteláni plánují komentované prohlídky míst, která se za poslední roky nejvíce změnila, a  podělí  se i o vzpomínky, co vše to obnášelo
  • kasteláni  vysvětlí, jak se na hradech a zámcích připravují prohlídkové trasy
  • kasteláni vysvětlí, jak se ze sbírek (tzv. mobiliárních fondů) vybírají cennosti, které bude možné na prohlídkových trasách vidět
  •  
  •  
  • Ilustrační foto tvrze Kralovice u Prahy
  •  
  • přivítáme  návštěvníky hned na třech  obnovených českých  památkách, které byly financované s podporou evropských dotací prostřednictvím projektu Integrovaného operačního programu (IOP)

  - na  barokním hospitálu Kuks (28. – 29. 3. 2015)

-  v areálu zámku Veltrusy (13. 6. 2015)

-  v zámku Valtice (25. 6., 12. 9.  2015)

 

  • ´ožijí´ některé významné osobnosti první poloviny 19. století i empírové stavby a malebný jihočeský zámek Kratochvíle oslní renesancí renesance

 
První návštěvníky přivítme letos na většině hradů, zámků a dalších památkových objektech na začátku dubna – ve středu 1. dubna 2015  či první dubnový víkend.

 

  • 600 let letos uplynulo od další významné události, která v důsledku změnila dějiny Evropy – od kostnického koncilu a upálení mistra Jana Husa 6. července 1415. Národní památkový ústav bude pod názvem Památka Jana Husa připomínat život, myšlenky a dílo mistra Jana Husa, jeho životní cestu a kulturu i každodenní život té doby přednáškami, divadlem, koncerty i duchovními programy hlavně na hradech Krakovec, Lipnice a Landštejn a v Sázavském klášteře.
  •  
  • I v letošním roce bude pokračovat program pro věrné návštěvníky nazvaný Klíč k památkám, k němuž se připojilo 130 hradů, zámků, klášterů, historických pivovarů a dalších památek státních, městských i soukromých. Princip programu je podobný jako v minulých letech – za pět vstupenek návštěvníci získají šestý vstup zdarma. Vstupy jsou zaznamenávány razítky do návštěvnického pasu, který si lze vyzvednout v pokladnách památek a jenž platí do konce roku 2015. Odesláním orazítkované kartičky se návštěvníci mohou zapojit do soutěže o zajímavé ceny.

 

V roce 2015 totiž uplyne 20 let od vyhlášení plošné památkové ochrany řady historických měst a vesnic, tedy od rozhodnutí, které umožnilo památkářům věnovat péči městským a vesnickým sídlům jako celkům. Dvacáté výročí tohoto rozhodnutí je pro Národní památkový ústav příležitostí oslavit institut plošné ochrany sídel, který v současnosti znamená možnost pečovat o hodnoty a krásy historického jádra 295 měst a 274 vesnic a zachovat je v dobrém stavu pro nás i pro následující generace; je to také důvod, proč se mohla stát vyhledávanými cíli návštěvníků z tuzemska i zahraničí.

 

Oceníme úsilí vlastníků památek - druhým rokem je vyhlášena Cena Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro (česky Dědictví pro budoucnost), jejímž udělením Národní památkový ústav upozorňuje na pozitivní příklady a příběhy v oblasti památkové péče a především oceňuje ty, kteří se o ochranu památek přičiňují.

 

Úspěšné počiny realizované v roce 2014 budou letos oceněny ve 4 kategoriích:

obnova památky, restaurování (za příkladné a zdařilé restaurování kulturní památky či její části)

 

 objev, nález roku (významný objev na památce, objev do té doby neznámého objektu, předmětu kulturní hodnoty, archeologický objev, autorské určení díla apod.)

 

 prezentace hodnot (výstava, nová instalace, publikace, mediální odborná prezentace apod.)

 

záchrana památky (záchrana součásti kulturního dědictví na poslední chvíli, nezištnou iniciativou, koupí, mobilizací dobrovolníků apod.)

 

 Podobně jako v loňském roce může udělit generální ředitelka NPÚ Naděžda Goryczková cenu významné osobnosti v oblasti památkové péče. Novinkou oproti loňskému prvnímu ročníku je ocenění veřejnosti, které si odnese nominovaný z kterékoli kategorie na základě hlasování veřejnosti.

 

  • Návštěvnost památek pravděpodobně ovlivňuje počasí. Rostoucí počet návštěvníků hradů a zámků v letech 2010 až 2012 snížily v roce 2013 povodně, meziroční propad ale činil jen 2 %  díky teplému podzimu. Meziroční růst o 575 000 návštěvníků na loňských 4,8 milionů lidí, tedy o 13,3 %, NPÚ připisuje doprovodnému programu, speciálním prohlídkám (pro rodiny s dětmi, noční i kastelánské), slavnostem jako je Hradozámecká noc, kulturním akcím či jarmarkům a trhům, které mnohde kasteláni organizují.

 

www.npu.cz
www.facebook.com/NPU.cz

       www.facebook.com/hradyzamkyaostatni

       www.youtube.com/user/npuvideo

       www.hradbitov.cz

       www.zamek-zleby.cz

       www.zamek-kynzvart.cz

      www.klaster-sazava.cz

      www.zamek-bucovice.cz

      www.hospital-kuks.cz


Hodnocení: 80 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková