Chladná krása kovu v záplavě narcisů aneb jak ananasy zachránily Královskou zahradu

08.03.2015 09:56

Empírový skleník - Královská zahrada/Pražský hrad

6. – 15. 3. 2015

 

 

 

 

 

Právě jsme se vrátili z Hradu… Okřídlená věta jistého státníka přinesla kdysi všelicos. Ta naše parafráze této věty – jak věříme – potěší dnes a až do 15. března 2015 i návštěvníky Pražského hradu. Zejména pak ty, co milují květiny a kovové artefakty se zajímavou historií.

 

Předjaří v Královské zahradě

Pozvánka, která nám přišla našemu webu www.www-kulturaok-eu.cz od spřízněné Správy Pražského  hradu,  nám - kromě již prosluněnějších dnů - připomněla, že začíná předjaří. Stálo v ní totiž, že začíná předjaří v Královské zahradě. A to už třetí v pořadí, tedy tradiční. A když to sděluje Správa Pražského hradu, tak to tak musí být. A bylo.

 


 

 

 

 

 

 

 

Rychle na výstavu, která vám provoní den

Zahrad Pražského hradu je víc. Ta, která se nazývá  Královskou, je ta, na niž narazíte hned  cestou od tramvaje č. 22 směrem k Hradu. Její vchod je přímo naproti vchodu do Jízdárny Pražského hradu, který zase nepřehlédnete především díky frontě zájemců o výstavu, o které jsme už na našem webu www.www-kulturaok-eu.cz informovali, a jmenuje se Hrady a zámky opěvované a objevované. 

Jakmile vstoupíte do protější Královské zahrady, tak kousek od vchodu, po levé straně, na první pohled kryt živým plotem, najdete tak zvaný Empirový skleník (povedou vás tam poutače),  kde , 6. března 2015 začala úžasná, ale bohužel pouze pomíjivá výstava (trvat může jen do 15. března 2015, kdy bude po všem) nazvaná Chladná krása kovu v záplavě narcisů. A právě rozkvetlé narcisy jsou příčinou pomíjivosti výstavy. První rozkvétají právě dnes a poslední odkvetou 15. 3. 2015. To je příroda, s tím se nic nenadělá.

 

 

Výstava pro celou rodinu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Řekne se narcisy. Ale pozor, ve druhé části  Empirového skleníku najdete doslova záplavu rozkvetlých narcisů. A ne jen takových těch, co známe od stánků s květinami někde na nárožích. Zde je – pečlivě vystaveno, označeno a vysvětlivkami doplněno – přes čtyři desítky odrůd, speciálně přirychlených hradními zahradníky právě pro tuto výjimečnou akci. Jejich, v drtivé většině převážně žluté květy, doprovázejí, řekněme módně, jako ´přidaná hodnota´ i četné a rovněž nádherně kvetoucí tulipány, hyacinty, modřence, kosatce a další cibulové či hlíznaté rostliny mnoha nádherných barev a omamných vůní.

Prostě zahrádkáři, zahradníci, chataři, chalupáři, domkáři, i ti, co ´jen´ mají pár květinek doma v kořenáči, nutně zaplesají.

 

To hlavní – tedy alespoň podle nás - skrývá ale první část skleníku. Proto jsme zmínili, že výstava je jednoznačně určena pro celou rodinu. Přiznejme si, že ne každý otec rodiny, stejně jako potomek, bude tak dlouho u vytržení z narcisů jako maminka a mnohá dcerunka. Výstava však nabízí kompromisní řešení pro obě části rodiny. Zatímco milovnice květin se mohou kochat záplavou květů, druhá část rodiny zaujme ona - v názvu výstavy avizovaná - ´Chladná krása kovu´, vystavená v hojné míře v první části Empírového skleníku.

 

Chladná krása kovu

Zde dejme slovo hlavnímu autorovi výstavy, Jaroslavu Sojkovi, který nás při zahájení osobně touto částí výstavy provedl a s každým exponátem téměř důvěrně seznámil. Slovo důvěrně jsme použili záměrně, neboť každý z vystavených artefaktů má svou historii a svůj příběh. A každý, a to je na tom snad ještě zajímavější, má vazbu na některého z našich prezidentů a všechny dohromady jsou pro běžného občana takříkajíc neviditelné, protože se nalézají dílem v depozitáři Hradu nebo je měli ve svém bytě či v pracovně prezidenti republiky.

 

Autor výstavy PhDr. Jaroslav Sojka, PhD., (na foto vpravo) k tomu řekl úvodem:

„Letošní výstava je nazvána Chladná krása kovu v záplavě narcisů. Navazuje na předchozí úspěšné výstavy svícnů a váz ze sbírek Pražského hradu. Nyní přináší možnost poznat soubor kovových plastik ze sbírek Pražského hradu. Jen namátkou zmiňme původní návrh J. V. Myslbeka na sochu sv. Václava nebo sochy, které měli ve svém bytě nebo v pracovně prezidenti republiky.“

 

 

 

 

 

 

 

Jaroslav Sojka nás s neskrývaným nadšením seznámil ve svém výkladu ale i s mnoha dalšími artefakty. Jeho výklad byl samozřejmě velice obsažný, barvitý a zajímavý, ale i návštěvník, který neměl to štěstí a neslyšel samotného autora, zjistí mnohé z toho, co netušil. Všechny exponáty jsou totiž opatřeny obsáhlou informační tabulkou, ze které se dozvíme název díla, jeho autorství, dataci, význam a smysl sochy, informaci o její realizaci či naopak nerealizaci, o případném původním umístění, o osudech a genezi její cesty na Pražský hrad, stejně jako osudy artefaktu přímo na Hradě a také jeho případnou chystanou budoucnost.

 

Co nás zaujalo nejvíc

Výstava je především pozoruhodnou přehlídkou děl Myslbeka, Plečnika, Štrusy, Šalouna, Bischoffa, Kafky, Bendy a dalších zvučných jmen. Z věcného hlediska zde najdeme vzácné  předměty jako  

  • závěsný reliéf ´Disputace o Nejsvětější svátosti oltářní´, zhotovený v papežských dílnách v Římě před rokem 1831
  • studii pomníku sv. Václava od sochaře Josefa Václava Myslbeka i se soklem navrženým architektem Bedřichem Ohmanem
  • trojici zmenšených jezdeckých pomníků (prince Evžena savojského a arcivévody Karla Ludvíka) z doby Habsburské a Fridricha II. Velikého, jehož originál nalezneme v Berlíně
  • sochy Cyrila Zatloukala (Rozsévač a Oráč)
  • monumentální socha Josefa Mařatky – Inteligence
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • plastiku Rudolfa Březy – Hudba
  • plastiku ve stylu art deco – Diana na lovu
  • soubor 7 předmětů, které vlastnil Wilhelm von Frick, protektor Čech a Moravy
  • sochu Vlasty Dohnalové – Pešanové – Čistota
  • soubor šesti plastik Jana Štursy
  • sochu Ladislava Beneše – Vítěz
  • dva návrhy pomníku Milana Rastislava Štefanika od Bohumila Kafky
  • dvě díla Ladislava Šalouna
  • sochu Aloise Sopra – Žena s dítětem
  •  
  • dílo Karly Vobišové – Ženy vztyčující prapor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dva unikáty, jimž náročné restaurování vdechlo nový život

V krčku spojujícím obě části Empirového skleníku jsou dvě starobylé památky, které byly čerstvě odborně restaurovány.

Tou první je kovová soukromá císařská pokladna Ferdinanda V. Dobrotivého na tehdejší dobu s pozoruhodným zabezpečovacím systémem, který je dodnes funkční a až neuvěřitelně kvalitní zámečnickou prací.

Tou druhou pak je barokní plechový císařský orel, který až do roku 1918 ukončoval kamennou kašnu na II. nádvoří Pražského hradu.

 

 

 

 

 

 

 

A ještě vysvětlení zmínky o ananasech

V témže krčku jako obě restaurované památky se nalézá i ananasovník. Má připomínat, jak podrobně vysvětluje připojená informační tabule, zajímavou a pro Královskou zahradu klíčovou událost. V době po nástupu Marie Terezie na trůn došlo k válečným událostem, při nichž Prusové na čas okupovali Prahu. Pruský generál Püller za své sídlo zvolil Letohrádek Královny Anny. To ohrozilo likvidací přiléhající Královské zahrady. Zoufalý, ale vynalézavý zahradník přišel na úžasný nápad. V Královské zahradě se v té době pěstovaly tehdy zcela vzácné ananasy pro vídeňský dvůr a další dostupné lokace. I nabídl je generálovi s tím, že když nezničí zahradu, budou i pro něj. A uspěl. Generál Královskou zahradu ušetřil a slouží nám díky tomu dodnes.

 

Takže honem do Královské zahrady!

Celou výstavu doprovázejí poučné texty s kvalitní grafickou úpravou, které návštěvníkům zpříjemní i případné čekání. Dozvíme se z nich mnohé o historii Královské zahrady, o všech stavbách v ní a mezi naaranžovanými narcisy si ozřejmíme i pradávný příběh chlapce, posedlého vlastní krásou, které dal přednost před láskou. Jmenoval se Narkissos a jeho originální socha se našla v Pompejích…

Takže honem do Královské zahrady Pražského hradu, na již III. ročník Předjaří v Královské zahradě. Výstavu pro nás připravila Správa Pražského hradu pod laskavou záštitou paní Ivany Zemanové, manželky prezidenta České republiky. Jistě potěší každého, kdo ocení spojení krásy a poznání a chce přijít do Královské zahrady v čase, kdy se příroda teprve probouzí ze zimního spánku.

 

Vstupné: 20 Kč

Otevřeno denně od 10 do 16.30 hodin

Informace: 224 372 434

www.kulturanahrade.cz

 

Pokladna je při vstupu do Královské zahrady, toalety v protější budově Jízdárny, kde lze posedět i v kavárně

Hodnocení: 99 %

 

Richard Koníček (připraveno s využitím tiskové zprávy autora výstavy PhDr. Jaroslava Sojky, PhDr.)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/hrady-a-zamky-objevovane-a-opevovane-aneb-znovuobjevme-jejich-kouzlo-/