Cesty mohou býti rozličné aneb jenom vůli všichni mějme rovnou (J. Kollár, Slávy dcera)´

08.10.2015 15:33

Galerie Národní technické knihovny – Praha

1. – 30. 10. 2015

 

 

Přijali jsme na www.www-kulturaok-eu.cz pozvání na vernisáž bilanční výstavy ´Cesty mohou býti rozličné´ , která se uskutečnila u příležitosti připomenutí výstav výtvarného umění v ústavech Akademie věd České republiky k 125. výročí založení České akademie věd a umění. Akce se zúčastnilo spousta návštěvníků i umělců, jako nap. Kurt Gebauer a Jiří Sozanský. Úvodní slovo pronesli ředitel NTK - ing. Martin Svoboda, prof. Pavel Janoušek, doc. Ivan Havel a Jiří Hůla.

 

Výstava ´Cesty mohou býti rozličné´ bilancuje výstavní činnost ve vědeckých ústavech Akademie věd ČR/Československé akademie věd v období od vzniku ČSAV v 50. letech minulého století dodnes. Je jednou z řady akcí, jimiž Akademie věd ČR připomíná 125. výročí vzniku své předchůdkyně, České akademie věd a umění.

 

Název výstavy odkazuje k faktu, že podněty k pořádání výstav v akademických ústavech byly a jsou různé – od snahy výtvarníků nalézt prostor pro prezentaci svých děl po zájem badatelů o konfrontaci s imaginací výtvarníků.

 

Klíčem k výběru děl pro tuto výstavu je účast výtvarníků na některé z výstav, které se uskutečnily ve vědeckých ústavech Akademie věd ČR, resp. ČSAV v uvedeném období. Ústavy Akademie věd byly v 70. a 80. letech jedním z mála míst, kde mohli vystavovat neoficiální a mnohdy i politicky nežádoucí výtvarní umělci.

 

Nejznámější je výstavní činnost Ústavu makromolekulární chemie v Praze 6 na Petřinách, která probíhá bez přerušení od 70. let minulého století dodnes. V čase normalizace zde návštěvníci viděli díla velkých jmen českého výtvarného umění. Příležitostně se konaly výstavy i na několika dalších vědeckých pracovištích, kupř. v Mikrobiologickém ústavu nebo v Ústavu teorie informace a automatizace.

 

V současnosti se výstavy současného výtvarného umění pravidelně konají kromě Ústavu makromolekulární chemie (Makráč) také v prostorách Akademie věd na Národní třídě a v Geofyzikálním ústavu v Praze 4 na Spořilově. Právě zdejší otevřený cyklus výstav Setkávání byl bezprostředním impulsem k uspořádání této bilanční výstavy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Výstava představuje mj. sochy Kurta Gebauera, Věry a Vladimíra Janouškových, Stanislava Judla, Karla Nepraše, Jiřího Žlebka, Olbrama Zoubka, svitky Josefa Hampla, Olgy Karlíkové, Václava Stratila, Miloše Šejna, obrazy Čestmíra Kafky, Aleše Lamra, Jiřího Načeradského a Jiřího Sopka, díla účastníků zakázané výstavy Konfrontace z r. 1978 (Michael Rittstein, Václav Bláha, Petr Kouba), práce výtvarníků vystavujících v poslední dekádě v Geofyzikálním ústavu AV ČR (Zdeněk Sýkora, Marie Blabolilová, Pavel Rudolf, Inge Kosková, Jindřich Růžička, Jiří Lindovský, Jan Kubíček, Jindřich Zeithamml) a v Ústavu makromolekulární chemie (Jana Babincová, Jonáš Czesaný, Ladislav Jezbera, Jakub Tytykalo, Eva Pejchalová, Rudolf Samohejl, Dagmar Šubrtová, Martin Zet).

 

 

 

 

 

 

Jana Babincová

Hard Times/Těžké časy, 2015

 

Kompozice obrazů je odvozena od bodů,

které vznikly vytančením na plátnech při poslechu hudební skladby ´Hard Times´ interpreta Patricka Wolfa.

Jednotlivé plochy a barvy kódují písmena abecedy. V malbách je zapsán text této písně.

 

Vystaveny jsou rovněž fotografie z výstav od Hany Hamplové a Blanky Lamrové a dokumentace, shromážděná Archivem výtvarného umění.

 

Výstavu doplnil stejnojmenný sborník, který představuje úvahy na téma věda a umění v textech fyzika B. Pascala, v medailonech J. Nerudy a ve 2 současných textech. Sborník obsáhne také profily všech ústavů Akademie věd, které se snažily nebo stále snaží obohatit vědecké prostředí výstavami výtvarného umění. Součástí profilu jednotlivých ústavů jsou rozhovory s osobnostmi, které za výstavami stály a stojí, soupisy výstav a rozsáhlá obrazová dokumentace. /zdroj: Jiří Hůla/

 

Hudební vložka: Clarinettino - Concertino pro klarinet a smyčce op. 11 Ondřeje Kukala hráli Ludmila Peterková, Bennewitzovo kvarteto a Pavel Klečka

 

Titul: Sborník ´Cesty mohou býti rozličné´

Autoři: Jiří Hůla, Radoslava Schmelzová, Barbora Špičáková

Počet stran: 320

 

Pořadatelé  výstavy:

Geofyzikální ústav AV ČR, v. v. i.

Archiv výtvarného umění o. s.

Ústav makromolekulární chemie AV ČR, v. v. i.

Městská část Praha 6

 

160 00 Praha 6 – Dejvice

Technická 6/2710 (areál ČVUT)

 

Máme otevřeno:

pondělí  - pátek 10.00 - 18.00 hodin

sobota:  10.00 – 16.00 hodin

 

Vstup: volný

https://www.techlib.cz/cs/

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková