Barbora Myslikovjanová: Holčička z odvrácené strany noci aneb já jsem ta chyba…

22.04.2016 18:26

The Chemistry Gallery - Praha
22. 4. – 14. 5. 2016

 

Na vernisáži nové prodejní výstavy (kromě těch, které jsou ze Sbírky Patrika Šimona), která se konala v The Chemistry Gallery,  nás okamžitě upoutaly práce Barbory Myslikovjanové svou výraznou emotivní silou. Na www.www-kulturaok-eu.cz jsme se smutkem dívali na hrůzné velkoformátové akryly na plátně i na papíře, které byly plné bezmocných týraných dětí. Žádné dítko se tu nedokáže ani nesmí usmát. Subtilní autorka B. M. nám prozradila, že je to její první samostatná výstava, že je dcerou učitelky, a tak proto si pro své malířské práce zvolila téma týraných dětí v rodině, protože se s nimi osobně setkala.

 

 

 

 

 

 

 

 


„Na současné umělecké scéně se Barbora Myslikovjanová zjevuje jako výrazný individuální solitér s autentickou hodnotou vlastního života odrážejícího se v jejím díle.

Dílo Barbory M. upoutá na první pohled svou výraznou emotivní silou. Teprve v dalších vrstvách pronikáme do příběhu bolesti a zjišťujeme, co všechno se může skrývat ve slupce klišé nevinného dětství, které pro mnohé s odstupem času bývá spojováno se ztraceným rájem.

Ale jak uchopit dílo, kde ráj ještě nenastal? A už nikdy nenastane.

 

 

 

 

 

 

 

Každý obraz mladé malířky působí zvláštní subtilní atmosférou jakéhosi návodu na rodinné štěstí. Figurální kompozice s bravurně zvládnutou psychologií v nás vyvolávají zvědavost, protože každá souvisí s tou předchozí. Obrazy působí jako sekvence z neorealistického filmu. Operují s prudce kontrastní barevností a ne vždycky na nich vystupují děti v lichotivých souvislostech.

 

Možná i proto, že marně ve své osamocenosti a opuštěnosti nehledají viníka, ale vyprahle nechávají zrcadlit bolest v závoji tajemství. Děti odevzdané napospas dospělým, tedy těm, jejichž tváře nezachytíme žádným očním kontaktem, protože je nahrazuje divák sám. Dokonale zvládnutá forma a obsah už v dnešním světě instantních hodnot působí jaksi nepatřičně, ale právě proto obnažuje skutečný příběh o člověku a jeho démonech, a ten přece nikdy nelze obejít mlčením.“ (Patrik Šimon)

 

Malířka pochází z Moravy, žije a pracuje v ateliéru Praze, prošla ateliérem Michaela Rittsteina, nyní působí v ateliéru Vladimíra Kokolii na AVU v Praze. Ráda by vystavovala i v cizině…  téma týrání dětí je bolestným tématem v celém světě…

 

Kurátor: Patrik Šimon

 

170 00 Praha 7

Bubenská 1
Vstup: volný


www.thechemistry.cz

www.patriksimon.cz

Hodnocení:  89 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková