Archiv sběratele Štěpánky Sigmundové a Kláry Vystrčilové aneb proč zvedáme rukavici vhozenou?!

22.05.2015 16:44

Galerie AVU - Praha
22. 5. – 5. 6. 2015

Na vernisáži výstavy v Galerii AVU -  ´Archiv sběratele´ Štěpánky Sigmundové a Kláry Vystrčilové – kde obě autorky byly osobně přítomny, na  absolventské  dvoj-výstavě  autorek rozdílného naturelu i tvůrčího výrazu, jsme byli vyzváni  ke zvednutí hozené rukavice. Nebo spíše rukavičky. Rukavičky z bílé bavlny, jakou si navléká archivář, badatel, sběratel. 

 

 

V případě Klářiných vyšívaných portrétů jde spíš o netradiční módní doplněk jejích uhrančivých modelů.

 

Štěpánka Sigmundová ji naopak symbolicky nabízí k použití neznámému pozorovateli, který se může postupně probírat jejími uloženými zpomínkami.

 

 

 

 

V práci obou umělkyň se kumuluje čas - dlouhý čas pozvolného vzniku díla, i důvěrný čas vlastního setkání s objektem jejich zájmu - ať už je tímto objektem druhý člověk nebo neživá věc. V kulisách ze starých skříní i ve zbrusu nových zásuvkách nám Štěpánka i Klára odkrývají svoje poklady. Vyzbrojeni bílou rukavičkou senzitivity milovníka umění si je můžeme zblízka prohlédnout i my.

Umělkyně, designérka i módní návrhářka Klára Vystrčilová

Zhlédli jsme kolekci jejích vest a kožených bund (kožených), které Klára  vyšívá samaručně, přičemž jako předlohu používá fotografii, kterou si sama vytvoří. Vidíme nevšední umělecké portréty, které autorka trpělivě vytváří několik měsíců.

  • 1990: narodila se v Uherském Hradišti
  • studuje  poslední  ročník Ateliéru malby pod vedením Vladimíra Skrepla na pražské AVU
  • k  návratu k  tradiční technice výšivky z rodného Slovácka dospěla  už od střední školy (propojuje folklórní vzory s pracemi módních návrhářů)
  • její výšivky  jsou podobenstvím o intimitě dnešní doby, mezilidských vztahů, gayů a lesbiček. Výsledný oděv připomíná mnohdy  bohatě zdobená liturgická roucha

Přední strana obleku znázorňuje okázalost a velikost víry, výšivka na zadní straně je pak oddanost a snaha přiblížit se člověku zobrazením lidských figur,“  řekla autorka, jež má své prstíky jistě rozpíchané)

 

Štěpánka Sigmundová si dala práci a vystavila nám (na stěně od podlahy až ke stropu) vskutku monumentálním způsobem nashromážděné fotografie ...a naopak do svých zásuvek umístila kromě jiných předmětů  také své skleněnky, mušličky i roztodivnou .  roztomilou . neobvyklou.  dvojlžičku…ale sběratelkou v pravém slova smyslu samozřejmě není,  nebylo to však ani v tomto případě cílem. Sběratel musí totiž více o své sbírce znát...)

 

 

 

 

 

 

 

https://www.facebook.com/events/818245668230478/

170 22 Praha 7

U Akademie 4
 

 

 

 

 

 

www.avu.cz<https://www.avu.cz>
www.designvid.cz

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/nejlepsi-krejci-ve-meste-the-best-tailor-in-town-aneb-co-znamena-%c2%b4neudrzitelna-lehkost-prirazeni-formy-k-obsahu%c2%b4-%21/

 

Hodnocení: 80 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva: Blanka Čermáková - internet)

Foto: © Ing. Olga Koníčková