Alexander Hackenschmied: MEXICO 1940 aneb zapomenutá vesnice již zapomenutá není

13.10.2017 12:13

Synagoga na Palmovce – Praha

11. - 22. 10. 2017

 

 

 

 

Na vernisáži nové výstavy v Synagoze na Palmovce jsme si v překrásně potemnělém, zároveň osvětleném, prostoru synagogy prohlédli novodobé digitální tisky původních černobílých fotografií, jejichž autorem je  Alexandr Hackenschmied, který by letos oslavil  110. své narozeniny.  Byl avantgardní filmař a fotograf, karlínský rodák a držitel Oscara.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vystavené snímky byly pořízeny během natáčení Hackenschmiedova  prvního amerického filmu Zapomenutá vesnice (1940).  Na filmu pracoval jako kameraman s režisérem Herbertem Klinem a není vyloučeno, že se tam potkal s dalším kameramanem tohoto snímku Henri Cartier-Bressonem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ústřední téma filmu vycházelo ze zjištěného smutného poznatku, že polovina vesnických dětí umírá na epidemie. A to z důvodu, že nebylo možné překonat předsudky vesničanů např. vůči bábě kořenářce, či nebylo lékařů, nebylo argumentů, jak přesvědčit vesničany o závadnosti jejich studní.  Natáčení bylo velmi nesnadné nejen s místními dětmi, ale i s místními dospělými. De facto se jednalo o osvětový film. Autorem literární předlohy byl John Steinbeck, který se filmování osobně zúčastnil.

 

Hackenschmiedovo fotografování bylo od počátku jeho profesního života projevem vizuálního objevitelství

a fungovalo jako průprava k průkopnické práci v kinematografii.

Zařadil se mezi vrcholné avantgardní filmaře,

a to svým již prvním filmem Bezúčelná procházka (1930).

Žil, publikoval např. v časopise Pestrý týden a pracoval v Československu až do 15. 3. 1939,

kdy zůstal v Paříži, aby pak emigroval do Ameriky.

 

Výstava ´Alexander Hackenschmied: MEXICO 1940´ byla poprvé byla prezentována v červnu 2017 ve Zlíně v rámci doprovodného programu 57. ročníku Zlín Film Festivalu u příležitosti 70. výročí uvedení filmu Zapomenutá vesnice v Československu. Stalo se tak v roce 1947 na filmovém Festivalu v Mariánských Lázních.

 

Doprovodný program:

  • úterý 17. 10. 2017/ 18.00 hodin: odborná přednáška historika fotografie Pavla Vančáta o Alexandru Hackenschmiedovi s projekcemi filmů Bezúčelná procházka a Meshes of the Afternoon
  • středa 18. 10. 2017/ 18.00 hodin: odborná přednáška kurátora výstavy, fotografa Pavla Diase o Alexandru Hackenschmiedovi a filmu Zapomenutá vesnice
  • každý den v 17.00 hodin se koná 30-minutová komentovaná prohlídka

 

 

 

 

 

 

 

 

Máme otevřeno denně 14.00 – 19.00 hodin (je k dispozici pop-up kavárna)

Kurátor výstavy: fotograf profesor Pavel Dias

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva, artmap)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.8jinak.cz/hackenschmied-110