Alberto Aragón Reyes, Eva Turnová and Armin Thalhammer: Revelations/Odhalení- zjevení aneb když z galerie si uděláme ateliér

04.08.2016 15:15

Galerie U Prstenu - Praha

3.  - 27. 8. 2016

 

Na vernisáži v  Galerii U Prstenu byla zahájena společná (prodejní) výstava  obrazů, soch a fotografií  tří umělců. Všichni autoři byli akci osobně přítomni. Šlo o díla mexického malíře a sochaře Alberta Aragóna Reyese, díla hudebnice, skladatelky a spisovatelky Evy Turnové a o fotografie německého fotografa Armina Thalhammera.

Obrazy a sochy si můžeme prohlédnout v obou podlažích galerie, zejména obrazy od Alberta Aragóna Reyese (*1980), jež je namaloval přímo v Galerii U Prstenu, jak víme, neboť jsme na www.www-kulturaok-eu.cz  již v minulém týdnu zvědavě nahlíželi do výlohy Galerie U Prstenu. Všude jsou také byly stopy malířovy práce, ať již ve formě zbylých plechovek od barev, štětců zamazaných od barev, barevných stop na koberci či štiplavé vůně na obrazech možná ještě nezaschlých. Velkoplošné figurální (ze světa zvířat i lidí) obrazy, hýřící barvami, působí až děsivě. Autor se nám osobně vyjádřil, že doufá, že obrazy nebude muset odvážet domů, že je zde všechny prodá.

 

Je spousta věcí, které jsou lidským bytostem společné: touha, myšlenky, sny, strach, úzkost, přání, štěstí, smutek, a stejně tak záhady našich nejhlubších stavů bytí jako je smrt, láska a tak dál. Pro mě jsou z tohoto pohledu všechna místa stejná; snažím se nevystupovat v roli Mexičana nebo v jakékoli roli, která by mě někam zařazovala v rámci kulturního kontextu, ale vnímám sám sebe jako člověka, který se snaží ve své práci zachytit podstatu věcí a vyjadřuje to prostřednictvím symbolů,“ řekl Alberto Aragón Reyes v rozhovoru Evě Turnerové.

Mezi symboly najdeme v jeho obrazech velmi často např. rybu, která žije hluboko pod vodou (naše podvědomí). Autor se snaží ve vystavené sérii obrazů odhalit zrcadlení reality – materiální svět a postavy v nemateriálním světě, jako zobrazení, které spočívá v nicotě, ve vodě, v zrcadlech, ve snu, v paměti, přáních a tvářích, vyjadřujících proměnu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nás na www.www-kulturaok-eu.cz zaujala autorova socha, která zcela v pravdě vyjadřuje soudní nespravedlnou spravedlnost…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eva Turnerová ke svým obrazům řekla: „Maluju portréty lidí, ke kterým mě váže nějaká silná emoce. Láska, obdiv nebo třeba i hluboké neporozumění. Zachycením něčí podoby se snažím dostat skrz všechny vrstvy jeho obalu a zjistit, co je uvnitř, ale nakonec jsem to vždycky já, kdo prochází nějakou proměnou, která má různá stádia: od snahy mít věci a vztahy pod kontrolou až k pocitu, že nemusím všechno pochopit…“

 

 

 

 

 

 

 

Armin Thalhammer více než 10 let cestoval po světě. Navštívil spoustu různých zemí jen s fotoaparátem. Projel stopem celou Evropu, toulal se po úžasných krajinách Bolívie, najel 6 000 mil po jihovýchodní Asii, objevil krásy Austrálie, kterou procestoval v kombíku, ve kterém také bydlel. Rád se setkává s lidmi a poslouchá jejich příběhy. Fotografie pořízené z jeho cest připomínají ztracenou lidskou touhu spojit se s duchem přírody. Většina jeho snímků je z míst, která mají zásadní význam pro lidi, se kterými se během svých cest setkal.

 

 

110 00 Praha 1

Jilská 14

Máme otevřeno: 12.00 – 21.00 hodin

Vstup: zdarma

 

 

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: Martin Polák)

Foto: © Ing. Olga Koníčková