Adolf Born: ´Turecko a Řecko - má láska´ aneb když nám turecký sed přesto nesedí

01.12.2013 11:29

Galerie Moderna

28. 11. 2013 -  12. 1. 2014 

 

Byli jsme pozváni 27. 11. 2013 na vernisáž prodejní výstavy ´Turecko a Řecko - má láska´, kde jsme vystavili práce malíře a grafika Adolf Borna (1930) (za jeho osobní účasti i se svou manželkou), které byly inspirovány umělcovým pobytem v Turecku a Řecku. Obě země jsou dvě základní destinace, které malíř a grafik Adolf Born má velice rád. Výstavu zahájil kromě galeristy, který nám prozradil dalšího umělce Josefa Šímu, jehož kresby, akvarely a grafiku budeme vystavovat v galerii Moderna  na příští výstavě, dále promluvil k nám čilý a usměvavý Mistr Adolf Born, bývalý velvyslanec v Turecku Jozef Braun, a poté jsme vyslechli krátkou žertovnou povídku v podání Viktora Preisse.

 

Ve svých 70 pracích, v akvarelech, pastelech, litografiích a leptech, jež poznáme bezpochybně podle jejich svérázného humoru a grotesknosti, nám jeden z našich nejvýznamnějších malířů a grafiků, Adolf Born,  známý svým monarchistickým postojem, na této předvánoční výstavě přiblížil historii Turecka a Řecka, jak ji mnozí z nás ještě neznáme.  Na dotaz autorky článku, kterou z obou zemí má sympatický Adolf Born raději, jsme se dozvěděli, že turecká kuchyně je lepší, a že turecký sed neumí a neumí… .

 

Co jsme se dozvěděli od Jozefa Brauna?

Bývalý velvyslanec Turecka nás uvítal, že Adolfa Borna zná osobně již přes  dvacet let, že sice mají oba jinou adresu, ale  vídají se denně. Oba že jsou milovníci Středomoří, jeho slunce, vína a středomořské kuchyně. A že Bornův vztah k monarchii je jen výrazem nespokojenosti s daným stavem, a že obdivuje Bornův smysl pro humor, jeho moudrost a laskavost.  A  že Braunovy děti milují kresby Adolfa Borna  již od útlého dětství, a to skrze Macha a Šebestovou…a popřál Bornovi také mnoho zdraví, aby nám ještě dlouho maloval.. 

 

Co jsme se dozvěděli od Viktora Preise?

Viktor Preis s nonšalantností sobě vlastní a s výbornou dikcí nám přečetl povídku, která se odehrávala ve vídeňské kavárně, kde podávali Sachrův dort, celosvětově světoznámý fenomén, který je   labužníky vyhodnocován jako dort pro královny…a na závěr povídky se dozvíme, jak díky Sachrově dortu jsme Turky od Vídně zahnali…  

  

Proč je Sachrův dort tak dobrý?

Když už jste jednou ve Vídni, je pochopitelně nemožné odjet bez ochutnávky Sacher-dortu. Dort Sacher vymyslel otec Eduarda Sachera Franz v roce 1832 ještě jako mladý cukrářský učeň. V roce 1832 se dal najmout do služeb kancléře Metternicha a toužil nějak zaujmout. Protože kancléř často pořádal noblesní večírky pro vídeňskou smetánku a své evropské partnery, nebyl to takový problém. Záměr se povedl a Franz vytvořil dort přelitý tlustou vrstvou čokolády a plněný meruňkovou marmeládou. Epochální vynález je srovnatelný snad jen s objevem plísně na camembertu nebo systému zrání šampaňského.

Sachrův dort dodnes vévodí mezi nabídkou sladkých pamlsků v cukrárnách a restauracích po celém světě. „Sachr“ je droga pro čokoholiky. Dort sestává ze žloutků, cukru, másla, hořké čokolády, s trochou mouky a s velkým množstvím sněhu. Jednotlivé vrstvy se mažou meruňkovou marmeládou a navrch přijde čokoládová poleva. Pravá receptura je však přísně střeženým tajemstvím, které zná jen několik málo lidí.

(zdroj: internet)

 

Vnímejme i úsměvné popisky Bornových děl…

jako například…Jan Neruda přistižen v harému

                           Janičáři střeží dívku cestou do harému

                           Únos mořské panny

                           Leopard napadený ptáky

                           Pan Trubec a paní Blecha

                                                                   Závist a obdiv na koncertu Paganiniho

                                                                   V objetí růžové dámy a další…..

 

Ze životaběhu, spíše díla Adolfa Borna

  • 12. června 1930 se narodil -  České Velenice (mluvilo se česky i německy)
  • 1949-1950 studuje výtvarnou výchovu na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy
  • od 1960 je vystavován po celém světě a získává za ně  nesčetné ceny
  • jeho doménou je grafika - suchá jehla, lept a především litografie
  • 1962 se oženil
  • 1964 se mu narodila dcera Erika (Bornová)
  • jeho nejznámější díla zahrnují ilustrace knih:
  •             Miloše Macourka (Mach a Šebestová, Žofka)
  •             Julese Verna (Trosečník z Cynthie)
  •             A. Dumase staršího (Tři mušketýři)
  •             Vojtěcha Steklače (série Boříkovy lapálie) a jiné
  • je také autorem kostýmů a dekorací:

                k opeře Antonína Dvořáka ´Čert a Káča´  v Národním divadle

                inscenace hudební fakulty HAMU - opera ´V studni´ Viléma Blodka

  • podílel se na vzniku 70 animovaných filmů
  • ilustroval více než 250 knih
  • cestoval a vystavoval po celém světě
  • 1974 v Montrealu vyhlášen nejlepším karikaturistou roku
  • 1988 byl jmenován zasloužilým umělcem.
  • 2013 získal na Anifilmu cenu za celoživotní přínos animovanému filmu

 

Publikace:  ´Turecko a Řecko – má láska´

  • Výstavu jsme pojmenovali podle stejnojmenné publikace, kterou jsme k této výstavě vydali. Mistr Adolf Born do publikace sám napsal texty, přičemž se v nich autor vyznává ke své lásce -  ke slunečnému Řecku a Turecku, jež považuje za svůj druhý domov. Rovněž jsme v galerii Moderna  připravili autogramiádu …

 

  • V 50 reprodukcích pastelů, akvarelů, litografií a leptů na 113 stranách můžeme s Adolfem Bornem zavítat na místa, jenž jsou mnohým z nás důvěrně známá z našich prázdninových pobytů, a pokud je přece jen neznáme, tak máme tu jedinečnou možnost se na ně dostat s průvodcem, který nám dovolí se dotknout na oněch místech historie, neboť na každém obrázku Adolf Born rozehrává své poutavé příběhy.

 

 

Galerie Moderna

110 00 Praha 1

Masarykovo nábřeží 24

Tel.: 222 520 252

 

www.galeriemoderna.cz

www.facebook.com/galeriemoderna

 

Máme otevřeno: denně 10.00 – 12.00  a 13.00 – 18.00 hodin

Vstupné: dobrovolné

Hodnocení: 80 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka, Galerie Moderna