´Nicole Taubinger – Go Nicole´ (tělesný šperk) aneb když si s ostnatým drátem hrajeme?!

04.03.2014 09:35

Galerie Září – Praha

4.  – 28. 3. 2014

 

Znovu jsme s radostí uvítali novou výstavu v Galerii Září, která se zaměřila na autorský šperk. A tentokrát to byly tělesné šperky NIcole Taubinger, vskutku odvážné černovlásky, která si vybrala pro svoje práce materiál v skutku neobvyklý, prý běžně k dostání, materiál – ostnatý drát.  Ale vskutku ostnatý drát to byl. Žádný podfuk!

 

Výstavu zahájil Pavel Opočenský  (v černé šálce s andělíčky ?) slovy, že Nicole je všestranná umělkyně, že se narodila v Bavorsku, a jak nám řekl Opočenský, v Bavorsku také žil nějakou dobu, a bigotní katolíci mu moc k  srdci nepřirostli. Ani Nicole a Iwanovi. Proto na svůj protest zvolila ostnatý drát jako materiál ke svému tělesnému šperku, aby demonstrovala utrpení…které museli prožít v té, i když krásné,  zemi.. 

 

Milý pan Karel  Schwarzenberg se mobilem omluvil z neúčast na vernisáži, a to  z důvodu natáčení v televizi,  a my jsme si přesto vychutnávali nastalou performanci ve výloze. V levé části trůnily nafouknuté růžové balonky jako symboly ´lásky´, a v druhé (pravé ) vitríně se nám usadili Nicole Taubinger se svým přitelem Iwanem. I když ucucávali oba jenom vodu z plastových kelímků, jež si vyměňovali, trpělivě nám pózovali,  a bylo vidět, že nejen Galerie září…a že mezi oběma protagonisty vládne nebetyčná harmonie…i přes utrpení, které museli oba postoupit oblečení – neoblečení v ostnatých drátech. S trnovou korunou Iwan a s trnovou podprdou Nicole. Naštěstí však netekla krev, jenom lahodné vínečko …

 

 

Předáme slovo kurátorce …

Umělecký záběr Nicole je široký. Přes umělecký šperk, malbu, grafiku, konceptuální umění až po instalaci. Zaměření na šperk však zůstává v její tvorbě hlavní. Zabývá se jak klasickým zpracováním stříbra a zlata, tak alternativním přístupem ke šperku. V posledních letech zkoumá využití recyklovaného materiálu. V létě sbírá, co vyplaví moře, a to následně zpracovává.  Vznikají tak unikátní  šperky z umělých hmot (např. z víček od PET lahví), fólií či aluminia. Jde o netradiční zpracování, v němž se projevuje její konceptuální umění. Právě dlouhodobé přemýšlení o šperku vede Nicole do neprozkoumaných zákoutí šperkařského umění. Pro její práci je typická alternativní forma šperkařství i jistý feministický přístup.  Již na škole vyrobila prsten pro ženy, který zdobí precizně vyrobené ´šťouchátko´ na brambory.

 

Její dnešní výstava ´Go Nicole´ je šperkařskou výstavou konceptuálního ducha. Fotografie bych uvedla otázkou ze seriálu Červený  trpaslík: „Syn tesaře, který se naučí různým trikům a neudělá kariéru v šoubyznysu?“

 

Nicole nám na tuto otázku poskytne odpověď v sérii ironických fotografií. Ostnatý drát, který symbolizuje Ježíšovu korunu, se nejprve ocitá na hlavě jejího přítele Iwana. Pro Nicole i Iwana jde o osobní reminiscenci katolického rostředí Bavorska, kde oba vyrůstali. Série sestává z fotografií  ´Nebe a zem´, ´Jesus Christ future star´, ´Eva na dovolené na Hawai´ a ´Jesus Christ nový účes.´ Rozehrává  se zde uplatnění ostnatého drátu ve formě koruny, spodního prádla, havaiské sukně, či ostnaté paruky.  Na všech fotografiích vidíme pózovat samotnou NIcole jako neúprosnou kritičku, jak instituce církve, tak klišé jako jsou patriarchální společnost, kult těla i kýčovitosti dnešních Star.  Žena je zde tím, kdo chodí po vodě, korunuje svoje prsa ostnatou korunou, cestuje na Havai či do New Yorku ke kadeřníkovi. 

 

Cyklus fotografií je na výstavě doplněn i o relikvie z ostnatého drátu. Ony šperky,  které nejen zdobí, ale i přinášejí bolest.  (z tiskové zprávy - Vendula Chalánková)

 

I my za www.kulturaok-eu.cz jsme si trnovou korunu nasadit nechali, hádejme, kde můžeme foto ženy s trnovou korunou najít?! Když všude známe jenom Krista...muže...

Ze životapisu Nicole

  • Nicole Taubinger se narodila v Mnichově.
  •  Studovala na anglickém institutu v Heidelbergu, poté na University of Oregon v USA obor šperk a kov.
  • Pracovala několik let jako šperkařka pro zlatnictví v Mnichově, kde získala praxi.
  • Osamostatnila a působí na volné noze v oborech umělecký šperk, malba, grafika, konceptuální umění až po instalace.
  • Kromě zdroje moře sbírá i co  v kontejnerech, na ekodvorech nebo na zemi najde. Tyto  předměty pak dále také zpracovává. Vznikají tak autorské unikátní šperky z umělých hmot, fólií a aluminia, a stejně tak různé objekty.
  • Nicole žije střidavě v ČR, Německu a v Chorvatsku, kde společně se svým přítelem Iwanem Seikem vedou letní galerii pro současné mezinárodní uměni. 

170 00 Praha 7 - Holešovice

Heřmanova 33

 

Máme otevřeno:  úterý – pátek: 13.00 – 19.00 hodin

Máme zavřeno: pondělí, sobota, neděle

www.facebook.com/NicoleTaubingerART

Hodnocení:  100 %

Na podporu  Galerie Září  si můžeme zakoupit za 50 Kč foto - modlitbu ke svaté Nicole, matce všech umělců…

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka